Cele mai multe locuri de muncă vacante anul trecut au fost cele pentru curieri, manipulanți mărfuri, muncitori necalificați în construcții și industrie, dar și lucrători comerciali, arată statisticile oficiale. Construcțiile, curieratul și restaurantele sunt domeniile de activitate pentru care se înregistrează cele mai multe locuri de muncă vacante declarate în mod repetat de către angajatori în anul 2024. În ceea ce privește salariile din aceste domenii, în Construcții veniturile se apropie de salariul mediu net din România, însă serviciile poștale și curieratul, precum și restaurantele se numără printre locurile de muncă cele mai slab plătite.
Datele privind locurile de muncă vacante și cele în care se găsesc greu muncitori apar într-un proiect de hotărâre aflat în transparență decizională pe site-ul Ministerului Muncii, care stabilește pentru 2025 un contingent de 100.000 de lucrători străini nou – admişi pe piaţa forţei de muncă din România, de care ar fi nevoie pentru a acoperi deficitul intern.
Astfel, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în perioada ianuarie – octombrie 2024 numărul total de locuri de muncă vacante era de 543.440 (mai mic cu 26% față de anul precedent).
Principalele domenii de activitate, respectiv primele zece, în care s-a înregistrat la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă un număr semnificativ de locuri de muncă vacante, în perioada ianuarie – octombrie 2024, au fost:
- curier (31.160)
- manipulant mărfuri (27.445)
- muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet (26.331)
- muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor (21.492)
- lucrător comercial (19.887)
- ambalator manual (15.406)
- agent de securitate (15.056)
- conducător auto transport rutier de mărfuri (9.620)
- șofer de autoturisme și camionete (13.169)
- muncitor necalificat la spargerea și tăierea materialelor de construcții (13.607)
O dimensionare a nevoii de forță de muncă din economie este dată de indicatorul „locuri de muncă vacante declarate în mod repetat de angajatori” din cauza faptului că aceste locuri de muncă nu pot fi ocupate. “Motivele sunt diverse, iar printe acestea ar fi forța de muncă necorespunzătoare din punct de vedere al așteptărilor angajatorilor, calificări/competențe neconforme cu caracteristicile locurilor de muncă, lipsa de interes a persoanelor în căutarea unui loc de muncă, acestea nefiind în concordanță cu așteptările acestora (de exemplu: condiții de muncă precare, nesatisfăcătoare, distanța mare față de domiciliu etc)”, potrivit datelor extrase din proiectul de legislație menționat.
Din totalul locurilor de muncă vacante înregistrate în bazele de date ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în perioada ianuarie – octombrie a anului 2024 şi puse la dispoziţia persoanelor aflate în căutarea unui de loc de muncă, 311.796 au fost locuri de muncă declarate în mod repetat de angajatori din cauză că nu s-au putut ocupa. În primele 10 luni ale anului 2024, media numărului de locuri de muncă declarate în mod repetat de angajatori deoarece că nu s-au putut ocupa a fost de 31.180.
Domeniile de activitate pentru care se înregistrează cele mai multe locuri de muncă vacante declarate în mod repetat de către angajatori în anul 2024 sunt:
- Lucrări de construcții ale clădirilor rezidențiale și nerezidențiale 47.716
- Alte activități poștale și de curier 29.293
- Restaurante 21.457
- Activități de contractare, pe baze temporare, a personalului 19.889
- Activități de protecție și gardă 12.367
- Transporturi rutiere de mărfuri 9.091
- Manipulări 6.559
- Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare 4.758 predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun
- Fabricarea altor piese și accesorii pentru autovehicule și pentru motoare 4.742 de autovehicule
- Depozitări 4.718
Ce salarii se oferă în domeniile în care se găsesc greu angajați?
Peste o treime din angajații din construcții au salarii cuprinse între 4.500-7.000 lei, potrivit datelor contabilizate de platforma de locuri eJobs, anul trecut. La jumătatea anului, acesta era al șaselea cel mai activ angajator din economie, după domenii precum retail, servicii, call center / BPO, industria alimentară și turism. Din lista eJobs, însă, era și domeniul care plătește cel mai bine, media salarială netă în industrie fiind de 5.000 de lei pe lună.
La nivel național, în luna octombrie câştigul salarial mediu net a fost 5268 lei, potrivit celor mai recente date oficiale, publicate de Institutul Național de Statistică în decembrie. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (11541 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3078 lei).
În domeniul Construcții, media era de 4892, dar la capitolul servicii de poștă și curierat media a fost de numai 3769 de lei. De asemenea, sectorul hoteluri și restaurante e constant în fruntea listei cu cele mai mici salarii din țară, în otcombrie media fiind de numai 3206 lei.