Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a autorizat pentru prima dată un produs din carne crescută din celule animale pentru consumul uman, a anunțat miercuri FDA.
UPSIDE Foods, o companie care produce pui cultivat pe celule prin recoltarea de celule de la animale vii și utilizarea celulelor pentru a crește carnea în rezervoare din oțel inoxidabil, va putea să își introducă produsele pe piață după ce va fi inspectată de Departamentul american al Agriculturii (USDA), se arată într-un comunicat al FDA, citat de Reuters.
“Lumea se confruntă cu o revoluție alimentară, iar (FDA) se angajează să sprijine inovația în aprovizionarea cu alimente”, au declarat într-un comunicat comisarul FDA, Robert M. Califf, și Susan Mayne, directorul Centrului pentru siguranța alimentară și nutriție aplicată al FDA.
FDA a precizat, în documentele publicate miercuri, că a revizuit datele companiei și că nu mai are alte întrebări cu privire la concluzia companiei că produsul său este sigur pentru consumul uman.
“Suntem încântați de anunțul FDA”, a declarat David Kay, directorul de comunicare al UPSIDE, într-un e-mail. “Acest pas istoric deschide calea pentru calea noastră spre piață”.
Revizuirea nu este, din punct de vedere tehnic, o aprobare și se aplică doar produselor UPSIDE, deși agenția este pregătită să lucreze cu alte firme care dezvoltă alimente din celule animale cultivate, a precizat FDA într-un comunicat.
USDA și FDA reglementează împreună carnea cultivată pe celule în cadrul unui acord încheiat în 2019 între cele două agenții. USDA va supraveghea procesarea și etichetarea produselor din carne cultivată pe celule.
Cererea de alternative la carnea de fermă a crescut odată cu conștientizarea emisiilor ridicate de gaze cu efect de seră generate de creșterea animalelor. Puiul cultivat a fost servit participanților la conferința privind clima COP27 din Egipt din acest an.