Ce lecții urgente în domeniul tehnologiei trebuie să învețe UE din alegerile din România? / Opinia unei experte, o profesoară româncă de la Oxford  

tiktok, tik tok, retea de socializare, retele, social media, china, chinezasca, aplicatie, beijing Sursa foto: Unsplash / Solen Feyissa

Dr. Roxana Radu, profesor asociat de tehnologii digitale și politici publice la Blavatnik School of Government, din Universitatea Oxford, susține că alegerile din România oferă lecții urgente pentru reglementarea giganților tehnologici. Întrucât TikTok a permis o campanie coordonată de dezinformare, iar Telegram a trimis un mesaj care susținea interferențe electorale în ajunul celui de-al doilea tur decisiv, ea scrie în articolul publicat pe site-ul Universității Oxford că acest lucru a arătat că apărarea digitală a UE este la pământ.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

“Alegerile prezidențiale din 2025 din România au fost mult mai mult decât o competiție politică internă – au fost un test de stres pentru apărarea digitală a Europei. Pe fondul instabilității politice în creștere și al recesiunii economice, țara a devenit un exemplu de primă linie al modului în care interferența digitală, manipularea algoritmică și inacțiunea platformelor se pot ciocni pentru a submina procesele democratice.

Ceea ce s-a întâmplat în România este atât un avertisment, cât și o lecție: în era digitală, integritatea electorală nu mai poate fi separată de responsabilitatea platformelor.”, arată Roxana Radu.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
roxanna-radu-oxford
Sursa foto: bsg.ox.ac.uk

Amenințarea digitală la adresa integrității electorale

Erodarea integrității electorale în România nu a început la urne, ci online.

Primul tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat în noiembrie 2024, a fost anulat de Curtea Constituțională în urma unor rapoarte credibile privind interferențe străine și nereguli în campanie.

Cãlin Georgescu, un candidat pro-rus cu o susținere de doar 5% în sondaje, a urcat pe primul loc în numărătoarea inițială, ajutat de finanțarea opacã a campaniei, de influenceri digitali și de sistemul de recomandare de pe TikTok, o platformă cu 9 milioane de utilizatori în România. Georgescu a primit ulterior interdicția de a mai candida.

Un torent de videoclipuri scurte, teorii ale conspirației și deepfakes au semănat confuzie, dar TikTok nu a reușit să detecteze sau să eticheteze materialele de campanie și să limiteze campaniile de dezinformare coordonate. Acest lucru a determinat Comisia Europeană să deschidă o investigație privind incapacitatea platformei de a detecta și de a aborda riscurile legate de alegeri, în temeiul Digital Services Act (DSA). Șase luni mai târziu, această investigație este în curs de desfășurare.

În România, anularea a declanșat un val de indignare publică și turbulențe digitale. Încrederea în instituțiile democratice s-a prăbușit. Polarizarea s-a adâncit. În special, spațiul digital a devenit principalul câmp de luptă, noii candidați apelând la canalele online pentru a se promova – conținut preluat și amplificat rapid de media mainstream.

Până în momentul în care alegătorii s-au întors la urne la 4 mai 2025, a avut loc un concurs online de informații și meme-uri. George Simion, liderul naționalist al partidului de extremă dreapta AUR, în vârstă de 38 de ani, a ales să comunice aproape exclusiv pe rețelele de socializare și a obținut 40 % din voturi. Nicușor Dan, candidatul independent în vârstă de 55 de ani și primar al Bucureștiului, a urmat pe locul al doilea cu 20% din voturi, devansându-l pe Crin Antonescu, susținut de coaliție.

Rezultatul a transmis un mesaj clar de respingere publică față de establishmentul politic și a declanșat demisia premierului Marcel Ciolacu.

Al doilea tur de scrutin s-a desfășurat sub o monitorizare intensă. Spațiul informațional online a devenit o armă: atacurile personale, mesajele bazate pe teamă și relatările false l-au vizat pe Nicușor Dan. Rețelele de roboți și tacticile coordonate de amplificare au inundat TikTok și Facebook, copleșind ecosistemul informațional deja tensionat al României.

În ciuda avertismentelor repetate din partea societății civile și a grupurilor de supraveghere, eforturile de punere în aplicare a legislației de către platforme au părut a fi fragmentate și slab adaptate la amploarea amenințării.

Între timp, Comisia Europeană a publicat concluziile preliminare care confirmă faptul că TikTok a încălcat Legea privind serviciile digitale (Digital Services Act – DSA) în cadrul unei investigații separate – de data aceasta pentru depozitul său de anunțuri. Platforma nu a dezvăluit cine a sponsorizat anunțuri politice, cum au fost vizate audiențele și de unde provine finanțarea. După cum ilustrează cazul din România, aceste deficiențe au împiedicat grav urmărirea în timp real a operațiunilor coordonate de influențare.

În timpul ultimei zile de alegeri (18 mai), o altă platformă a intrat în centrul atenției, atunci când directorul general al Telegram, Pavel Durov, a trimis un mesaj tuturor utilizatorilor săi din România, acuzând amestecul Franței. Deși ineficient în cele din urmă, acesta a marcat un nou tip de interferență digitală: proprietarii de platforme care se inserează în momentele politice naționale cu responsabilitate zero. Telegram deține aproximativ 26% din piața internă.

În aceste circumstanțe extraordinare, proeuropeanul Dan a ocupat fotoliul prezidențial cu 53,6% din voturi. În timp ce victoria sa semnalează reziliența în fața manipulării digitale, aceasta reflectă, de asemenea, un vot de protest mai larg – dorința de a trece peste paralizia politică și toxicitatea digitală care au definit ultimele șase luni.

După cum a fost anunțat, prioritățile lui Dan sunt dictate de nevoile imediate: reducerea deficitului economic, abordarea provocărilor de securitate regională și formarea unui guvern care va fi probabil condus de reformistul Ilie Bolojan.

Răspunsul Europei în era dezinformării

În timp ce interferențele digitale au format norii de furtună, contextul mai larg din România a făcut ca întregul climat să fie deosebit de vulnerabil. Instabilitatea politică și volatilitatea economică pregătiseră deja publicul pentru neîncredere. După cum arată rezultatele finale ale alegerilor, România a rămas profund fracturată, iar multe dintre liniile sale de fractură au apărut doar în discuțiile online.

Este posibil ca țara să fi evitat la limită o criză politică și economică mai profundă, dar aceste alegeri reprezintă un avertisment dur. Dezinformarea nu poate fi abordată în mod izolat, deoarece nu mai este marginală – este strategică, interconectată și poate deveni dominantă pe rețelele sociale.

În formele sale cele mai noi, dezinformarea nu așteaptă investigații care durează un an și nici nu ar trebui să se aplice. Codul de conduită voluntar al UE privind dezinformarea a fost insuficient, companii precum Telegram nefiind de acord cu acesta. Legea serviciilor digitale, mai cuprinzătoare, reprezintă un pas în direcția cea bună – dar investigațiile rămân lente, chiar și în cazul procedurilor accelerate, precum cea deschisă pentru alegerile anulate din România din decembrie 2024, ale cărei concluzii sunt încă așteptate.

Între timp, instrumente precum Centrul Electoral introdus de TikTok cu zece zile înainte de alegerile din mai au oferit puțină transparență cu privire la acțiunile platformei în timp real, în ciuda creșterii numărului de moderatori de conținut vorbitori de limbă română. În mod similar, rapoartele de transparență Meta sunt publicate trimestrial. Pentru a preveni următoarea criză electorală, responsabilitatea adecvată a platformei are nevoie de garanții digitale cu executare în timp util.

Bruxelles-ul trebuie să recunoască experiența României pentru ceea ce este: o avanpremieră în prima linie a provocărilor cu care se confruntă democrațiile din întreaga Europă. Fără mecanisme de supraveghere urgente, robuste și agile, integritatea electorală va continua să fie o verigă slabă în lanțul democratic, conchide Roxana Radu.

Cercetările dr. Radu se concentrează pe guvernanța tehnologiei și pe elaborarea politicilor legate de internet. Ea oferă consultanță guvernelor și organizațiilor internaționale cu privire la aspecte legate de guvernanța digitală, iar în prezent face parte din Grupul consultativ al Agenției UE pentru Securitate Cibernetică.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.