Canada vrea să atragă mai mulți imigranți. „Este un element cheie pentru redresarea economică”

Carmen Radu apr. 25, 2021 0 comentarii
canada, calgary, steag canada

Ultimul an de restricții de călătorie a fost teribil pentru migranți. În primele șase luni ale anului 2020, membrii OECD, un club format în principal din țările bogate, au eliberat doar jumătate din numărul de permise de ședere pe care le-au eliberat anul anterior, un declin record. Dar Canada este hotărâtă să schimbe această tendință, scrie The Economist.

În octombrie, guvernul canadian a declarat că speră să primească 1,2 milioane de noi rezidenți în perioada 2021-2023, echivalent cu 3% din populație. Țintele pentru acest an și pentru anul viitor sunt cu 100.000 mai mari decât cele planificate inițial.

Chiar și printre țările cu imigrație ridicată, Canada iese în evidență. Australia și-a menținut obiectivul anual de imigrație constant la 160.000. Angajatorii din Noua Zeelandă ar trebui să acorde prioritate instruirii oamenilor deja aflați în țară, spune ministrul pentru imigrație.

Canada, în schimb, iese în evidență. Imigrația este „un element cheie” al redresării economice a Canadei și al prosperității sale pe termen lung, spune Marco Mendicino, ministrul responsabil. Fără imigrație, țara va îmbătrâni. În termen de 15 ani, raportul dintre angajați și pensionari va scădea de la trei la doi.

Pandemia nu doar că a acutizat ambiția Canadei de a importa talente străine. De asemenea, ea a schimbat și ideea guvernului despre ceea ce înseamnă talent. Pe 14 aprilie, Mendicino a anunțat că Canada va deschide noi căi de obținere a reședinței permanente pentru 90.000 de persoane care au momentan permisiune temporară de ședere. Majoritatea sunt lucrători în domeniul sănătății și în alte „ocupații esențiale”, care pot varia de la șoferi de camioane la zidari. Restul sunt absolvenți ai universităților canadiene. Acest lucru estompează distincția făcută până acum între două tipuri de străini: „rezidenți permanenți”, dintre care majoritatea devin în cele din urmă cetățeni și persoanele care au dreptul să lucreze sau să studieze în Canada, dar care, în cele din urmă, sunt așteptate să plece.

Rezidenții temporari sunt vitali pentru economie. Canada admite mai mulți rezidenți temporari decât permanenți. Țara are 1,6 milioane de rezidenți nepermanenți, estimează Syed Hussan, membru al unei alianțe pentru muncitori migranți. În 2018, 700.000 de studenți străini au cheltuit 22,3 miliarde de dolari (18 miliarde de dolari), echivalentul a 1% din PIB. Alte tipuri de muncitori tranzitorii îngrijesc case și recoltează cerealele, făcând de asemenea și activități care necesită mai multă educație. Muncitorii agricoli sezonieri vin în Canada pentru perioade de câte opt luni, în medie pentru 10-15 ani, spune Hussan.

Între 2021 și 2023, Canada intenționează, de asemenea, să admită ca rezidenți permanenți aproximativ 312.000 de rude ale unor noi migranți sau persoane care se află deja în țară și 181.000 de refugiați.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.