Cât de sigure sanitar veterinar sunt alimentele din Ucraina?

grau, cereale, grau ucraina, recolta grau sursa foto: Unsplash/ Paz Arando

Importurile de produse agroalimentare din Ucraina sunt supuse controlului sanitar veterinar, întocmai ca toate produsele agroalimentare ajunse pe piața europeană, chiar dacă mărfurile ucrainene sunt scutite, în mod excepțional, de taxe vamale la intrarea pe teritoriul Uniunii Europene, scrie Lanțul Alimentar.

Inspectorii sanitari veterinari prelevă probe din loturile livrate de operatorii economici din Ucraina și le trimit pentru analiză laboratoarelor acreditate la nivel comunitar. Probele neconforme ( reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis, prezența unor substanțe neautorizate, a unor bacterii și micotoxine, precum și a unor corpuri străine, etc. ) sunt raportate de statul membru într-o platformă electronică la care au acces toate autoritățile sanitare veterinare din Uniunea Europeană.

Autoritățile europene sprijină Ucraina prin concesii de ordin vamal, dar nu au suspendat niciun moment controlul sanitar veterinar asupra alimentelor de proveniență ucraineană, care trebuie să respecte regulile europene în vigoare.

Lantulalimentar.ro a analizat date publice europene pentru a afla câte probe neconforme prelevate din loturi de alimente provenite din Ucraina au fost raportate pe platforma electronică europeană, în intervalul 1 ianuarie – 27 februarie 2024. Iată rezultatele:

Dintr-un număr total de 791 probe neconforme raportate de toate statele membre în legătură cu loturi de alimente provenite atât din statele comunitare, cât și din cele terțe ( din afara Uniunii Europene ), numărul de probe neconforme prelevate din loturi livrate din Ucraina a fost 20.

Procentual: 2,52%.

Din aceste 20 de probe neconforme, 8 probe au fost calificate drept ”grave”, întrucât reziduurile de pesticide au depășit nivelul maxim admis sau reziduurile depistate au fost ale unei substanțe care a fost interzisă în Uniunea Europeană ( deși a fost utilizată în trecut, exp. Chlorpyrifos, un insecticid ) sau prezența bacteriei Salmonella reprezenta un pericol pentru sănătatea umană.

Citește integral pe Lanțul Alimentar.

sursa foto: Unsplash/ Paz Arando

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *