Președintele american Donald Trump urmează să anunțe miercuri taxele vamale la care lucrează deja de câteva săptămâni, într-o zi pe care Casa Albă o numește „Ziua eliberării Americii”. Care sunt argumentele pe care economiștii le invocă în favoarea taxelor vamale? Dar care sunt argumentele împotrivă?
Argumente pro:
Protecția unei industrii emergente: Unele țări au utilizat taxele vamale ca o modalitate de a ajuta la stabilirea unei noi industrii pe plan intern, înainte ca aceasta să devină competitivă.
Reziliența națională: Unele produse, cum ar fi alimentele sau armele, sunt uneori considerate a merita păstrate pe plan intern, chiar dacă ar putea fi produse mai eficient în altă parte. Subvențiile pot fi utilizate pentru același efect.
Comerț echitabil: În cazul în care o altă țară are standarde mai scăzute – de exemplu în ceea ce privește mediul sau drepturile lucrătorilor – sau își subvenționează industriile cu bani publici sau impune tarife, atunci impunerea de taxe vamale poate egaliza condițiile de concurență.
Locuri de muncă: Taxele vamale reprezintă o taxă la intrare, care poate stimula întreprinderile să își fabrice produsele în țara în care doresc să vândă. Acest lucru poate stimula ocuparea forței de muncă.
Venituri: Taxele vamale reprezintă un impozit plătit guvernului, ceea ce poate contribui la consolidarea finanțelor publice. Donald Trump, de exemplu, afirmă că taxele vamale îi vor permite să reducă impozitele pentru lucrătorii americani.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Tactică de negociere: Amenințarea taxelor vamale poate fi o modalitate de a încerca să obțină concesii de la alții în cadrul discuțiilor comerciale sau în alte negocieri.
Argumente împotrivă:
Prețuri mai mari: Taxele vamale sunt o taxă pe importuri, deci introduc un nou cost care trebuie plătit de cineva. De obicei, acest lucru duce la creșterea prețurilor, cel puțin într-o anumită măsură, pentru clientul final. Acest lucru are un efect disproporționat asupra persoanelor cu venituri mici, care au mai puțini bani de cheltuit.
Lovitură pentru creștere: Atunci când prețurile cresc, oamenii cumpără mai puțin. Acest lucru afectează întreprinderile și duce la scăderea creșterii economice. Aceasta poate chiar să ducă o economie în recesiune.
Fac firmele mai puțin eficiente: Firmele devin mai puțin eficiente dacă iau decizii privind producția și lanțurile de aprovizionare pe baza taxelor vamale, în locul altor factori precum costul și talentul. Acest lucru le face mai puțin capabile să concureze la nivel mondial.
Inhibă comerțul: Lanțurile globale de aprovizionare sunt atât de interconectate, încât chiar și un singur produs poate implica părți care trec de mai multe ori granițele. Taxele vamale pot însemna mai multe etape de birocrație pentru un singur produs final – descurajând comerțul și slăbind în cele din urmă relațiile globale.
Represalii: Dacă o țară impune taxe vamale, o altă țară ar putea riposta cu propriile taxe vamale. Fiecare parte ar putea continua escaladarea – o situație cunoscută sub numele de război comercial.
Sursa: BBC