Bursele europene au închis la sfârșitul săptămânii în creștere puternică

Redacția iun. 25, 2022 0 comentarii
bursa actiuni

Bursele europene au încheiat tranzacţiile de vineri în creştere puternică, încheind o săptămână volatilă, investitorii din întreaga lume analizând inflaţia şi temerile legate de declanşarea unei recesiuni, transmite CNBC, citat de News.ro.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a închis în urcare cu 2,6%, consemnând cea mai bună evoluţie zilnică din ultimele peste trei luni, creşterile fiind conduce de componenta sectorului tehnologic, cu un avans de 3,8%. Toate sectoarele au înregistrat o evoluţie pozitivă.

În privinţa evoluţiilor individuale, acţiunile companiei Ultra Electronics din sectorul apărării, listate la Londra, au urcat cu 12% în urma aprobării de către guvernul britanic a preluării acesteia de către compania concurentă Cobham.

La polul opus, acţiunile companiei finlandeze de rafinare şi comercializare a petrolului neste au scăzut cu 7%.

Săptămâna trecută, băncile centrale au luat măsuri agresive pentru controlul inflaţiei, iar investitorii speră că creşterea preţurilor de consum va fi adusă sub control, după retragerea cotaţiilor mărfurilor în ultimele zile.

Cu toate acestea, majorările de dobânzi ale băncilor centrale au provocat temeri de intrare a economiei în recesiune.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt a urcat cu 1,6%, CAC 40 al bursei din Paris cu 3,23%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 2,68%.

sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *