Bursa de pe Wall Street a înregistrat în 2022 cea mai slabă performanţă de după 2008

Bursa Wall Street trader - chris liverani - unsplash Foto: Trader pe Bursa de pe Wall Street / Chris Liverani - Unsplash

Bursa de pe Wall Street a încheiat tranzacţiile de vineri în scădere, iar în 2022 a înregistrat cea mai slabă performanţă de după 2008, afectată de inflaţia ridicată şi de majorările de dobânzi ale Rezervei Federale, care riscă să declanşeze o recesiune în Statele Unite, transmite Reuters, citat de News.ro.

Vineri, indicele Dow Jones a scăzut cu 0,22%, S&P 500 cu 0,25%, iar Nasdaq Composite cu 0,11%.

Toţi cei trei indici majori au înregistrat cea mai slabă evoluţie din 2008 şi au întrerupt seria de creşteri din ultimii trei ani.

Indicele Dow Jones s-a descurcat cel mai bine, cu un declin de aproximativ 8,8%. S&P 500 a scăzut cu 19,4% şi este cu peste 20% sub nivelul său maxim, în timp ce Nasdaq a scăzut cu 33,1%.

Inflaţia persistentă şi creşterile agresive ale ratelor din Rezerva Federală au afectat acţiunile companiilor cu creştere rapidă şi ale celor din sectorul tehnologiei şi au redus încrederea investitorilor.

Piaţa a fost afectată şi de tensoiunile geopolitice şi datele economice incerte.

În ciuda pierderilor anuale, indicii Dow şi S&P 500 au întrerupt pierderile în ultimele trei luni ale anului. Cu toate acestea, Nasdaq, dominat de companii precum Apple, Tesla şi Microsoft, a trecut prin al patrulea trimestru negativ consecutiv, pentru prima dată din 2001. Toate cele trei medii sunt însă în teritoriu negativ pentru decembrie.

Sectorul serviciilor de comunicaţii a înregistrat cea mai slabă performanţă, în indicele S&P 500, cu un declin de peste 40%, în timp ce sectorul energiei a fost singurul cu o evoluţie pozitivă, înregistrând o creştere de 59%.

Foto: Trader pe Bursa de pe Wall Street / Chris Liverani - Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *