Ce firme mai sunt în piața asigurărilor auto, după ce Euroins a intrat în insolvență / Euroins avea anul trecut o cotă de piață de peste 30 la sută / Polițele RCA, scumpire de 70 la sută în 2022

asf, autoritatea de supraveghere financiara Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Piața asigurărilor auto RCA din România este împărțită între 7 firme, potrivit unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară.

Este cea mai mare și mai importantă piață, după cum arată documentul citat: “Piața asigurărilor generale rămâne dominată de asigurările auto, astfel încât acestea,(…) reprezintă aproximativ 77% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale și 64% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurări în primele 9 luni ale anului 2022.”

Este vorba de o piață de miliarde de euro anual: “În primele 9 luni ale anului 2022, societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF și sucursalele prezente pe piața din România (FoE) au subscris prime brute în valoare de aproximativ 13,4 miliarde lei, în creștere cu 28% față de perioada similară din anul precedent. “

Din cele 13,4 miliarde de lei, asigurăriile generale au luat 10,8 miliarde lei, în creștere cu 34% față de perioada ianuarie – septembrie 2021, deținând o pondere de 81% din valoarea totală a primelor brute subscrise de asigurătorii autorizați și reglementați de ASF și sucursale. Restul de 2,6 miliarde a mers către asigurările de viață.

AFS spune că la 30 septembrie 2022, pe piața asigurărilor își desfășurau activitatea următorii 7 asigurători autorizați de ASF pentru activități de asigurare RCA:

1.Allianz-Ţiriac Asigurări SA

2.Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA

3.Euroins România Asigurare – Reasigurare SA

4. Generali Romania Asigurare Reasigurare SA

5. Grawe Romania Asigurare SA.

6. Groupama Asigurări SA

7. Omniasig Vienna Insurance Group SA.

“Numărul de asigurători autorizați de ASF pentru derularea de activități de asigurare RCA s-a diminuat de la 9 la 7, în urma retragerii autorizației City Insurance, și, ulterior, a ieșirii de pe piața RCA a societății Uniqa Asigurări”, se mai arată în raport.

Cum se împarte piața asigurărilor RCA

ASF lăuda intrarea pe piață a Axeria Iard: “Ca element pozitiv, în trimestrul IV al anului 2021, sucursala Axeria Iard și-a început activitatea pe piața RCA, în baza dreptului de stabilire pe teritoriul României (FoE). În primele nouă luni ale anului 2022, aceasta a înregistrat un volum al primelor brute subscrise pe RCA de aproximativ 319 milioane lei, ceea ce înseamnă 5,6% din totalul primelor brute subscrise pentru segmentul RCA”

Așadar, societatea Euroins avea o cotă de piaţă de puţin peste 31%, în uşoară scădere faţă de jumătatea anului, şi rămânea lider de piaţă. Cota Euroins era cu peste 5 puncte procentuale mai mică decât cea consemnată la finalul anului 2021, când societatea controla peste 35% din piaţă.

Tot ASF observa că “o vulnerabilitate a pieței de asigurări din România rămâne gradul ridicat de concentrare atât din perspectiva expunerii față de principalele clase de asigurare, cât și din punct de vedere al dimensiunii semnificative a cotelor de piață deținute de un număr relativ mic de societăți de asigurare. Deși se observă o diminuare a gradului de concentrare pe piața RCA din România, primii doi asigurători continuă să dețină o cotă de piață semnificativă (circa 52%), în scădere față de finalul anului anterior când primii doi asigurători dețineau o cotă de piață cumulată de 61%.”

Cu cât s-a scumpit polița RCA în 2022

Potrivit datelor ASF, la finele lui septembrie 2022, o poliță RCA se scumpise cu peste 70 la sută.

Raportul ASF mai arată că din cele 5,39 de milioane de polițe RCA valabile la 30 septembrie 2022, majoritatea (81,41%) erau încheiate pe o perioadă de 12 luni.

Apoi, în proporție de 8-9 la sută, șoferii le preferau pe cele pe 6 luni sau o lună. Anul trecut, după falimentul City Insurance, a marcat o schimbare majoră a clienților către polițele pe un an, după mulți ani în care cea mai mare cotă o aveau polițele pe 6 luni.

 

 

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii

  1. Iar ați dat-o in bară ! Recitiți titlul si apoi corectati. Chiar trebuie sa mă angajați drept corector.
    In rest numai de bine.

  2. Daca daunele sunt proporționale cu prețul mașinii de ce costul asigurării nu este, la fel, proporțional cu valoarea de piața a mașinii?

  3. Un articol mincinos (la fel cum sunt majoritatea articolelor din presa așa zisă oficială).
    Pe lângă firmele enumerate mai sunt cel puțin două în piață;Axeria se cheamă una dintre ele, anul trecut fiind cea mai ieftină;anul acesta am mai observat una, din păcate nu i am reținut numele.

    P.s.
    Minciună se consideră și omisiunea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *