Ascuns la poalele Alpilor italieni, orașul Biella beneficiază de o geografie unică și de proximitatea ingredientelor de calitate care îl fac un loc ideal pentru fabricarea berii – nu este de mirare că aici se află unul dintre cei mai vechi producători de bere premium din Italia, scrie The Guardian.
Primele dovezi scrise ale fabricării și consumului de bere datează din anul 4 000 î.Hr., sumerienii antici fiind creditați cu inventarea primelor metode cunoscute de creare a băuturii alcoolice. Istoria și legătura sa cu civilizația umană sunt profunde, iar o serie de beri actuale au propria lor moștenire remarcabilă.
În Italia, băutura a fost cunoscută încă din epoca romană, dar s-a dezvoltat cu adevărat în secolul al XIX-lea, când stilurile pe care le recunoaștem și astăzi au început să apară pe scară mai largă în Europa. Una dintre cele mai importante beri italiene, Menabrea, își trage originile din această perioadă și are o poveste deosebit de captivantă – și o moștenire impresionantă: este cea mai veche berărie din Italia care a operat fără întrerupere de la momentul înființării sale.
Fondată în 1846, alchimia Menabrea provine din ingredientele și procesele sale de fabricare a berii, precum și din ecosistemul incredibil de fortuit din jurul Biellei, orașul magic de la poalele Alpilor italieni pe care Menabrea l-a numit dintotdeauna “acasă”. Geografia unică, resursele, istoria familiei și influența culturii italiene se unesc pentru a crea o bere premium care își câștigă rapid un nume în Ma
“Menabrea nu putea fi fabricată decât în Biella”, spune Angus Lawrie, managerul mărcii Menabrea, adăugând că, deoarece refrigerarea nu exista în perioada de început a fabricii de bere, familia din spatele berii a folosit în mod optim împrejurimile naturale – o practică care continuă și în prezent. “Biella este situată la poalele Alpilor italieni, unde apa pură curge direct din munte.”
Mediul natural din jurul orașului Biella a făcut ca berea să poată fi răcită și depozitată pentru perioade mai lungi. Și proximitatea orașului față de Franța și Germania este, de asemenea, esențială pentru alchimia sa. Orașul se află la 45 de minute vest de Milano, bine conectat, astfel încât fondatorul Giuseppe Menabrea a putut aduce orz din regiunea Champagne din Franța și hamei din Bavaria.
Prin dezvoltarea unui proces meticulos, înrădăcinat în tradiția italiană a meșteșugurilor de înaltă calitate, Giuseppe a reușit să impună Menabrea ca o bere premium, mai întâi la nivel local, apoi la nivel național. De atunci a fost fabricată de aceeași familie – o moștenire care datează de cinci generații, fiecare nouă generație păstrând aceeași formulă, aceleași idealuri și același nivel de expertiză.
“A fost transmisă din tată în fiu, din tată în fiu”, spune Lawrie. “Când mergi la fabrica de bere, există fotografii cu Franco Thedy [actualul director general al Menabrea] care prepara bere împreună cu tatăl său, iar tatăl său prepara bere împreună cu bunicul lui Franco. Acesta este frumosul mod italian – transmiterea abilităților și pasiunea pentru ceea ce creează.”
În această perioadă, Biella a rămas un oraș relativ mic și liniștit, în timp ce fabrica de bere Menabrea creștea în dimensiune și statură. Pe măsură ce popularitatea berii a crescut în toată Italia, fabrica de bere s-a extins… în sus. Deoarece este înconjurată de proprietăți rezidențiale, singura modalitate de extindere era să se ridice. Mai mult de 14 milioane de euro (12 milioane de lire sterline) au fost investite în ultimii ani pentru a dezvolta o nouă fabrică de bere, o pivniță de fermentare și o instalație modernă de filtrare, pentru a face față cererii tot mai mari de bere.
Este o bere care completează perfect mâncarea italiană – gândiți-vă la șunca de Parma, mozzarella cremoasă și roșii frumoase. Delicatesele locale din Biella beneficiază de notele ușor citrice ale berii. Mâncăruri precum ris e malastre, o supă galben deschis preparată cu lapte, unt, cartofi, orez și flori malastre (panseluțe de munte), și paletta biellese, o șuncă tradițională din umăr de porc, se potrivesc de minune cu Menabrea. Ca să nu mai vorbim de deliciosul beddo, care este o brânză făcută din lapte crud de vacă.
Deoarece este o bere blondă ușoară, nu vă va balona. “Nu este prea efervescentă și are, de asemenea, un cap frumos și de lungă durată pe ea. Așa că este pur și simplu frumoasă”, spune Lawrie.
Cu această alchimie de climă optimă, tradiție bogată și meșteșug meticulos, nu este de mirare că inclsuiv britanicii au descoperit gustul acestei beri.
“Meșteșugul și obsesia pe care le-au avut timp de peste 170 de ani pentru a crea această băutură fantastică – despre asta este vorba”, spune Lawrie. “Când mergi la Biella, te îndrăgostești de Franco. Pasiunea, grija și dragostea lui pentru ceea ce face reprezintă o uniune magică.”