Cât de dăunătoare sunt aragazele pe gaz? Aproximativ 40.000 de decese sunt înregistrate anual în Europa/ România, în top țări cu decese premature cauzate de aparatele de gătit pe gaz

Gaz, poluare Sursa foto: pixabay.com

Cercetătorii de la Școala de Științe ale Sănătății din cadrul Universității Jaume I din Spania au reușit să estimeze cu exactitate decesele premature cauzate de poluarea produsă de aparatele de gătit pe gaz. Acestea contribuie anual la decesul prematur al aproximativ 40.000 de europeni, a concluzionat primul studiu științific de acest tip, relatează Euronews.

Deși pericolul emisiilor de dioxid de azot (NO2) provenite de la aparatele de gătit pe gaz este cunoscut de aproape 50 de ani, respectiv încă din anul 1978,  abia acum cercetătorii au reușit să pună în legătură studiile de sănătate existente cu nivelul de NO2 din locuințele europene și să identifice impactul asupra sănătății populației. Se constată că în 14 țări europene condițiile de poluare din casele obișnuite sunt periculoase și încalcă orientările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Aceasta se datorează faptului că vaporii eliberați de aparatele de gătit pe gaz se combină cu poluarea de fond din interiorul caselor. Cercetătorii subliniază că, deși poluarea aerului exterior este un factor important, aparatele de gătit pe gaz sunt principala cauză a încălcării limitelor de poluare din locuințe.

 „Amploarea problemei este mult mai gravă decât am crezut, modelele noastre sugerând că locuința medie din jumătate din Europa încalcă limitele OMS. Poluarea aerului exterior stă la baza acestor încălcări, însă aparatele de gătit pe gaz sunt cele care împing locuințele în zona periculoasă.” spune autorul principal al noului studiu, Dr. Juana Maria Delgado-Saborit.

Țările europene cele mai expuse riscului

Aproximativ o treime din locuințele europene sunt  încorporate cu aparate de gătit pe gaz, iar aceste locuințe tind să aibă cele mai ridicate niveluri de NO2.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Italia, Polonia, România, Franța și Regatul Unit înregistrează cel mai mare număr de decese premature cauzate de aparatele de gătit pe gaz. Poluarea este mai gravă în locuințele cu ventilație slabă și în cele în care se gătește mai mult timp. Calitatea aerului din interior este o problemă gravă de sănătate, deoarece cetățenii europeni își peterec majoritatea timpului în interior, iar clădirile nu sunt atât de aerisite.

De asemenea, s-a mai constatat că sobele pe gaz scapă metan, un puternic gaz cu efect de seră, chiar și atunci când sunt oprite.

În ceea ce privește poluarea exterioară, NASA a înregistrat scăderi semnificative ale poluării cu NO2 deasupra orașelor europene în ultimele decenii. Acest lucru s-a datorat normelor UE privind emisiile vehiculelor și tehnologiei autovehiculelor. Cu toate acestea, poluarea de fond a aerului rămâne un factor major care contribuie la nivelurile periculoase constatate de noul studiu.

Cum au calculat cercetătorii decesele cauzate de poluarea produsă de aparatele de gătit pe gaz?

Cercetătorii au utilizat zeci de studii de sănătate care au stabilit ratele de risc probabile de astm și decese premature cauzate de un anumit nivel de NO2. Până anul trecut, studiile efectuate anterior nu au putut determnina cifre exacte raportate acestui caz. Așadar cercetătorii olandezi au efectuat măsurători extinse ale NO2 în interiorul și în exteriorul locuințelor din mai multe țări europene pentru a identifica cât mai clar cea mai precisă imagine de până acum a poluării interioare generate de aparatele de gătit cu gaz. Universitatea a utilizat seturi de date guvernamentale pentru a mări aceste constatări și pentru a produce hărți regionale ale poluării interioare cu NO2 de la sobe. Acestea au permis cercetătorilor să calculeze primele estimări științifice ale deceselor premature și ale cazurilor de astm infantil cauzate de NO2 în Europa. Cu toate acestea, costul uman real al poluării cauzate de aceste aparate este probabil mult mai mare.

Din cauza lipsei de date, cercetătorii au fost nevoiți să excludă unele efecte ale poluării care ar putea contribui, de asemenea, la creșterea ratelor de deces și astm. Ei s-au concentrat doar asupra poluării cu NO2, deoarece aceasta este mult mai bine studiată de epidemiologi.

La ce poluanți ar mai trebui să fie atenți europenii

Alți poluanți nocivi creați de arderea gazelor includ monoxidul de carbon, benzenul, formaldehida și particulele. Cu toate acestea, cercetătorii nu au dispus de datele necesare pentru a prezice cu exactitate impactul acestor poluanți.

Aparatele de gătit pe gaz cauzează aproximativ 367.000 de cazuri de astm la copii și 726.000 la toate grupele de vârstă. Aceste cazuri includ și ceilalți poluanți, mai puțin monoxidul de carbon care nu are nicio legătură cunoscută cu astmul.

Combaterea problemei

Conform Alianței Europene pentru Sănătate Publică (EPHA), UE nu dispune de standardele ce pot identifica calitatea aerului din interior, iar instrumentele sale legislative pentru abordarea problemei sunt lacunare. Urmează să propună norme actualizate raportate la problemă până la sfârșitul acestui an și a luat în considerare restricții privind poluarea – inclusiv pentru NO2.

Alianța Europeană pentru Sănătate Publică îndeamnă Bruxelles-ul eliminarea rapidă a acestor aparate pentru limitarea emisiilor și introducerea de stimulente financiare pentru trecerea la aparate de gătit mai ecologice.

 „La fel ca țigările, oamenii nu s-au gândit prea mult la impactul asupra sănătății și, la fel ca țigările, aparatele de gătit pe gaz sunt un mic foc care ne umple casa cu poluare”, a declarat Sara Bertucci, manager de politici pentru sănătate publică globală în cadrul EPHA.

Așa cum guvernele au ajutat cetățenii să renunțe la țigări, EPHA susține că ar trebui să ne ajute și să renunțăm la gaz. Alianța dorește, de asemenea, să prevadă etichete obligatorii pentru consumatori pe aparatele de gătit pentru a semnala riscurile de poluare, împreună cu campanii de educare a publicului cu privire la riscurile arderii combustibililor în interior.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: