Cât câștigă salariații Metrorex care au blocat circulația metroului printr-un protest spontan

Carmen Radu mart. 26, 2021 0 comentarii
metrorex, metrou

Angajații Metrorex care au protestat spontan vineri și au blocat circulația metroului în întreg Bucureștiul au salarii uriașe, comparativ cu salariul mediu din România.

„Și ca să terminăm odată discuția: câștigul mediu brut lunar per salariat al Metrorex, în anul 2020, era de 9.901 lei. În propunerea de buget de venituri și cheltuieli pentru 2021, Metrorex are estimat un câștig mediu brut lunar per salariat de 12.739 lei”, a scris ministrul Transporturilor Cătălin Drulă, pe Facebook, la începutul lunii trecute.

Asta înseamnă că angajații metroului primesc un salariu mediu net de 7.452 lei în 2021, în creștere față de 5.792 lei în 2020.

Salariul mediu net din România a fost de 3.395 lei în februarie, corespunzând unui salariu mediu brut de 5.549 lei.

Cătălin Drulă a făcut această declarație în contextul conflictului pe care îl are cu sindicatul de la metrou, condus de liderul Ion Rădoi, fost parlamentar PSD.  Ministrul a acuzat, având la bază un raportul al Curții de Conturi, că la negocierea contractului colectiv de muncă de anul trecut, când s-au majorat salariile cu 18%, 10 din cei 15 membri din comisia de negociere constituită la nivelul administrației Metrorex erau membri de sindicat.

Reprezentanții Metrorex au transmis, drept răspuns, că salariul mediu de 5.700 lei net include toate sporurile pentru lucrul în subteran, sâmbăta și duminica, noapte de noapte, precum și sporul de vechime.

Răspunsul lor vine în contextul în care Curtea de Conturi a mai descoperit că Metrorex a acordat tuturor angajaților spor de tunel de 20%, deși unii angajați nici măcar nu lucrau în subteran.

Potrivit Hotnews, directorii mari din Metrorex și unii șefi de serviciu câștigă în fiecare lună între 10.000 și 12.000 de lei net, iar cel mai mare salariu în mână din companie este de aproape 15.000 de lei. Cele mai mici salarii în mână din Metrorex sunt în jur de 3-4.000 de lei.

Metrorex a raportat anul trecut pierderi de 170 milioane de lei, iar compania a vândut doar 14 milioane de titluri de călătorie, față de aproape 26 milioane în 2019.

Sursa foto: Facebook/Metrorex

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.