BVB și BERD vor revizui codul de guvernanță corporativă al pieței din România

BVB, Bursa de Valori București

Bursa de Valori București (BVB) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) vor colabora pentru a revizui codul de guvernanță corporativă al pieței românești, anunță BVB. Acesta ar urma să se alinieze la modificările recente de reglementare și la standardele internaţionale actuale. Versiunea revizuită a Codului ar urma să fie lansată până la sfârșitul anului 2024.

Această inițiativă comună este concepută pentru a ajuta companiile listate la bursă să își îmbunătățească guvernanța și calitatea raportării, prin alinierea la schimbările de reglementare ale UE care afectează structurile de guvernanță, la cele mai recente Principii G20/OCDE de Guvernanță Corporativă și la cele mai bune practici în domeniu.

Versiunea revizuită a Codului ar urma să fie lansată până la sfârșitul anului 2024, astfel încât primul an de raportare conform cu noul Cod este 2026 pentru exercițiul financiar al anului 2025. Procesul de revizuire a Codului va ține cont de contribuțiile și informațiile tuturor participanților la piață.

“Guvernanța corporativă este esențială pentru investitori, care se bazează pe cadre de guvernanță robuste pentru a evalua integritatea și performanța companiilor, pentru a lua decizii de investiții în cunoștință de cauză și pentru a aloca capitalul în mod eficient. Prin promovarea raportării, supravegherii și drepturilor acționarilor, guvernanța eficientă sporește încrederea investitorilor, reduce costul capitalului și reduce conflictele de agenție”, a declarat Victoria Zinchuk, Director BERD pentru România.

“Aceste actualizări nu se referă doar la conformitate, ci și la aplicarea unor reguli ancorate în realitate, la alinierea practicilor de guvernanță la cadrele de reglementare în continuă evoluție, la standardele industriei și la așteptările societății. Prin aplicarea principiilor bunei guvernanțe, companiile îşi pot spori transparența, responsabilitatea și gestionarea riscurilor, stimulând încrederea investitorilor și promovând sustenabilitatea pe termen lung., a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al BVB.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *