Instalarea de panouri fotovoltaice pe acoperișul caselor poate fi o opțiune eficientă de reducere a costurilor energiei la nivel de gospodărie. InfoClima a realizat o comparație a economiilor la energie aduse de instalarea de panouri solare, luând în calcul o locuință în Constanța și una în Iași.
Așadar, este avantajos să instalăm panouri solare pe acoperișul casei? În acest sens, InfoClima a analizat două exemple de gospodării, una din Constanța (o regiune cu multe zile însorite) și Iași, al doilea oraș ca mărime din România, care deși nu are atâtea zile însorite ca și Constanța, are o perioadă destul de lungă cu iradiere ce ar permite instalarea de panouri solare.
Comparând două gospodării medii din Iași și Constanța care ar decide să-și instaleze panouri fotovoltaice vom vedea că în condițiile curente, instalând panouri solare pe o suprafață de 25 m2, orientată spre sud, și cu un consum mediu de 2.857 kWh/an, gospodăria din Iași ar reuși să economisească anual 3.085 ron/an, iar cea din Constanța 3.464 ron/an ca urmare a economiilor realizate datorită acoperii consumului casnic și a energiei furnizate în rețea.
Datele din tabel se bazează preponderent pe mediile pentru fiecare indicator, respectiv situația poate varia de la caz la caz. Având în vedere și faptul că compensarea surplusului (0,55 RON/kWh) poate varia, calculele se pot schimba chiar și în decursul acestui an. Totuși putem vedea că în scenariul curent, o investiție în panouri fotovoltaice s-ar amortiza în circa 10 ani în Constanța și 12 ani în Iași. Amortizarea nu ia în considerarea și creșterea prețului locuinței datorită panourilor instalate. Totuși această perioadă probabil va fi mai mică deoarece previziunile pentru următoarea decadă (precum și evoluțiile din piața energiei) anticipează o creștere a prețurilor, în scenariu optimist acestea vor crește cu „doar“ 8% până în 2030, iar în scenariul pesimist cu până la 50%.
În acest context, susținerea sectorului producătorilor (prosumatorilor) mici, este o calea eficientă de a atinge țelurile energetice asumate de România, concomitent cu susținerea unei creșteri economice la nivel micro, susține InfoClima.
Ce tipuri de panouri există și cât costă acestea?
Tehnologia panourilor solare s-a îmbunătățit dramatic de-a lungul anilor, astfel o gamă nouă de panouri solare inovatoare sunt acum introduse pe piață, mai arată InfoClima. Cu toate acestea, atunci când evaluăm opțiunile în materie de panouri solare potrivite din punct de vedere tehnologic, vom întâlni două categorii majore de panouri: panouri solare monocristaline și panouri solare policristaline.
Ambele sunt opțiuni convenționale care au fost utilizate de zeci de ani. Ambele tipuri de panouri valorifică energia solară, dar trebuie să luați în considerare diferențele dintre panourile solare monocristaline și policristaline în mod obiectiv înainte de a le cumpăra.
Majoritatea panourilor solare de pe piața actuală vin cu o garanție de 25 de ani (garanție de performanță). Aceasta înseamnă, în general, o producție electrică garantată timp de 10 ani la 90% din puterea nominală și 25 de ani la 80%. Dar rețineți că toate garanțiile de performanță nu sunt aceleași. Asigurați-vă că verificați literele mici de pe garanțiile pentru panourile pe care le luați în considerare.
Desigur, nu avem date despre performanța panourilor solare după 30-40 de ani, dar proiecția este că panourile monocristaline (pe baza purității și a celorlalte caracteristici menționate mai sus) vor continua să genereze o cantitate semnificativă de energie electrică și să aducă economii pentru mulți ani după expirarea garanției și în cele din urmă vor rezista testului timpului mult mai bine decât panourile policristaline.