Ce economii la energie aduc panourile fotovoltaice. Studiul de caz: locuință în Constanța versus locuință în Iași

panouri solare, fotovoltaice Sursa foto: Pixabay

Instalarea de panouri fotovoltaice pe acoperișul caselor poate fi o opțiune eficientă de reducere a costurilor energiei la nivel de gospodărie. InfoClima a realizat o comparație a economiilor la energie aduse de instalarea de panouri solare, luând în calcul o locuință în Constanța și una în Iași.

Așadar, este avantajos să instalăm panouri solare pe acoperișul casei? În acest sens, InfoClima a analizat două exemple de gospodării, una din Constanța (o regiune cu multe zile însorite) și Iași, al doilea oraș ca mărime din România, care deși nu are atâtea zile însorite ca și Constanța, are o perioadă destul de lungă cu iradiere ce ar permite instalarea de panouri solare.

Comparând două gospodării medii din Iași și Constanța care ar decide să-și instaleze panouri fotovoltaice vom vedea că în condițiile curente, instalând panouri solare pe o suprafață de 25 m2, orientată spre sud, și cu un consum mediu de 2.857 kWh/an, gospodăria din Iași ar reuși să economisească anual 3.085 ron/an, iar cea din Constanța 3.464 ron/an ca urmare a economiilor realizate datorită acoperii consumului casnic și a energiei furnizate în rețea.

Datele din tabel se bazează preponderent pe mediile pentru fiecare indicator, respectiv situația poate varia de la caz la caz. Având în vedere și faptul că compensarea surplusului (0,55 RON/kWh) poate varia, calculele se pot schimba chiar și în decursul acestui an. Totuși putem vedea că în scenariul curent, o investiție în panouri fotovoltaice s-ar amortiza în circa 10 ani în Constanța și 12 ani în Iași. Amortizarea nu ia în considerarea și creșterea prețului locuinței datorită panourilor instalate. Totuși această perioadă probabil va fi mai mică deoarece previziunile pentru următoarea decadă (precum și evoluțiile din piața energiei) anticipează o creștere a prețurilor, în scenariu optimist acestea vor crește cu „doar“ 8% până în 2030, iar în scenariul pesimist cu până la 50%.

În acest context, susținerea sectorului producătorilor (prosumatorilor) mici, este o calea eficientă de a atinge țelurile energetice asumate de România, concomitent cu susținerea unei creșteri economice la nivel micro, susține InfoClima.

Ce tipuri de panouri există și cât costă acestea?

Tehnologia panourilor solare s-a îmbunătățit dramatic de-a lungul anilor, astfel o gamă nouă de panouri solare inovatoare sunt acum introduse pe piață, mai arată InfoClima. Cu toate acestea, atunci când evaluăm opțiunile în materie de panouri solare potrivite din punct de vedere tehnologic, vom  întâlni două categorii majore de panouri: panouri solare monocristaline și panouri solare policristaline.

Ambele sunt opțiuni convenționale care au fost utilizate de zeci de ani. Ambele tipuri de panouri valorifică energia solară, dar trebuie să luați în considerare diferențele dintre panourile solare monocristaline și policristaline în mod obiectiv înainte de a le cumpăra.

Majoritatea panourilor solare de pe piața actuală vin cu o garanție de 25 de ani (garanție de performanță). Aceasta înseamnă, în general, o producție electrică garantată timp de 10 ani la 90% din puterea nominală și 25 de ani la 80%. Dar rețineți că toate garanțiile de performanță nu sunt aceleași. Asigurați-vă că verificați literele mici de pe garanțiile pentru panourile pe care le luați în considerare.

Desigur, nu avem date despre performanța panourilor solare după 30-40 de ani, dar proiecția este că panourile monocristaline (pe baza purității și a celorlalte caracteristici menționate mai sus) vor continua să genereze o cantitate semnificativă de energie electrică și să aducă economii pentru mulți ani după expirarea garanției și în cele din urmă vor rezista testului timpului mult mai bine decât panourile policristaline.

Când cauți panouri monocristaline de vânzare, le vei găsi poziționate ca un produs Premium. Prețul unui panou monocristalin variază în dependență de producător, însă în mare acesta se plasează între 1,700 și 2,000 RON. Producătorii de panouri solare monocristaline evidențiază estetica și eficiența superioară pentru a convinge clienții.

Celulele solare din cadrul panourilor monocristaline sunt produse cu plachete de siliciu (siliciul este mai întâi format în bare și apoi este tăiat în plachete subțiri). Panoul își derivă numele „mono” deoarece folosește siliciu monocristal. Deoarece celula este constituită dintr-un singur cristal, oferă electronilor mai mult spațiu pentru a se deplasa astfel producând un flux mai bun de electricitate. Acesta este motivul din spatele eficienței mai mari a panourilor solare monocristaline față de policristaline.

Eficiența panourilor solare policristaline este mai scăzută în comparație cu cele monocristaline, dar avantajul pentru clienți este că această opțiune este mai accesibilă, prețul unui panou policristalin pornește de la 500 RON. Atunci când mergeți să cumpărați panouri solare policristaline, le puteți diferenția de cele monocristaline prin nuanța albastră în comparație cu cea neagră.

Deși panourile solare policristaline sunt compuse și ele din siliciu, acestea nu implică utilizarea siliciului monocristal. Producătorii de panouri solare policristaline topesc mai multe fragmente de siliciu împreună pentru a produce napolitanele din care sunt formate aceste panouri. Din acest motiv, ele sunt numite „poli” sau multicristaline. Electronii din fiecare celulă vor avea mai puțin spațiu pentru a se mișca din cauza multor cristale dintr-o celulă. Prin urmare, cotele de eficiență ale panourilor solare policristaline sunt relativ mai mici.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Articolul nu mai este de actualitate din moment ce de la 1 mai 2022 s-a abrogat Ordin ANRE ce stabilea pretul energiei injectate in retea la media PZU pe anul anterior. Deci adio 0,54 lei/kwh.

    • Da..exact așa e…dar nu astăzi … 10 ani urma poate. Înainte de a scrie ceva mai informeazăte… Întreabă profesioniști. Nu mai da copy… paste .

  2. Cel(cea) care a scris ??? acest aricol ori a “baut calimara” in scoala ori este retardat(a). Ar trebui dat afara fara drept de angajare. Acesti idioti sunt cei care fac imposibila viata oamenilor normal.

  3. Unde-ti produce ție 1KW putere instalată 5MW??? Eu stau la Constanța și un sistem de 3KW dacă produce pe an 4MW!!! Așa că mai documenteaza-te! Poți să afli altceva, de când cu paritatea 1:1, cu un sistem de 3KW asiguri consumul casnic al unei case pe 1 an de zile! Asta da știre!!! Adică după ce se amortizează investiția adică 1 an jumătate (cu fonduri AFM), ai curent gratis!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *