Cei cu vârste de peste 14 ani pot participa marți, 11 februarie, la un concurs desfășurat între orele 9:00-18:00, în pasajul pietonal subteran de la Piața Universității, cu ocazia Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet organizat de Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Poliția Română și Asociația Română a Băncilor (ARB), potrivit unui comunicat de presă.
Concursul este dedicat protecției datelor și prevenirii fraudelor din mediul online și poartă denumirea de „Antrenează-te și ajungi departe în siguranță”.
Participanții vor trebui să răspundă la un chestionar despre fraude online, fake news, deepfake și protecția datelor personale, iar cei care obțin un scor de 100% vor primi călătorii gratuite cu mijloacele de transport în comun.
De asemenea, pe parcursul zilei, specialiștii în securitate cibernetică vor oferi sfaturi despre protecția datelelor personale și bancare online, identificarea tentativelor de fraudă și a mesajelor nesigure, cum se pot recunoaște imaginile și videoclipurile deepfake și cum anume se pot verifica sursele unei știri înainte de a fi distribuită.
Dec asemnea, Directoratul Național de Securitate Cibernetică a oferit și câteva sfaturi pentru utiliatori pentru a naviga pe internet în siguranță:
Uilizatorii sunt sfătuiți să nu acceseze link-uri suspecte. Mesajele nesolicitate care cer date personale sau grăbesc utilizatorii în luarea unei decizii sunt, de obicei, tentative de fraudă.
Verificarea sursei informațiilor este estențială. În cazul în care o știre pare prea șocantă sau prea bună ca să fie adevărată, DNSC sugerează utilizatorilor să verifice dacă este publicată și de alte surse credibile.
DNSC cere utilizatorilor să fie atenți la deepfake-uri. Videoclipurile și imaginile pot fi modificate digital pentru a părea reale. Astfel le este recomandat utilizatoriilor să analizeze expresiile faciale, mișcarea gurii și vocea pentru indicii de falsificare.
DNSC cere utilizatorilor să fie atenți la datele bancare și să nu fuenizeze niciodată datele de conectare la Internet/Mobile Banking și nici datele de pe fața și spatele cardului. Datele de card se folosesc doar de utilizatorul acestuia când efectuează plăți pe site-uri securizate și nu atunci când este conectat la o rețea WI-FI publică.
Folosirea unor parole puternice și unice, DNSC cere utilizatorilor să evite parolele simple și să nu folosească aceeași parolă pe mai multe platforme.
De asemena, să activeze și autentificarea cu foi factori pentru securitate sporită.
DNSC mai cere utilizatorilor să nu distribuie date personale în spațiul public deoarece informațiile pot fi folosite pentru a crea conturi false sau pentru a fi ținta unor atacuri cibernetice.
Totodată, verificarea site-urilor dacă sunt oficiale și sigure. DNSC cere utilizatorilor să se asigure că adresa începe cu “https://” și că apare simbolul lacătului în bara de adrese, semne clare că site-ul protejează informațiile personale.
Cu toate acestea prezența sa nu este suficientă, utilizatorii sunt îndrumați să citească cu atenție numele de domeniu, deoarece atacatorii se folosesc uneori de cifre sau simboluri asemănătoare cu litere pentru a induce în eroare (ex: cifra 0 în locul literei o).
Ziua Internațională a Siguranței pe Internet este un eveniment organizat la nivel global, în aproximativ 200 de state, iar anjul acesta a ajuns la cea de-a 22-a ediție, iar sub sloganul „Împreună pentru un internet mai bun”, în data fded 11 februareie societatea este încurajată să se informeze și să se educe constant cu privire la principalele riscuri pe care le implică folosirea mediului online și modalitățile de prevenire și evitare a acestora.
Proiectul #SiguranțaOnline este realizat cu scopul dce a informa adulții și de a educa tinerii și copiii în legătură cu măsurile de siguranță necesare pentru a evita să devină victime ale fraudelor informatice, ale pornografiei infantile sau ale atacurilor de tip malware și nu numai.