O monedă din aur de 100 de lei, bătută de Carol al II-lea; o monedă românească din aur bătută în doar 35 de exemplare sau prima monedă pe care apare chipul domnitorului Carol I – sunt cele mai rare monede românești puse acum pe piață, anunță casa de licitații Artmark, care scoate la vânzare 400 de piese, săptămâna viitoare.
Cele mai rare monede din colecție, potrivt reprezentanților casei de licitații: “O monedă din aur de 100 de lei, bătută în 1940 de Carol al II-lea; o monedă românească din aur cu valoarea de 50 de lei, bătută în doar 35 de exemplare, nefiind cunoscută în lume o altă piesă monetară bătută într-un tiraj mai mic; moneda din aur de 20 de lei, bătută în 1870, fiind prima monedă pe care apare chipul domnitorului Carol I.”.
Se scot la vânzare monede cu prețuri pornind de la 50 de euro, dar și unele al căror preț de pornire e de peste 1000 de euro. Spre exemplu, o monedă comemorativă BNR, din aur, cu chipul lui Mihai Eminescu, pornește de la 1800 de euro.
“Monedele emise sunt foarte greu de găsit, de procurat, colecționarii le strâng. Cu cât sunt mai vechi cu atât sunt mai căutate, ele fiind deja fixate în colecții. În România, începând cu secolul XIX, evoluția învățământului, a culturii au dat naștere unor colecționari, a pasiunii pentru istorie. Mulți colecționari vechi din România modernă, după 1860, au fost profesori universitar, doctori, oameni de stat”, spune Daniel Obreja, expert în numismatică.