Doi giganți italieni de lux plătesc doar o sumă mică pentru a produce genți care se vând cu mii de dolari, conform documentelor dintr-o amplă investigație a subcontractorilor, scrie Business Insider. Procurorii italieni din Milano au investigat furnizorii terți ai LVMH Dior în ultimele luni.
Procurorii au declarat că aceste companii exploatau muncitorii pentru a produce genți la o fracțiune din prețul lor din magazine. Conform documentelor examinate de autorități, Dior a plătit un furnizor 57 de dolari pentru a produce genți care se vând cu aproximativ 2.780 de dolari, a raportat Reuters luna trecută. Costurile nu includ materialele brute, cum ar fi pielea utilizată în producția genților.
În anchetele desfășurate în martie și aprilie, anchetatorii au găsit dovezi că muncitorii dormeau în fabrică pentru ca gențile să fie produse non-stop, a raportat Reuters. De asemenea, au urmărit consumul de electricitate, care a arătat că angajații munceau în timpul nopților și sărbătorilor, conform Reuters.
Procurorii au arătat că subcontractorii erau firme deținute de chinezi. Majoritatea muncitorilor erau din China. Doi erau imigranți ilegali, în timp ce alți șapte lucrau fără documentele necesare. Ancheta a mai arătat că dispozitivele de siguranță de pe mașinile de lipit sau de periat au fost îndepărtate pentru ca muncitorii să le poată opera mai repede.
LVMH nu a răspuns întrebărilor transmise de Business Insider până la momentul publicării articolului. Documentele de la tribunal au arătat că Dior, o subsidiară a LVMH, a prezentat un document în care subliniază îmbunătățirile lanțului său de aprovizionare, potrivit Wall Street Journal.
Ancheta s-a extins și la contractanții Giorgio Armani, iar compania de lux a fost acuzată că nu și-a supravegheat corespunzător furnizorii. Armani a plătit contractanților 99 de dolari per geantă pentru produse care se vindeau cu peste 1.900 de dolari în magazine, conform documentelor obținute de Reuters. Judecătorii din Milano au cerut ca unitățile ambelor companii să fie plasate sub administrare judiciară timp de un an.
„Nu este ceva sporadic care privește loturi individuale de producție, ci o metodă de fabricație generalizată și consolidată,” potrivit documentelor tribunalului văzute de Reuters despre decizia de a plasa Dior sub administrare. Anul trecut, LVMH a avut 2.062 de furnizori și subcontractori și a efectuat 1.725 de audituri, conform raportului său de responsabilitate socială și de mediu din 2023.
CEO-ul LVMH, Bernard Arnault, este a treia cea mai bogată persoană din lume, conform Indexului Miliardarilor Bloomberg. Fiica sa, Delphine, este CEO-ul Dior.