Care sunt domeniile din piața muncii în care femeile sunt cel mai bine reprezentate?

femeie de afaceri Foto: Pexels

În al treilea trimestru al anului 2023, în UE, majoritatea persoanelor angajate cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani erau bărbați: 53,5% bărbați față de 46,5% femei, arată datele Eurostat. Există și anumite domenii în care femeile reprezentau o pondere mai mare

Astfel, în unele grupe majore de ocupații, așa cum sunt clasificate de Clasificarea internațională standard a ocupațiilor (ISCO), femeile reprezentau o pondere mai mare: 65,8% dintre lucrătorii de sprijin administrativ erau femei, 63,5% dintre lucrătorii din domeniul serviciilor și vânzărilor, 54,3% dintre profesioniști, de exemplu oameni de știință, profesori, și 53,0% dintre cei din ocupațiile elementare erau femei.

Femeile erau reprezentate în mod egal cu bărbații în rândul tehnicienilor și al profesioniștilor asociați (50,0%).

În schimb, femeile erau rareori angajate ca meșteșugari și lucrători în meserii conexe (11,1%) și ca operatori de instalații și mașini și asamblori (17,9%). Iar în rândul managerilor, doar 34,7% erau femei.

Female employment by major group of occupations in EU, in % of total employment aged 15-64, Q3 2023. Bar chart. See link to LFS extraction below.

Îngrijitoare de copii și ajutoare de educatoare – 93% femei

Atunci când se analizează o clasificare ISCO mai detaliată, femeile din UE au reprezentat marea majoritate a persoanelor angajate în anumite ocupații, inclusiv îngrijitoare de copii și ajutoare de educatoare (92,6% din totalul persoanelor angajate în această ocupație în al treilea trimestru al anului 2023), secretare (89,3%), profesori de școală primară și de educație timpurie (88,2%), asistenți medicali și moașe (87,5%) și îngrijitoare și ajutoare de curățenie în gospodării, hoteluri și birouri (86,5%).

Top and lowest 5 detailed groups of occupations by share of female employment, EU, in % of total employment in each group of occupations, Q3 2023. Bar chart. See link to LFS extraction.

Femeile reprezentau doar o mică minoritate în rândul lucrătorilor în construcții de cadre și meserii conexe (1,4% din totalul persoanelor angajate în această ocupație în al treilea trimestru al anului 2023), al lucrătorilor angajați în meseriile de mecanici și reparatori de mașini (2,9%), instalatori și reparatori de echipamente electrice (3,1%), lucrători în tablă și structuri metalice, turnători și sudori și lucrători asimilați (3,7%) și șoferi de camioane grele și autobuze (3,8%).

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *