Camera Deputaților a scos la licitație în SICAP un contract cu o valoare maximală de 23 de milioane lei pentru asigurarea, în următorii trei ani, a serviciilor de alimentație în spațiile dedicate din fosta Casă a Poporului din București.
Este practic vorba de concesionarea cantinelor și bufetelor-cafeterie aflate în Salonul Brâncovenesc și la P1 și S1 unor firme care ar urma să amenajeze corespunzător spațiile vizate, astfel încât aleșii să poată lua masa în condițiie cât mai bune și cât mai ieftin – până în 20 de lei meniul, prestatorului fiindu-i permis, de asemenea, să organizeze și evenimente de profil, pe care să le valorifice corespunzător (conferințe, seminarii, nunți, botezuri, sindrofii).
Suma de 23 de milioane este valoarea maximală pe care, estimează deputațiii, o firmă ar urma să o plătească Camerei pentru oportunitatea de a desfășura servicii de tip restaurant-cantină în Casa Poporului. Această sumă se constituie în procent din cifra de afaceri realizată, trebuie virată lunar și, cu cât mai mult este dispusă să cedeze o firmă, cu atât primește un punctaj mai mare la licitație.
Sunt 2.000 de persoane care lucrează regulat în Camera Deputaților, fără a mai lua în considerare vizitatorii zilnici ai clădirii, care vin în scopuri de serviciu sau turistice.
Sunt 2 loturi în acest contract, cel mai mare, de 20 de milioane lei, fiind pentru cantinele de tip restaurant, restul pentru cele 3 bufete din incintă. Pentru acesta, Caietul de Sarcini al licitației specifică cam ce așteaptă aleșii să vadă la cantină:
„Prestatorul are obligația să ofere zilnic, minim:
- două variante de meniuri economice (cu maxim două repetări pe săptămână), la prețul de maxim 15,5 lei cu tva/meniu care vor cuprinde fel principal + garnitură;
- două variante de meniu office compuse din două feluri de mâncare (felul 1 + felul 2) + desert, la un preț maxim de 20 lei cu tva/meniu: felul 1 (min. 350 ml): supe, ciorbe, borșuri, aperitive calde și altele asemenea; felul 2: fripturi/șnițele (min. 120 gr.), mâncăruri scăzute (min. 150 gr.) împreună cu garnituri (min. 200 gr.) și salate (min. 120 gr.) și altele asemenea + chiflă (min. 30 gr.); desert (min. 100 gr.) : fruct, prăjitură, înghețată, etc.
- un meniu vegetarian/vegan;
- un meniu diversificat care să includă și alte feluri de mâncare și desert, altele decât cele din meniurile prezentate mai sus”, se arată în CS.
Deputații vor banii repede de la concesionar: „Pentru stabilirea obligației reale de plată a prestatorului față de Beneficiar, din cifra de afaceri realizată lunar, Prestatorul va prezenta în termen de 5 zile de la încheierea rapoartelor financiare lunare și Z-urile zilnice, situația rezultatelor financiare ce privește prestarea de servicii de alimentație publică tip restaurant și bufet în spațiile puse la dispoziție de Camera Deputaților”, se mai arată în caietul de sarcini.
Deputații acordă doar 8 zile pentru clarificări legate de această licitație, iar ofertele vor fi deschise în 8 septembrie. La desemnarea câștigătorului contează, în proporție de 40%, redevența pe care operatorul interesat să opereze cantinele și bufetele o întorc Camerei, cel mai mic preț pentru meniul Office (30%) și investiția cea mai ridicată pe care operatorul o va face la fața locului (30%).
Firmele interesate să opereze cantinele la care mănâncă și beau deputații trebuie să nu dețină cazier și să fie cu toate taxele și impozitele achitate la zi. Mai mult, trebuie să demonstreze că au înregistrat o cifră de afaceri de cel puțin 500.000 de lei, în ultimii trei ani, în domeniul alimentației publice.
Persoana cu cea mai mare funcție dintre cele implicate în această achiziție este secretarul general al Camerei George Ionuț Dumitrică.
Clădirea Camerei Deputaților este emblematică pentru București și România, fiind construită în perioada comunistă, în urma unor investiții colosale. Are o valoare estimată, în prezent, de 4 miliarde de euro. La această dată, secțiuni din clădire trec printr-un proces de restaurare și modernizare.