ANALIZĂ Cât de atractivă e „facilitatea” guvernamentală de amânare a ratelor la bănci, care vine cu creșterea costurilor? Românii nu se mai înghesuie să o acceseze/ Băncile spun că cererile sunt mult mai scăzute în comparație cu anii anteriori, din timpul pandemie

ocean credit Sursa foto: Ocean Credit

Românii sunt din ce în ce mai puțin convinși că amânarea ratelor la bănci, permisă de guvern printr-o ordonanță de urgență, e într-adevăr o soluție viabilă în actualul context de dificultăți financiare. Băncile consultate de Economedia arată că cererea pentru astfel de amânări este mult mai mică față de perioada din ultimii doi ani, când românii au putut amâna rata creditelor în timpul pandemiei. De altfel, inclusiv reprezentanții băncilor le recomandă românilor să aplice pentru amânarea ratelor doar în situația în care au nevoie cu adevărat de această facilitate, având în vedere că rata lunară după perioada de amânare va fi majorată.

„Vedem un interes scăzut, până în prezent, pentru amânarea ratelor, cel puțin în comparație cu edițiile anterioare ale programului, din 2020 si 2021. De la implementarea OUG 90/2022, primim, în medie, 20 de solicitări pe zi. Spre comparație, în 2020, erau câte 500 de cereri pe zi imediat după lansare. În medie, se solicită amânarea pe 6 luni, iar peste 80% din solicitări sunt credite de nevoi personale”, se arată într-un răspuns din partea reprezentanților BCR.

Potrivit băncilor, cererile de suspendare sunt preponderent pentru 6-9 luni, iar principalele tipuri de credite pentru care clienții au cerut amânarea ratelor privesc creditele de consum, precum și un procent mai mic pentru creditele ipotecare pentru persoanele fizice. În ceea ce privește persoanele juridice, majoritatea solicitărilor sunt pentru credite de investiții.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„BRD a primit, de la aprobarea OUG până în 19 august 2022, câteva sute de cereri de suspendare la plată, exclusiv pentru clienți persoane fizice. Majoritatea solicitărilor vizează credite de consum, iar durata de suspendare preferată de către majoritatea solicitanților este de 9 luni. Suplimentar amânării la plată a ratelor, conform OUG 90/2022, banca oferă în continuare clienților săi sprijin, în situația în care sunt în dificultate din punct de vedere financiar, prin oferirea de soluții personalizate de restructurare”, spun reprezentanții BRD.

Până la data de 16.08.2022, Alpha Bank Romania a primit un număr redus de solicitări privind suspendarea ratelor la creditele acordate persoanelor fizice (credite ipotecare și de consum). Cererile de suspendare sunt preponderent pe 9 luni. Majoritatea cererilor depuse privesc creditele de consum, un procent mult mai mic fiind reprezentat de creditele ipotecare”, spun reprezentanții Alpha Bank.

„Prin comparație cu anii anteriori, numărul de solicitări primite din partea clienților este semnificativ redus, astfel că, până la dată de 12 august 2022, OTP Bank România a înregistrat aproximativ 300 de solicitări din partea clienților persoane fizice, respectiv 6 din partea clienților persoane juridice. Indiferent de tipul de credit pentru care au solicitat amânarea ratelor, clienții au optat în marea lor majoritate pentru perioada maximă de amânare, adică 9 luni.

În cazul clienților persoane fizice, majoritatea solicitărilor primite pentru amânarea la plata a ratelor conform OUG 90/2022 sunt pentru credite de nevoi personale (aproximativ 65%), urmată de creditele ipotecare. În cazul clienților persoane juridice, majoritatea solicitărilor sunt pentru credite de investiții, coroborat și cu faptul că facilitățile revolving nu sunt eligibile pentru suspendare conform OUG 90/2022”, potrivit OTP Bank.

Băncile recomandă românilor să aplice pentru amânarea ratelor doar doar în situația în care au nevoie cu adevărat de această facilitate și este bine să țină cont de faptul că, în perioada de amânare, se vor calcula dobânzi, iar rata lunară după perioada de amânare va fi majorată.

„Ca sfaturi de educație financiară, le recomandăm oamenilor care se gândesc la amânarea ratelor să analizeze cu mare atenție și să aplice pentru amânare doar în situația în care au nevoie cu adevărat de această facilitate. În general, continuarea achitării normale a creditului, în condițiile în care acest lucru e posibil, va ajuta, cu siguranță, la păstrarea sănătății financiare a familiei. E bine să țină cont că, în perioada de amânare, se vor calcula dobânzi, care se vor cumula de plătit în perioada de după amânare. Practic, rata lunara după perioada de amânare va fi majorată cu valoarea dobânzilor eșalonate”, mai spune BCR.

Context. În urmă cu două luni, guvernul a adoptat o ordonanță de urgență pentru a permite amânarea ratelor la bănci, pentru o perioadă de maximum 9 luni. Proiectul de ordonanță de urgență prevede posibilitatea de amânare a ratelor la bănci timp pe o perioadă de maxim nouă luni pentru persoanele fizice ale căror cheltuieli au crescut cu 25% și pentru firmele ale căror rezultate au scăzut cu 25%, în ultimele luni. 

Debitorii pot beneficia o singură dată de suspendarea obligațiilor de plată pentru fiecare împrumut. Sunt exceptate facilitățile revolving, inclusiv cele de tipul cardurilor de credit, a overdraft-ului și a liniilor de credit acordate atât debitorilor persoane fizice, cât și debitorilor persoane juridice.

Persoanele fizice care solicită amânarea ratelor sunt obligate să prezinte o declarație pe propria răspundere cu privire la creșterea cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creșterii prețurilor în contextul crizei actuale, în ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.

Firmele care solicită amânarea ratelor sunt obligate să prezinte o declarație pe propria răspundere care reflectă scăderea cu minimum 25% a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.

Varianta care pare cea mai simplă, dar nu e cea mai ieftină

Economiștii consultați de Economedia spuneau că o amânare a ratelor în acest moment nu va face decât să inflameze și mai mult inflația. (Detalii, AICI)

Executivul a aprobat la final de iulie normele aplicării Ordonanței de urgență 90/2022. “Guvernul alege din nou varianta cea mai simplă”, dar care vine cu o serie de riscuri, sintetizează consultanții platformei Risco.ro. Reprezentanții Conso.ro au realizat o serie de calcule și arată câteva exemple de creșteri ale ratelor, după o eventuală amânare. De altfel, Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar le recomandă consumatorilor să apeleze doar în ultimă instanță la amânarea plății ratelor la credit. Mai multe AICI

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat chiar după ce Guvernul a adoptat ordonanța de urgență privind acordarea posibilității de amânare a ratelor timp de maximum 9 luni că amânarea este un instrument și nu este singura soluție, existând alternative, precum refinanțarea sau schimbarea indicelui de dobândă. El a precizat de asemenea că se așteaptă ca dobânzile să scadă începând din 2023.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Măsuri fără rost, eficiența și ajutor ; ajutor era să nu plătești dobânda la dobândă in perioada dată ca repaus;lege dată că să fie dată,nu aplicată integrum!că și cu creșterea valorii bonurilor de masă,cu cei 200 de lei neimpozitabili:cine vrea îi dă cine nu,nu!aia nu e lege,e panaramă!o lege te obligă să o respecți,nu să faci ce vrei! atât îi duce capul!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.