CALCULE. Statul român ar câștiga doar „mărunțiș” dacă ar supraimpozita cu 16% angajații care câștigă mai mult decât președintele. Banii strânși într-un an nu ajung nici pentru doi kilometri din cea mai scumpă autostradă din România

bani, lei, finante, bancnote, pensie Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Supraimpozitarea angajaților care câștigă mai mult decât președintele Klaus Iohannis nu va rezolva problemele bugetare ale României, ci ar aduce doar „mărunțiș” la bugetul de stat, care nu acoperă într-un an nici „gaura” bugetară din primul trimestru și nici măcar doi kilometri din cea mai scumpă autostradă construită în prezent în România, arată calculele realizate de Economedia.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, că s-a discutat în coaliția de guvernare supraimpozitarea cu 16% a veniturilor bugetarilor care depășesc salariul președintelui României, care se ridică acum la circa 25.000 lei brut (circa 5.000 de euro).

30.574 de români au un salariu de bază brut mai mare decât al șefului statului, potrivit statisticilor de la Ministerul Muncii. Circa 13.000 dintre acești angajați ar fi bugetari, în timp ce 17.000 ar fi angajați în mediul privat.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
  • UPDATE Ministerul Finanţelor a identificat aproximativ 81.000 de români – stat şi privat – care obţin lunar peste 25.000 de lei din salarii şi venituri asimilate, inclusiv din sporuri şi indemnizaţii pentru consilii de administraţie, potrivit informaţiilor obţinute de Profit.ro. Calculul a fost făcut în contextul noului impozit pregătit de Guvern, care, potrivit declaraţiilor liderilor coaliţiei, ar urma să fie aplicat numai în sectorul de stat.

Distribuția veniturilor și cuantumul lor nu sunt cunoscute, din moment ce Ministerul Finanțelor nu a făcut publice aceste date. Din acest motiv, Economedia va încerca un exercițiu de calcul grosso modo prin câteva scenarii ipotetice.

Să luăm, de exemplu, scenariul în care toți cei 13.000 de bugetari cu salariul mai mare decât al președintelui câștigă în medie circa 50.000 de lei lunar.

Pentru un salariu lunar de 50.000 de lei brut, în prezent impozitul plătit este circa 5.750 lei.

În scenariul în care impozitul de 10% se va aplica la baza de 25.000 de lei, salariul președintelui, iar impozitul de 16% se va aplica la diferența suplimentară, impozitul total rezultat plătit de un angajat va ajunge la 7.700 lei.

Așadar, rezultă că un bugetar va plăti lunar un impozit suplimentar de 1.950 lei, ceea ce înseamnă un impozit anual suplimentar de 23.400 lei (circa 4.250 de euro).

Astfel, suma suplimentară strânsă anual de la cei 13.000 de bugetari se va ridica la 300 de milioane de lei (60 milioane de euro).

Luăm un scenariu mai absurd, cel în care salariul mediu al bugetarilor cu venituri peste ale președintelui este de 100.000 lei lunar.

Pentru un salariu lunar de 100.000 de lei brut, în prezent impozitul plătit este circa 6.500 lei.

În scenariul în care impozitul de 10% se va aplica la baza de 25.000 de lei, salariul președintelui, iar impozitul de 16% se va aplica la diferența suplimentară, impozitul total rezultat va ajunge la 8.900 lei.

Așadar, rezultă că un bugetar va plăti lunar un impozit suplimentar de 2.400 lei, ceea ce înseamnă un impozit anual suplimentar de 28.800 lei (circa 5.000 de euro).

Astfel, suma suplimentară strânsă anual de la cei 13.000 de bugetari se va ridica la 375 de milioane de lei (75 milioane de euro).

Chiar și în cazul în care acest impozit suplimentar se va extinde la cei 17.000 de angajați din mediul privat, vedem cum veniturile suplimentare strânse la bugetul de stat ar fi în continuare infime. Ele nici măcar nu s-ar apropia să acopere „gaura” bugetară din primul trimestru al acestui an, care se ridică la peste 4 miliarde de lei.

Dacă luăm o comparație și mai realistă, cu banii în plus strânși de la bugetari s-ar putea construi maxim doi kilometri din una dintre cele mai scumpe autostrăzi din România, Autostrada Sibiu – Pitești, Lot 4 Curtea de Argeș – Tigveni (cu o lungime de 10 km), al cărei cost este de 1,7 miliarde lei, deci peste 30 de milioane de euro pe kilometru. Nici măcar pentru un lot de autostradă la câmpie, care costă în medie 8 milioane de euro pe kilometru, nu ar fi suficienți acești bani (de exemplu, Lot 2 Ploiești – Buzău, cu o lungime de 28 km, costă 1,2 miliarde lei sau 200 milioane euro).

Calcule similare care arată „mărunțișul” strâns la bugetul de stat au fost făcute și de Sorin Ioniță, expert ȋn reforma administraţiei publice și președinte Expert Forum (EFOR), dar și de consultantul fiscal Gabriel Biriș.

„Cu alte cuvinte, această discuţie jignitoare pentru inteligenţa publicului lansată de sfertodoctul Marcel Ciolacu şi pupilul său Cîciu are ca miză o fărămiţă neglijabilă de încasări reprezentând 2% din gaura bugetară de 4 miliarde euro de pe trimestrul 1, sau 0.5% din gaura bugetară dacă trendul se menţine restul anului”, a scris Sorin Ioniță, pe Facebook.

În plus, nu este clar ce sumă de bani va costa anual statul român să administreze noul impozit suplimentar.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Spunea o casierita de la Kaufland ca sunt oameni care isi iau acasa toti banutii mici de la rest. Plosnita speciala nici nu se uita la maruntis.

  2. Bun articol, ar trebui sa ii testati la orice masura populista care arunca praf in ochi la oameni.
    Expuneti cat de ridicoli sunt, desi nu ar fi exclus sa testeze apa pt masuri mult mai nasoale

  3. In schimb, daca s-ar taia complet Pensiile Speciale … Ban cu ban se aduna, cel mai bine sa nu mai existe abuzuri. Aparatul bugetar, toate neamurile de impertinenti. Vedeti cum e cu asta redus la procentul lui real, raportat la restul Statelor Europene / Populatie. 🙂 Simplu.

    Avem mult prea multi Doreli de-o freaca en gros. (dupa cum bine spuneau si copiii intr-un episod din podcast-ul ‘On the Record’)

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.