Ce oferă piața muncii pentru categoria “juniori” în zona tehnică: Stagii de practică, internship-uri, posturi de începători

inginer Foto: Pexels

Tocmai ai terminat facultatea și vrei să începi să lucrezi sau ești încă student și consideri că e timpul să testezi piața muncii? Companiile adunate într-un târg de locuri de muncă în unul dintre cele mai mari centre universitare ale țării – la Cluj – au o serie de oferte pentru categoria „juniori”: stagii de practică, internship-uri sau posturi de „entry level”. Am discutat cu angajatorii despre condiții, programe, despre ce caută și ce găsesc.

Printre companiile care caută oameni și au venit să își prezinte oferta în Târgul de Cariere desfășurat în martie la Cluj se numără compania Leoni, furnizor global de fire, cabluri și sisteme de cablare, cu mai multe fabrici în România. „Căutăm tehnicieni, tehnicieni de mentenanță, ingineri pe toate palierele, căutăm oameni și pe partea de Resurse Umane, pe IT, avem posturi pe toate zonele”, menționează Sergiu Pupeză, din echipa de Resurse Umane a Leoni din Bistrița. „Noi avem partea de producție, cea direct productivă, și echipa care lucrează din spatele monitoarelor. Direct în producție, în fiecare săptămână angajăm 50-60 de oameni. Noi avem 5000 de angajați acum -un număr mare, așa că și fluctuația e mare și trebuie să înlocuim personal. Pe partea de ingineri, și acolo angajăm săptămânal 2- 3”, susține reprezentantul Leoni.

Ce pot găsii candidații foarte tineri, studenții sau cei care abia au terminat facultatea? „Sunt oportunități si pentru cei care au ieșit de pe băncile facultății, iar oferta e diferită în funcție de joburi – sunt și pe partea tehnică posturi – de ingineri, tehnicieni, dar și pe resurse umane, pentru cei care termină administrație publică, financiar, logistică. Avem oameni care nu au niciun fel de experiență și experiența o dobândesc aici, avem pentru asta programe, traininguri workshopuri”, spune reprezentantul companiei.

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

Acesta menționează că el însuși e un exemplu de tânăr angajat care a rămas în firma unde și-a găsit primul job. „Când am venit în companie, acum 13 ani, am început ca operator pe mașină de comandă, am ajuns instructor de producție, coordonator, apoi la Resurse Umane”, spune Pupeză.
Pentru tineri, există și varianta Internshipului. „Avem programe în timpul anului și pentru studenți și pentru elevi. De exemplu, acum a început un program de practică pentru elevi de liceu cu specializare electronică, care fac 10 săptămâni practică la noi. Există o bursă și în urma contractului mai sunt beneficii, deci ei pot fi și remunerați. Și elevii și studenții sunt remunerați. Studenții mai bine. Aceștia pot avea contract de colaborare și nu e neaparat o perioadă anume – poate fi și un an și mai mult, avem studenți care au început prin contractul de colaborare din anul 1, apoi au avut oportunități de a se angaja. Clujul nu e departe de Bistrița, sunt mulți studenți aici, tineri interesați de un loc de muncă, am venit să ne facem cunoscuți”, explică reprezentantul Leoni.
„Avem angajați din Turda, de pildă. Avem și o fabrică la Luduș și e foarte ok, oamenii vin. Se găsesc oameni, sunt perioade diferite ale anului, există perioade din an când găsești mai ușor și altele când e mai greu. Când se încălzește, oamenii pleacă din țară apoi revin”, mai menționează Pupeză.

Tot pe zona tehnică ar avea nevoie de oameni și compania Zollner Electronic, din Satu Mare. Bernadett Sabău, reprezentanta firmei, spune că firma are acum 15 poziții deschise. „Căutăm ingineri. Noi facem componente si subansambe electronice, așa că avem nevoie de ingineri care au terminat Automatică, Electronică, Calculatoare. Jobul presupune relocare. Avem și studenți în echipă. Vorbim mai ales de cei care au avut o experiență pozitivă la practică”, menționează Bernadett.
Compania angajează și „juniori”. „Bazele le au din facultate, iar noi know-how avem. Ca începător, poți să lucrezi cam pe orice poziție, pentru că la toate avem niveluri diferite de calificare: și de entry și middle și senior. Avem exemple de tineri, de absolvenți în echipă, iar comunitatea e destul de tânără. Oricum, fiecare companie are specificul ei, așa că inevitabil sunt lucruri pe care angajații le învață doar aici”, completează reprezentanta companiei.

Cum funcționează lucrurile pentru tineri? „Avem programe de practică, în vară, în funcție de câte ore au și ei nevoie, avem programe pentru studenți, dar și pentru elevi care efectiv vin și lucrează și sunt remunerați – „sezonierii”. Practica nu e plătită, durează undeva la 120 de ore – 200 de ore, dar liceenii care vin și lucreză peste vară, o lună, două luni, au program scurt, de 6 ore, și sunt plătiți. Acolo se familiarizează, văd ce înseamnă să muncești efectiv, ce înseamnă să fii angajat, avem și acum unii care termină școala, își dau examenele și se întorc să lucreze”, spune Bernadett.
Aceasta menționează că, în acest moment, nu e ușor pentru o firmă să găsească ingineri, dar asta înseamnă și că există destule oportunități în piața muncii chiar și pentru cei foarte tineri.

Programe de practică, de internshipuri și locuri de muncă „entry level” are și Steelcase, companie cu un centru de servicii la Cluj, activă pe piața de produse și servicii de arhitectură, mobilier și tehnologie.
„Noi suntem acum 350 de angajați în centrul de afaceri de la Cluj și avem departamente diverse – de la resurse umane la marketing și comunicare, financiar și un departament de IT cu peste 150 de angajați. Acesta e mare pentru o companie care nu face IT pur, dar avem multe sisteme care implică zona de IT, Avem 18 roluri deschise acum, căutăm oameni pentru internshipuri, avem poziții full time și în zona de IT, de operațiuni, în sectorul financiar, de design, căutăm graphic designeri, avem nevoie de oameni și pe zona de vânzări”, detaliază una dintre reprezentantele companiei în târg, Louisa Moldoveanu.

Ce roluri pot găsi tinerii, studenți sau cei care abia au absolvit facultatea?
„Avem și internshipuri și joburi entry level, care presupun o experiență de 1 – 3 ani. Pentru un începător fără nicio experiență, s-ar recomanda un program de internship, dar depinde și de ce a făcut candidatul în facultate, pentru că poate fi calificat și pentru un post de entry level. Sunt acum mulți studenți implicați în ONG-uri, de pildă, unde aplică ceea ce învață la cursuri, alții fac stagii de practică. Pentru angajatori contează orice experiență, în zona lor de expertiză – orice acțiune ce înseamnă responsabilizare sau care te ajută să înveți să navighezi un sistem în zona tehnică – toate sunt în plus”, spune Louisa.
Aceasta menționează că internshipurile sunt plătite și se pot recompensa și cu alte pachete de beneficii. Ca perioadă, acestea sunt variate – de 3 luni, 6 luni sau chiar 1 an. „Să ai timp să înțelegi cu ce se ocupă compania, să ai timp de ajustare, să și înveți ceva. Practica e binevenită, dar dacă vrei experiență ai nevoie de ceva mai mult de 3 luni”, recomandă Louisa.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: