Câștigul salarial mediu net din România a scăzut cu 35 lei în iulie, la 4.565 lei. Cele mai mari scăderi au fost în editare și cocserie, în timp ce creșteri au fost în transporturi aeriene

bani, lei, finante, bancnote, pensie Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Câştigul salarial mediu net a fost 4.565 lei în luna iulie 2023, în scădere cu 35 lei (-0,8%) față de luna iunie 2023, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). Câştigul salarial mediu brut a scăzut de asemenea faţă de luna anterioară, cu 0,6%, respectiv cu 47 lei, la 7.317 de lei, față de luna iunie.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (10.584 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.546 lei).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net în luna iulie față de iunie s-au înregistrat în domeniul transporturilor aeriene, unde salariul mediu net lunar a fost de 9.031 lei în creștere cu 11,8% față de luna anterioară. Următoarea ramură care a manifestat o creștere substanțială față de luna anterioară este cea a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, unde salariile au crescut cu 6,6% față de iunie, atingând un nivel salarial mediu net lunar de 7.305 lei. Cele mai mari salarii medii lunare s-au înregistrat și în luna iulie în domeniul IT acestea atingând pragul de 10.584 lei fiind totuși în scădere cu 1% comparativ cu nivelul înregistrat o lună mai devreme.

În luna iulie au existat şi scăderi ale salariului mediu net față de luna anterioară, cele mai mari reduceri înregistrându-se în sectorul editurilor cu -14,6%, precum şi în fabricarea produselor de cocserie cu -13,1%.

În sectorul bugetar, în luna iulie 2023, câştigul salarial mediu net a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă în învăţământ (-3,0%), ȋn administraţia publică (-0,6%), respectiv ȋn sănătate şi asistență socială (-0,5%).

Indicele câştigului salarial real a fost 99,1% în luna iulie 2023 față de luna iunie 2023.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *