Bursa românească a închis „pe roșu”, cu un minus de 3%. Investitorii sunt îngrijorați de potențialele efecte negative ale variantei de coronavirus din Africa de Sud

bursă. indice bursier. pexels

Bursele europene cădeau vineri cu peste 3%, după anunțul identificării unei noi variante de coronavirus care ar putea fi rezistentă la vaccinuri, potrivit agenției Reuters.

UPDATE Bursa de la București a închis ședința de vineri seara „pe roșu”, indicele BET scăzând cu peste 3% la finalul ședinței de tranzacționare. Este cea mai slabă şedinţă de la BVB din iunie 2020 până în prezent.

Pe bursele internaționale scăderea a fost de asemenea generalizată, FTSE 100, indicele bursei din Londra, fiind pe minus cu 3,6%, în timp ce indicele DAX 30 al bursei din Frankfurt era în scădere cu 3,8%. Indicele bursei CAC 40 din Paris a raportat un minus de 4,6%.

UPDATE Bursa de la București (BVB) urmărește trendul piețelor internaționale și este „pe roșu”, la jumătatea ședinței de tranzacționare de vineri. Indicele principal BET scădea cu peste 2%, la ora 13, în timp ce indicele BET-NG, al companiilor din energie și utilități se deprecia cu peste 2,5%.

Indicele pan-european STOXX 600 cădea cu 3,3% în jurul orei 08,19 GMT, în timp ce indicele britanic FTSE 100 pierdea și el 3,3%. Indicele bursei din Frankfurt DAX ceda 3,4% iar indicele bursei din Paris CAC 40 pierdea 4,3%.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis și ea în scădere pe majoritatea indicilor şedinţa de vineri, iar BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 1,83%, după 35 de minute de la debutul tranzacţiilor, potrivit Agerpres.

Și Bursa din Tokyo a scăzut puternic vineri, îngrijorată de o nouă variantă de Covid-19 identificată în Africa de Sud, potrivit Le Figaro. Indicele vedetă a scăzut cu 2,53% la 28.751,62 puncte, după ce pierduse peste 3% la jumătatea zilei. Indicele extins Topix a pierdut 2,01% la 1.984,98 puncte.

Deocamdată nu se știu prea multe informații despre varianta detectată în Africa de Sud, Botswana și Hong Kong, dar oamenii de știință vorbesc despre o combinație neobișnuită de mutații care ar putea ocoli răspunsul imunitar. De asemenea, noua variantă ar putea fi mai contagioasă.

Bursele europene erau deja tensionate de reapariția coronavirusului pe bătrânul continent, generând noi restricții în mai multe țări.

Acțiunile legate de turism și călătorii erau printre cele mai afectate: Airbus pierdea 12% iar compania aeriană germană Lufthansa ceda peste 14%.

Prețul petrolului evolua și el pe roșu, în special barilul WTI, în scădere cu peste 5% la New York. Barilul Brent din marea Nordului ceda 4,86% la 78,22 dolari.

 

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *