Compania rusă Gazprom a oprit miercuri livrările de gaze naturale către Polonia și Bulgaria, în contextul în care Moscova presează cu privire la cererea sa de plată în ruble a gazelor de către țările pe care le consideră „neprietenoase”. Reuters a analizat cum pot răspunde cele două țări la această mișcare.
Cum sunt aprovizionate Polonia și Bulgaria?
Gazprom furnizează aproape jumătate din necesarul anual de gaze al Poloniei – 10 miliarde de metri cubi (bcm), față de un consum total de peste 20 de miliarde de metri cubi. Mai puțin de 8% din gaz este folosit pentru a genera electricitate, aproape 80% din producția de energie electrică fiind alimentată cu cărbune. Principalii consumatori industriali de gaz nu au fost așadar afectați de oprire. „Sperăm că nu vor fi utilizate măsurile de urgență care i-ar putea afecta pe consumatorii industriali pentru a proteja gospodăriile”, a declarat miercuri premierul polonez.
Polonia își acoperă restul nevoilor cu 6,2 miliarde de metri cubi prin livrări de gaz natural lichefiat (GNL) transportate către terminalul său din Swinoujscie, aproximativ 4 miliarde de metri cubi în producția locală și până la 3 miliarde de metri cubi transportați din Republica Cehă și Germania.
Bulgaria consumă aproximativ 3 miliarde de metri cubi de gaz pe an, iar aproximativ 90% din aceasta provine din importurile Gazprom prin Turcia. Țara primește și cantități mici de gaz din Azerbaidjan.
Stocurile de gaze ale Poloniei de 3,5 miliarde de metri cubi sunt pline în proporție de 76%, dublu față de nivelul de acum un an, arată datele operatorului național, ceea ce îi oferă Poloniei un „buffer” confortabil pentru a continua să furnizeze gaze clienților așa cum au solicitat, în timp ce sezonul de încălzire s-a încheiat iar consumul este de obicei de până la aproximativ 1 miliard de metri cubi pe lună în anotimpul cald.
Stocurile de gaz ale Bulgariei de 550 de milioane de metri cubi sunt plină doar în proporție de 17,6%, conform datelor operatorului național.
Polonia poate furniza gaz prin două legături cu Germania, inclusiv fluxuri inverse de-a lungul conductei Yamal-Europa, în timp ce o interconexiune cu Republica Cehă poate furniza până la 1,5 miliarde de metri cubi anual.
Alte trei legături urmează să fie deschise în acest an – o legătură cu Lituania cu o capacitate anuală de 2,5 miliarde mc la 1 mai, una cu Slovacia cu o capacitate de 5-6 miliarde mc mai târziu în cursul anului și o conductă de 10 miliarde mc cu Norvegia în octombrie.
Bulgaria va opta pentru importul de gaz din Grecia și Turcia, care poate fi completat cu importuri de la terminalele GNL din aceste țări. De asemenea, va căuta o opțiune de a apela la achizițiile comune de gaze din UE, a declarat ministrul energiei.
Țara planifică să finalizeze o interconexiune cu Grecia în iunie, care îi va permite să importe 1 miliard de metri cubi pe an de gaz azer. În prezent, Bulgaria importă aproximativ o treime din cantitățile prevăzute în contractul său pentru gazul azer.
Rutele alternative de aprovizionare actuale și în curs ale Poloniei sugerează că Varșovia este în siguranță fără aprovizionarea Gazprom pentru câteva luni, a declarat ministrul responsabil cu securitatea energetică, Piotr Naimski.
Guvernul bulgar a declarat că livrările către consumatori au fost asigurate cu cel puțin o lună înainte și că nu intenționează să restricționeze aprovizionarea pentru moment.
Analiștii spun că Sofia ar trebui să semneze urgent acorduri cu furnizorii de GNL Qatar, Algeria și Statele Unite, precum și să depună eforturi pentru a crește livrările azere.
De asemenea, Bulgaria ar trebui să încerce să semneze acorduri de solidaritate cu România și Grecia pentru a se asigura că poate folosi orice gaz de rezervă pe care îl are la dispoziție, au spus analiștii.