Cât câștigă angajații din agricultură, construcții, industria alimentară și IT – domeniile care vor rămâne fără facilități fiscale, din toamnă

lucratori, muncitori, straini, vietnamez, santier, constructii Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Agricultura, construcțiile, industria alimentară și IT-ul sunt domeniile care, din această toamnă, vor pierde facilitățile fiscale pe care le aveau pentru remunerarea angajaților, precum scutirea de la plata impozitului pe venit, reducerea CAS ori exceptarea de la plata contribuțiilor pentru sănătate.

„Vorbim despre patru mari angajatori ai economiei, dar și despre domenii care se luptă fie cu deficit de candidați, fie cu o rată mare a fluctuației de personal, fie cum ambele. De la începutul anului și până acum, aceste sectoare au scos în piață peste 80.000 de joburi noi, adică aproximativ 35% din numărul total de joburi disponibile pe eJobs.ro în acest interval de timp”, spune Bogdan Badea, CEO-ul platformei de recrutare online eJobs.ro.

Cel mai mult câștigă angajații din IT, care înregistrează o medie salarială netă, la nivel național, de 6.300 de lei pe lună, potrivit datelor Salario.ro, comparatorul salarial dezvoltat de eJobs România. Asta în condițiile în care așteptările pe care le au candidații din acest domeniu ajung o medie netă de 9.000 de lei pe lună, conform aceleiași surse. Un software developer, spre exemplu, intră într-o medie netă, la nivel național, de 7.500 de lei, un programator full stack – 7.100 de lei, iar un programator Java 6.000 de lei. Cel mai bine plătiți sunt arhitecții IT, care vin cu o medie salarială de 15.000 de lei pe lună, în timp ce un QA tester poate câștiga un salariu de aproximativ 4.500 de lei, iar un web developer 5/500.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Construcțiile sunt următorul domeniu în ordinea celor mai mari salarii oferite, cu o medie națională netă de 5.000 de lei pe lună. Pozițiile cel mai des scoase în piață de angajatori sunt cele de inginer proiectant (5.000 de lei), inginer constructor (5.500 de lei), inginer civil (6.000 de lei) sau inginer de instalații (5.600 de lei). În ceea ce-i privește pe muncitorii calificați din construcții, salariile arată astfel: un muncitor în construcții încasează, în medie, 4.500 de lei pe lună, un electrician 4.000 de lei, un instalator 4.000 de lei. Media salarială pentru muncitorii necalificați este de 3.400 de lei.

„IT-ul și construcțiile sunt, totodată, două domenii care au concurență reală și din afara țării, angajatorii din străinătate fiind foarte interesați de candidații cu experiență în aceste zone. Dacă pe partea de IT vedem mulți specialiști care lucrează, simultan, pe proiecte locale și proiecte internaționale, angajatorii locali și cei externi putând, astfel, să împartă aceeași resursă, când vine vorba despre construcții, angajarea nu se poate face fără relocare și, din acest punct de vedere, România este puternic amenințată de ofertele pe care candidații le primesc din afară. Pe de altă parte, în ultimii ani am văzut și un număr mare de muncitori străini care vin să lucreze în România în acest domeniu și nu numai. Majoritatea vin din Asia”, explică Bogdan Badea.

Importul de personal a devenit o soluție la care au început să apeleze și recrutorii din agricultură și industria alimentară, care, de asemenea, se vor lovi, din toamnă, de eliminarea facilităților fiscale, măsură care ar putea duce la scăderea salariilor la nivelul acestor piețe. În acest moment, media netă salarială din agricultură este de 4.200 de lei. Un inginer agronom câștigă, în medie, 4.300 de lei pe lună, un specialist în achiziții 5.000 de lei, un chimist 3.500 de lei, un inginer zootehnist 4.000 de lei, iar un inginer silvicultor 6.000 de lei. Un mecanic de utilaj agricol încasează un salariu mediu de 4.000 de lei.

Deși cel mai mare angajator din cei patru menționați, industria alimentară este și sectorul cu cele mai mici salarii. Media la nivel de piață este de 3.500 de lei, potrivit datelor Salario. Un inginer în alimentație are un salariu mediu net de aproape 4.000 de lei pe lună, un inspector de securitate 3.500 de lei, un inginer de calitate 4.000 de lei, un bucătar 3.500 de lei, iar un brutar / patiser / cofetar 3.000 de lei pe lună.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Toată lumea trebuie să aibă aceleași obligații fiscale și aceleași drepturi.
    Fără “scutiri” și fără privilegii pentru “speciali”. Orice scutire e argument pentru speciali ca să își păstreze veniturile nemeritate, necontributive.
    Și aceeași vârstă de pensionare pentru toți !

    • Corect! Dar musai si aceleasi restrictii/impuneri (sau, mai bine zis, fara..) pentru toti: daca un inginer poate sa-si expuna bustu’ gol pe “facebuce” sa poata face celasi lucru si un magistrat/colonel, daca un economist poate sa fie prieten si sa mearga la “beute” cu oricine (fie el si interlop..) sa fie valabil si pentru un magistrat/colonel, daca un muncitor calificat/ne poate sa munceasca numai 8 ore (restul la “supliment”) acelasi lucru si pentru…(indiferent de nr. de dosare de judecat si/sau instructia de urmat, granita de pazit, etc), conditii de munca egale pentru toti cu aceleasi restrictii si impuneri!

  2. ar fi bine sa nu uitam ca dintre categoriile de angajati mentionate in articol, doar IT-ul exporta in piete dezvoltate produse&servicii cu valoare adaugata mare, restul nu prea exporta nimic, eventual materii prime….
    decizii pripite luate de semidocti, asta e nivelul din pacate…..

  3. Intrati pe site AFDJ Galati sa vedeti cat castiga un director, de doua ori cat presedintele tarii, iar adjunctul are si pensie de la AFDJ si salariu. Si este bagat in proiecte europene de unde ia si de acolo bani si el habar nu are cum se numeste proiectul, ii face treaba un angajat de la Tulcea, RS se numeste cel din Tl si directorul UT

  4. Toate aceste scutiri sunt doar in detrimentul salariatilor. Ajungi sa platesti CAS – mai ales cei din industria alimentara-la nivelul salarului minim pe economie chiar daca venitul tau net este mai mare decat cel al venitului net minim.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.