Bursele mondiale, din nou pe roșu, în fața temerilor legate de varianta Omicron a coronavirsului

bursa actiuni

Bursele mondiale evoluează din nou pe roșu joi, în fața temerilor legate de varianta de coronavirus Omicron. În Europa, indicii bursieri erau în scădere sensbilă, în marja Wall Street, potrivit Le Figaro. În jurul orei 10,00, Parisul pierdea 0,92%, Frankfurt 1,02%, Milano 1,04% iar Londra 0,72%.

În Asia, bursele din Tokyo (-0,65%) și Shanghai (-0,09%) cedau de asemenea teren, în timp ce Hong Kong creștea cu 0,55%. Deși începuse ședința pe verde, Bursa din New York a închis miercuri pe roșu, după anunțul unui prim caz al variantei Omicron identificat în Statele Unite.

Noua variant Omicron a fost reperată deja pe toate continentele, iar Europa, deja confruntată cu un puternic avans al pandemiei, pare cea mai afectată.

OMS apreciază drept „ridicată” „probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel mondial”, chiar dacă există în continuare numeroase necunoscute: contagiozitate, eficiența vaccinurilor existente, gravitatea simptomelor. Un element de optimism: până în prezent, nu a fost semnalat niciun deces asociat cu Omicron.

Pe lângă incertitudinile sanitare, al doilea element care afectează moralul investitorilor este legat de „anticipațiile ca Rezerva Fedarală (Fed) să retragă mai rapid susținerea pentru a controla presiunile inflaționiste în creștere”, notează Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote.

Președintele Fed Jerome Powell a schimbat marți tonul afirmând că nu mai este momentul pentru a se vorbi de o inflaație tranzitorie.

Într-un raport publicat miercuri, Fed a indicat că dificultățile mondiale în aprovizionare alături de lipsa de forță de muncă și de îngrijorările legate de varianta Delta a Covid-19 au încetinit creșterea activității economice în Statele Unite la începutul toamnei.

sursa foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *