Ce politici fiscale iau statele membre ale Uniunii Europene ca răspuns la criza energetică

contor, energie electrica, curent Sursa foto: Parlamentul European

Creșterea actuală a prețurilor la energie în Europa a determinat guvernele să instituie măsuri pentru a proteja consumatorii de impactul direct al creșterii prețurilor. Scopul acestor măsuri este de a urmări și de a oferi o imagine de ansamblu a diferitelor politici utilizate de țări la nivel național pentru a atenua efectul creșterii prețurilor pentru consumatori.

Pentru a combate creșterea prețurilor la energie, publicația de specialitate Bruegel a trecut în revista ce decizii fiscale au luat țările din UE ca răspuns la criza energetică, cum ar fi reducerea accizelor la benzină și motorină. Colectând date din baza de date online a Comisiei Europene, Brugel a făcut o comparație între accizele din septembrie 2021 și accizele actuale. 

România

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

La 7 septembrie 2021, Parlamentul României a adoptat o lege care îi protejează pe consumatorii vulnerabili de creșterea prețurilor la energie de la 1 noiembrie 2021, subvențiile urmând să fie utilizate pentru încălzirea locuinței, pentru consumul de energie, pentru echipamente casnice eficiente din punct de vedere energetic și pentru achiziționarea de produse și servicii care îmbunătățesc performanța energetică a clădirilor sau pentru racordarea la rețeaua de energie.

Pe 4 octombrie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat acordarea de compensații atât pentru facturile de energie electrică, cât și pentru cele de gaze. Măsurile ar urma să dureze de la 1 noiembrie 2021 până la 31 martie 2022 și vor afecta aproximativ 6 milioane de familii, adică 85% din populația României.

Pe lângă gospodării, au primit compensații și spitalele publice și private, școlile, creșele, ONG-urile și furnizorii de servicii sociale publice.

La 31 octombrie, Parlamentul României a votat în favoarea proiectului de lege pentru implementarea măsurii menționate mai sus și pentru perceperea unei taxe excepționale asupra producătorilor (pentru veniturile care depășesc 91 euro/MWh) pentru finanțarea acestora.

La 11 ianuarie 2022, guvernul a anunțat o nouă schemă de protecție pentru consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kWh, inclusiv o reducere a TVA la 5%, precum și compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum. De asemenea, guvernul elaborează o schemă de sprijin pentru gazele naturale. Aceste noi măsuri vor fi introduse până la începutul lunii aprilie.

La 20 martie, guvernul român a impus o plafonare pe un an a prețurilor la electricitate și gaze naturale. Clienții casnici care nu consumă mai mult de 100 kW pe lună vor plăti 14 cenți pe kilowatt, iar dacă consumul lor depășește 300 KW, atunci vor plăti maximum 16 cenți pe kilowatt. Clienții industriali vor plăti până la 20 de cenți pe kilowatt. În ceea ce privește gazele naturale, prețul acestora pentru consumatorii casnici va fi de maximum 6 cenți, iar pentru clienții industriali de cel mult 7 cenți pe kilowatt. Măsura ar urma să coste 2,9 mld. euro (din care 1,86 pentru plafonarea prețurilor la electricitate).

La 11 aprilie, guvernul de coaliție anunța o serie de subvenții și vouchere în valoare de 3,5 miliarde euro pentru a-i ajuta pe românii vulnerabili și industriile cheie să facă față creșterii prețurilor și șocurilor de aprovizionare. Jumătate din finanțare va fi acoperită din fonduri UE. Pachetul include ajutoare pentru facturile de energie ale micilor întreprinderi, subvenții pentru atragerea de noi investiții și pentru susținerea contractelor de lucrări publice în curs, precum și ajutoare pentru fermierii români și subvenții pentru prețul carburanților pentru transportatori. În plus, aproximativ 4,7 milioane de pensionari și alte familii cu venituri mici vor primi vouchere pentru produse alimentare de bază în valoare de 50 de euro la fiecare două luni.

La 1 septembrie, Guvernul României a anunțat că va menține plafonarea prețurilor la energie până la sfârșitul lunii august 2023, cu unele modificări minore.

La 9 septembrie, Comisia a aprobat schema anunțată anterior pentru sprijinirea întreprinderilor de toate dimensiunile și sectoarele. Ajutoarele de stat aprobate s-au ridicat la 4 miliarde euro. În ceea ce privește sumele limitate de ajutor sub formă de subvenții directe, ajutorul nu va depăși 62.000 euro și 75.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectoarele agriculturii, pescuitului și acvaculturii, respectiv 500.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în toate celelalte sectoare. Sprijinul acordat în cadrul schemei va fi acordat până la 31 decembrie 2022 cel târziu.

Potrivit Bloomberg, România are în vigoare un program de ajutor pentru energie care compensează furnizorii de energie cu până la 1.300 de lei (264 de euro) pe megawatt/oră, care ar putea fi insuficient pentru a ajuta utilitățile în iarna care urmează.

Austria

La 28 ianuarie 2022, guvernul a anunțat un pachet de ajutor de 1,7 miliarde de euro pentru aproape toate gospodăriile la 28 ianuarie 2022. Gospodăriile vor primi compensații de 150 de euro pentru costurile energiei, sumă care va fi dublată pentru cei care au nevoie. În plus, taxa obligatorie pe energia electrică verde (o contribuție pentru a sprijini adoptarea RES) a fost suspendată pentru 2022.

La 20 martie 2022, ministrul de finanțe, Magnus Brunner, și ministrul climei și energiei, Leonore Gewessler, au anunțat subvenții pentru energie în valoare de 2 miliarde de euro, inclusiv reduceri de impozite și compensații pentru angajați, într-un efort de a ușura povara creșterii costurilor asupra economiei.

Cele mai recente măsuri includ o reducere cu 90% a tarifelor la gazele naturale și la electricitate până la jumătatea anului 2023, cu un cost de 900 de milioane de euro, și subvenții mai mari pentru naveta angajaților, în valoare totală de 400 de milioane de euro.

De asemenea, guvernul va oferi sprijin companiilor prin amânarea unor plăți de impozite și va oferi un sprijin pentru investiții în valoare de 250 de milioane de euro, menit să contribuie la reducerea dependenței energetice de gazul rusesc.

La 14 iunie, guvernul austriac a lansat un pachet foarte ambițios de măsuri pentru a contracara inflația generată de energie. Pachetul are o valoare de 28 de miliarde de euro care urmează să fie implementat până în 2026 (4 miliarde de euro provenind de la bugetul de stat, iar restul de 24 de miliarde de euro fiind fondate prin creșterea veniturilor din TVA și prin creșterea consumului).  Vor fi efectuate plăți de (300 euro) pentru grupurile afectate în mod special, cu venituri și pensii mici, precum și contribuții pentru întreprinderile cu un consum deosebit de mare de energie. Bonusul pentru climă, un bonus de returnare a banilor, va fi majorat (la 500 euro pentru adulți și 250 euro pentru copii) și deducerile fiscale vor crește, de asemenea, pentru clasa de mijloc. Bonusurile angajaților vor deveni neimpozabile până la 3.000 de euro. Cu toate acestea, Euractive raportează că cea mai mare parte a fondurilor va fi cheltuită pentru eliminarea impozitului pe venit, care va costa 20 de miliarde de euro din 2023 până în 2026. Taxa pe carbon, de 30 de euro/tonă, va fi amânată până în octombrie. Măsurile includ, de asemenea, scutiri pentru companii, cum ar fi reducerea costurilor nesalariale cu forța de muncă.

Din septembrie 2022 până în septembrie 2023, guvernul federal al Austriei Inferioare a convenit asupra unei deduceri din prețul energiei electrice rezidențiale de 0,11 euro/KWh. Deducerea, anunțată pe 20 iulie, va acoperi 80% din consumul mediu al unei gospodării și va costa aproximativ 250 de milioane de euro.

În august 2022, guvernul austriac a adoptat în august un al treilea pachet de măsuri de ajutor care vizează creșterea costului vieții, datorată atât creșterii prețurilor la energie, cât și efectelor inflaționiste care rezultă din aceasta. Din acest pachet, în calculele noastre au fost incluse elemente referitoare la subvențiile pentru energie, la reglementările privind prețul energiei electrice și la măsurile antiinflaționiste. Un bonus general pentru climă și inflație a fost oferit publicului austriac, în valoare totală de 500 de euro fiecare. Această măsură va avea un cost impresionant de 2,8 miliarde de euro. În plus, în cadrul acestui acord au fost promise până la 500 de euro pensionarilor și agricultorilor care desfășoară activități independente, ceea ce a costat 520 de milioane de euro în plus. Pentru a ajuta familiile cu venituri mici aflate în dificultate, pachetul a inclus opțiuni de plată a mesei unice, cu un avans la prima de familie și sume suplimentare pentru creditele pentru copii, precum și alocații compensatorii destinate celor mai vulnerabile grupuri. Aceste programe reprezintă alte 835 de milioane de euro în intervalul 2022-2023. În cele din urmă, o serie de subvenții și măsuri de compensare a prețului energiei electrice au fost acordate companiilor energetice în cadrul pachetului pentru a reduce prețurile la energie pentru consumatori. În prezent, în Austria funcționează o frână de preț. Acestor companii li s-a promis, de asemenea, o primă de inflație neimpozabilă pentru angajații lor, care garantează lipsa impozitelor pe salariu și a contribuțiilor la asigurările sociale pentru indemnizații și prime de până la 3.000 de euro. Aceste măsuri vor costa 1,28 miliarde de euro. În total, 5,4 din pachetul de 6,6 miliarde de euro pe termen scurt urmează să fie cheltuite pentru a-i ajuta pe consumatorii austrieci să facă față crizei energetice.

La 31 august 2022,guvernul a oferit o linie de credit de 2 miliarde de euro companiei de utilități Wien Energie.

La 21 septembrie 2022, guvernul a introdus un plafon al prețului energiei electrice valabil din decembrie 2022 până în iunie 2024. Plafonul de preț pentru gospodăriile private cu un consum anual de până la 2.900 de kilowați oră va fi plafonat la 10 cenți. Compensarea unui preț de piață care depășește prețul fixat va fi, de asemenea, plafonată la 40 de cenți pe kWh. Guvernul estimează că măsura va costa 2,733,195 milioane de euro în 2023 și 1,093,278 milioane de euro în 2024.

La 26 septembrie 2022, guvernul a prelungit termenul de solicitare și de primire a voucherelor pentru egalizarea costurilor energiei până la 31 octombrie 2022 și, respectiv, 31 martie 2023.

Belgia

La 2 octombrie 2021, ministrul federal al energiei, Tinne Van der Straeten, a propus prelungirea tarifului social pentru energie introdus în timpul pandemiei pentru a permite persoanelor vulnerabile să facă față mai bine crizei sanitare. Zece zile mai târziu, măsura a fost introdusă în bugetul federal și urmează să dureze până la sfârșitul lunii martie 2022, costând 208 milioane de euro și vizând aproape 500.000 de gospodării.

În plus, ministrul Economiei și Ocupării Forței de Muncă, Dermagne, a anunțat că, începând din octombrie 2021, cetățenii cei mai vulnerabili vor beneficia, de asemenea, de un cec energetic de 80 de euro care va fi dedus din factură. Bugetul pentru acest control energetic se va ridica la 72 de milioane de euro.

La 12 octombrie, a fost înființat un Fond pentru gaz și electricitate în valoare de 16 milioane de euro pentru a sprijini gospodăriile nevoiașe care nu sunt eligibile pentru a beneficia de tariful social.

Anumite taxe, cum ar fi contribuția federală pentru gaz și electricitate și certificatele de energie verde, sunt înlocuite de accize care pot fi ajustate cu ușurință de către guvern pentru a compensa variațiile prețului energiei. Scopul este de a menține veniturile la un nivel constant, în loc să crească odată cu prețul energiei.

De asemenea, guvernul a interzis modificările unilaterale ale contractelor de energie, prin care furnizorii de energie ar putea crește în mod independent factura de avans a consumatorilor, inclusiv în cazul acordurilor cu preț fix.

La 1 februarie 2022, Alexander De Croo a anunțat o reducere a TVA pentru energia electrică de la 21% la 6% în perioada martie-iulie. În plus, guvernul va oferi fiecărui gospodar un cec de 100 de euro și va derula reduceri suplimentare de taxe pentru familiile cu venituri mici. Pachetul energetic ar trebui să se ridice la 1,1 miliarde de euro.

La 14 martie 2022, guvernul federal a decis să prelungească reducerea TVA până la sfârșitul lunii septembrie, iar gospodăriile care se încălzesc cu petrol vor primi o plată de 200 de euro. Un tarif social extins de care beneficiază una din cinci gospodării este prelungit până la 30 septembrie 2022. Costul total al măsurilor este estimat la 1,3 miliarde de euro.

Prim-ministrul belgian Alexander de Croo a declarat că Belgia va prelua inițiativa de a face presiuni în vederea stabilirii unui plafon pentru prețurile europene la gaze.

Sâmbătă, 19 martie 2022, taxele pe motorină și benzină au fost reduse cu 17,5 cenți pe litru, iar premierul Alexander De Croo a anunțat că „guvernul a decis să ia măsurile necesare pentru a prelungi cu 10 ani durata de viață a două reactoare nucleare”. Măsura va întârzia renunțarea belgiană la energia nucleară care era planificată pentru 2025. De asemenea, potrivit lui De Croo, Belgia va crește investițiile în energie regenerabilă, inclusiv un miliard de euro suplimentar pentru proiecte de energie eoliană și solară.

Extinderea tarifului social pentru energie (de la 424 la 880 de mii de familii, adică aproximativ 16% din totalul gospodăriilor belgiene) va costa pentru stat 600 de milioane de euro pentru perioada ianuarie-septembrie 2022 (aproape dublu față de 2021).

La 18 iunie 2022, guvernul federal a decis să prelungească până la sfârșitul anului 2022 tariful social, o TVA de 6% pentru gaz și electricitate și reducerea accizelor la carburanți. Potrivit ministrului economiei, Pierre-Yves Dermagne (PS), aceasta reprezintă un efort bugetar de aproape 1,4 miliarde de euro.

La 31 august 2022, guvernul belgian a anunțat un răspuns politic coordonat la continuarea crizei energetice. Vor fi majorate prestațiile sociale pentru grupurile vulnerabile, vor fi reduse accizele la benzină, va fi menținută o TVA de 6% pentru electricitate și gaz și o măsură de compensare financiară pentru păcură. Băncile ar urma să ofere sprijin pentru gospodăriile cele mai afectate în principal prin mecanismul de amânare a plăților ipotecare și prin dezvoltarea de mijloace pentru a extinde accesul la măsurile de economisire a energiei. Companiile ar urma să primească ajutor prin aplicarea cadrului temporar de criză stabilit de Comisia Europeană. Acesta este destinat industriilor care resimt cel mai puternic impactul creșterii prețurilor la energie. Guvernul ar urma să caute soluții în sectorul durabil, inclusiv o reducere a TVA pentru investițiile în panouri solare, încălzitoare solare de apă și pompe de căldură de la 21% la 6% pentru locuințele noi (mai puțin de 10 ani). De asemenea, se va continua reducerea TVA pentru costurile de demolare și reconstrucție cu aceleași reguli. În cele din urmă, Belgia și-a exprimat intenția de a acționa împotriva profiturilor excepționale.

La 23 septembrie 2022, guvernul a aprobat un proiect de lege care permite amânarea plății contribuțiilor sociale pentru angajatori datorate pentru trimestrele al treilea și al patrulea din 2022 și pentru primul trimestru din 2023. În acest cadru, majorările de contribuții, indemnizațiile forfetare și/sau dobânzile de întârziere nu sunt contabilizate atâta timp cât se respectă planul de plată. De asemenea, a aprobat o prelungire a tarifului social pentru categoria BIM care întinde prețurile maxime pentru clienții rezidențiali protejați la beneficiarii intervenției majorate până la 31 martie 2023.

Bulgaria

La 22 octombrie 2021, guvernul bulgar a anunțat un instrument de compensare a companiilor cu 55 EUR/MWh timp de două luni. Cele 225 de milioane de euro necesare pentru subvenții provin din impozitul pe profitul excepțional al centralei nucleare Kozlodui.

La 16 decembrie 2021, noua coaliție de guvernare a votat pentru înghețarea prețurilor la energie electrică și încălzire pentru gospodării până la sfârșitul lunii martie.

La sfârșitul lunii decembrie 2021, ministrul bulgar al Energiei, Alexander Nikolov, a anunțat o nouă măsură, compensând întreprinderile pentru 75% din creșterea prețului energiei electrice peste un prag de 95 EUR/MWh, dar nu mai mult de 30% din prețul mediu lunar real (prețul real a ajuns atunci la 219 EUR/MWh, plafonul de 30% a fost activat, iar compensația a fost de aproximativ 66 EUR/Mwth). Ministrul a declarat atunci că despăgubirile pentru prețul ridicat al energiei electrice vor depăși 460 de milioane de euro pentru cele patru luni, bugetul de stat urmând să acopere cea mai mare parte a costurilor.

La 20 ianuarie 2022, formula a fost modificată, iar compensația maximă, deși a rămas fixată la 75% din factura de peste 95 EUR/MWh, a fost adusă la 128 EUR/MWh.

La 10 februarie 2022, parlamentul a adoptat un nou buget cu un pachet de măsuri pentru atenuarea consecințelor economice ale creșterii prețurilor la electricitate și gaze, pentru care va cheltui 476 de milioane de euro pentru a sprijini întreprinderile.

La 16 mai 2022, Bulgaria a adoptat o serie de pachete de ajutoare în valoare de 1,1 miliarde de euro, care vizează prețul benzinei și creșterea prețurilor la energie pentru consumatori. Acesta va compensa integral întreprinderile pentru creșterea cu 14% a prețului la gaze. De asemenea, a înghețat prețurile la energie pentru gospodării, folosind ca prag luna iulie 2021. Guvernul bulgar va acoperi 80% din prețul energiei electrice care depășește 102 euro/MWh pentru întreprinderi. De asemenea, reduce prețul benzinei cu 13 cenți pe litru din iulie 2022 până la sfârșitul anului pentru gospodării și a eliminat accizele la gazele naturale, electricitate și metan.

La 28 iulie 2022, în cadrul ultimului său Consiliu de Miniștri, premierul Kiril Petkov a anunțat trei măsuri în domeniul energiei, printre care un nou program de compensare a prețului energiei electrice pentru întreprinderi, începând cu 1 iulie 2022 și până la 30 septembrie 2022. De asemenea, cabinetul alocă 77 de milioane de euro pentru reducerea accizelor la carburanți.

Croația

La 16 februarie 2022, prim-ministrul croat Andrej Plenković a prezentat un pachet de 4,8 miliarde de coroane croate (636 de milioane de euro) pentru a atenua creșterea prețurilor la energie. Acest pachet de măsuri se aplică gospodăriilor, întreprinderilor și agricultorilor. În cazul gospodăriilor, pachetul se referă la subvenții pentru costul gazului pentru gospodării, la scutiri fiscale, la beneficii sociale pentru cetățenii cu risc de sărăcie energetică și, în plus, pentru pensionari cu o plată unică. în cazul întreprinderilor, se referă la subvenții pentru costul gazului pentru antreprenori. Pentru agricultori, este vorba de subvenții de mică valoare pentru achiziționarea de îngrășăminte artificiale și de un program special de subvenții pentru pescuit și acvacultură. Pachetul va conține majorarea prețurilor la energie la 9,6% pentru electricitate și 20% pentru gaze. De asemenea, pachetul se va adresa celor mai vulnerabili consumatori de energie, care se estimează a fi peste 90.000. Astfel, se extinde numărul de persoane eligibile care primesc vouchere atât pentru facturile de electricitate, cât și pentru cele de gaz. Măsurile guvernamentale includ, printre altele, o reducere permanentă a cotei taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru gaze și energie termică la 13 la sută de la 25 la sută. În plus, rata pentru gaze va scădea temporar la cinci la sută, în perioada de la începutul lunii aprilie a acestui an până la sfârșitul lunii martie 2023. Subvențiile pentru cetățeni se aplică tuturor gospodăriilor care utilizează gaze. Valoarea sprijinului direct pe factură este de 10 lire pe kWh, ceea ce reprezintă aproximativ 20% din prețul preconizat de 66 de euro pe MWh, iar reducerea este afișată pe factură ca un articol separat. Furnizorii trimit cererea de compensare a discountului la Ministerul Economiei, care o decontează în fiecare lună, din aprilie 2022 până în martie 2023. Costul acestei măsuri este estimat la 600 de milioane de HRK (79,6 milioane de euro), iar finanțarea ar urma să fie asigurată prin vânzarea la licitație a unităților de emisii de gaze cu efect de seră.

La 8 august 2022, guvernul croat a anunțat un decret care conține un pachet de ajutoare în mai multe părți pentru consumatori și pentru compania de utilități HEP. Acest pachet ar costa în total 2,79 miliarde de euro, din care 797 de milioane de euro vor fi direcționate către HEP. Restul de 2 miliarde de euro este dedicat ajutorării consumatorilor pentru a depăși criza energetică și creșterea prețurilor asociate acesteia. Decretul urmărea să reducă volatilitatea de pe piața energiei prin diminuarea prețului pe care cetățenii, întreprinderile, antreprenorii și instituțiile publice îl plătesc pentru electricitate.  Alimentele de bază au fost, de asemenea, reglementate de guvernul croat, cum ar fi uleiul, făina, zahărul, carnea de porc, carnea de pui și laptele, scăzând prețurile actuale cu 30% și stabilind un plafon la acest preț. În decret au fost incluse măsuri pentru sume forfetare, care vizează șomerii și fermierii care se confruntă cu creșterea costurilor în agricultură din cauza creșterii prețurilor la energie. 

 La 8 septembrie 2022, guvernul a anunțat un pachet de măsuri de 21 de miliarde de kuna (2,8 miliarde de euro) care a introdus un plafon la prețurile energiei. De la 1 octombrie 2022 până la 31 martie 2023, gospodăriile vor plăti 59 de euro/MWh, sau 88 de euro/MWh atunci când consumă peste 2 500 kW. Școlile, grădinițele, universitățile, căminele de bătrâni, ONG-urile și clădirile administrative vor plăti un preț forfetar de 62 de euro/MWh. Pentru companii, prețurile vor varia între 180 de euro/MWh și 230 de euro/MWh, în funcție de consum.

La 17 octombrie 2022, guvernul a adoptat un nou regulament care stabilește cele mai mari prețuri cu amănuntul ale produselor petroliere la nivelul celor două săptămâni anterioare: de exemplu, 10,72 HKR (1,42 euro)/litru pentru benzină; 12,3 HKR (1,6 euro)/litru pentru motorină; 8,49 HKR (1,18 euro)/litru pentru motorina albastră.

Cipru

La 17 septembrie, guvernul a anunțat o reducere de 10% la factura de electricitate pentru toate gospodăriile din noiembrie până în februarie.

La 4 noiembrie, cabinetul a aprobat o reducere a TVA de la 19% la 5% la facturile de electricitate pentru grupurile vulnerabile timp de șase luni. Ministrul finanțelor, Petrides, a declarat că guvernul va majora, de asemenea, plata alocațiilor pentru costul vieții.

La 28 iulie, guvernul a anunțat că va absorbi 25% din creșterea anticipată a facturilor la energie din toamnă. Ministrul de finanțe Constantinos Petrides a promis, de asemenea, că consumatorii vulnerabili vor fi complet protejați de viitoarele costuri suplimentare și că ceilalți consumatori vor primi o subvenție, între 50 și 80% din consum, menită să încurajeze utilizatorii să economisească la consumul de energie. Noile măsuri ar urma să se aplice la aproape o jumătate de milion de gospodării și 111.500 de întreprinderi.

Cehia

În noiembrie și decembrie 2021, energia electrică și gazele au fost scutite de taxa pe valoarea adăugată (TVA). De asemenea, guvernul a susținut că gospodăriile (și alte puncte de consum, cum ar fi cabanele) vor fi scutite de taxe pe energie dacă energia electrică provine din surse regenerabile.

La 29 decembrie 2021, noul guvern de coaliție a aprobat legea „Ajutor pentru gospodării și antreprenori”, pentru a oferi asistență specifică pentru gospodării și antreprenori afectați în mod semnificativ de creșterea prețurilor la energie. Întreprinderilor mici și mijlocii al căror furnizor de energie a dat faliment și care au înregistrat creșteri ale facturilor de energie de peste 100% li se oferă o garanție susținută de stat cu o rată a dobânzii de 0% pentru a acoperi costurile cheltuielilor lor de funcționare. Aceasta este oferită în cadrul Programului de garantare 2015-2023 prin intermediul Băncii Naționale de Dezvoltare.

La începutul lunii februarie 2022, ministrul Industriei și Comerțului, Jozef Síkela, a prezentat o propunere de sprijinire a companiilor care se confruntă cu o creștere a prețurilor la energie. Pachetul compensează industriile mari consumatoare de energie cu plăți din certificatele de emisii sau din TVA. De asemenea, au fost luate în considerare împrumuturi punte de la instituții financiare de stat sau împrumuturi de la bănci comerciale cu o garanție de stat.

În martie 2022, ministrul Muncii și Afacerilor Sociale, Marian Jurečka, a declarat că prețurile la energie ar putea fi plafonate sau ar putea exista unele scutiri fiscale viitoare, inclusiv TVA.

După invazia rusă în Ucraina, guvernul a anulat taxele rutiere pentru autoturisme, autobuze și camioane de până la douăsprezece tone. În același timp, a fost eliminată obligația de a adăuga biocombustibil mai scump la benzină și motorină.

În iunie 2022, guvernul a anunțat că va pune deoparte 2,7 miliarde de euro pentru a ajuta companiile (1,6 miliarde de euro) și gospodăriile (1,1 miliarde de euro) să achite facturile la energie în timpul sezonului de încălzire. Mecanismul de transfer al acestor finanțări către consumatori va consta în plata integrală de către stat a supraaccizei pentru energiile regenerabile din octombrie până în decembrie 2023. Legea energiei va fi modificată pentru a introduce un tarif de economisire; prin care gospodăriile pot obține o reducere de aproximativ 650 de euro. Beneficiile sunt așteptate încă din acest sezon. Nu există niciun proces de solicitare pentru acest tarif, acesta va fi aplicat automat. În plus, gospodăriile vor primi 530 de euro dacă depind de electricitate pentru toate activitățile din gospodărie, cum ar fi încălzirea, iluminatul și gătitul. Acest lucru este valabil și pentru gospodăriile care folosesc energie electrică pentru iluminat și se încălzesc cu gaz. Gospodăriile care încălzesc apa și se luminează cu energie electrică, dar se încălzesc cu gaz, vor fi eligibile pentru 650 de euro. Aceste măsuri vor costa guvernul ceh 1,1 miliarde de euro menționate mai sus. 81 de milioane de euro suplimentare au fost alocate întreprinderilor cu consum mare de energie pentru a preveni falimentele și închiderile. Aceste măsuri sunt menite să ajute la recuperarea costurilor indirecte suplimentare generate de criză în cursul anului viitor.

La începutul lunii iulie 2022, CEZ, cea mai mare companie de utilități care operează în țară, a semnat un acord de credit cu Ministerul de Finanțe pentru o sumă de până la 3 miliarde de euro, asigurând lichiditățile necesare companiei.

La 28 iulie 2022, guvernul a semnat un acord cu CEZ pentru extinderea centralei nucleare de la Dukovany. Dacă va fi aprobat de Comisia Europeană, statul va oferi companiei un împrumut fără dobândă de 6 miliarde de euro în schimbul unui cost fix pentru energia electrică produsă de companie.

La 27 septembrie 2022, guvernul a aprobat noul proiect de lege bugetară care alocă 100 de miliarde CZK (4 miliarde EUR) pentru plafonarea prețului energiei electrice și al gazelor naturale. Pentru gospodării, prețurile sunt plafonate la 6 CZK (0,24 EUR) pe KWh de electricitate (ceea ce corespunde la 200 EUR/MWh) și la 3 CZK (0,12 EUR) pentru gaz, iar modificările ar trebui să fie puse în aplicare începând cu plățile de depozit din noiembrie.

La 6 octombrie 2022, guvernul a propus un impozit de 60% pe veniturile excepționale ale companiilor energetice și ale marilor bănci din producția, distribuția și comercializarea energiei electrice și a gazelor naturale, precum și din extracția de combustibili fosili, prelucrarea petrolului și comercializarea cu ridicata a combustibililor pentru anii 2023-2025.

Danemarca

Guvernul danez a pus deoparte 13,4 milioane de euro pentru a suplimenta un program existent de ajutorare a gospodăriilor vulnerabile cu o plată neimpozabilă pentru a ajuta aproximativ 400 000 de gospodării să își plătească facturile la energie. Până în februarie 2022, măsurile au fost finalizate și au intrat în vigoare un ajutor, voucher de aproximativ 800 de euro pentru 320.000 dintre cele mai afectate gospodării. De asemenea, a fost implementat un fond de 33,6 milioane de euro pentru a sprijini înlocuirea accelerată a sistemelor individuale de încălzire pe gaz. La 10 august 2022, un ajutor mai mare decât cel indicat anterior a fost plătit pentru 400.000 de gospodării.

La începutul lunii septembrie, prim-ministrul Mette Fredericksen a anunțat o propunere de intervenție pe piața energiei electrice. Propunerea abordează problema prețurilor ridicate la energie și intenționează să mențină lumina și căldura pentru cetățenii danezi. Planul este de a permite consumatorilor să amâne plata facturilor de energie viitoare pe o perioadă de 5 ani pentru tot ceea ce depășește nivelul facturilor din toamna anului trecut. Această schemă de împrumut va crea linii de credit în valoare de 6,05 miliarde de euro pentru guvernul danez.

La 15 octombrie 2022, Agenția daneză pentru energie a stabilit provizoriu un plafon de preț pentru surplusul de căldură la 93 DKK/GJ, cu intrare în vigoare preconizată la 1 ianuarie 2023.

Estonia

Gospodăriile cu venituri mici vor beneficia de prețuri reduse la electricitate între septembrie 2021 și martie 2022.Tarifele de rețea pentru toți consumatorii de electricitate (atât firme, cât și gospodării) au fost înjumătățite din octombrie anul acesta până în martie 2022.Ministrul Mediului, Tõnis Mölder, a anunțat că costul total al măsurilor se ridică la aproximativ 100 de milioane de euro.

La sfârșitul anului 2021, Estonia a decis să extindă subvenția la prețul energiei pentru familiile cu venituri mici la gospodăriile cu un venit mai mic de 1.126 de euro pe lună pe primul venit. Potrivit ministrului estonian al administrației publice, Jaak Aab, acest lucru înseamnă că aproximativ 380.000 de gospodării din întreaga Estonie vor beneficia de această măsură. Costul estimat al acestei subvenții este de aproximativ 79 de milioane de euro, care va fi acoperit din veniturile obținute din vânzarea de credite de emisii de CO2.

La 25 ianuarie 2022, guvernul estonian a aprobat plafonarea prețurilor la electricitate (0,12 EUR/KWh) și la gaze (65 EUR/MWh) pentru gospodării și eliminarea taxelor de distribuție a energiei electrice pentru întreprinderi (anterior reduse doar la jumătate), în încercarea de a atenua efectele negative ale creșterii prețurilor la energie. Beneficiile vor fi valabile din ianuarie până în martie. 14 septembrie 2022, într-o declarație a prim-ministrului Kaja Kallas, se spunea că, pentru a reduce prețurile la energie, s-ar putea permite închiderea pentru o perioadă scurtă de timp a multor firme mari de energie. Acest lucru nu a constituit o politică oficială și a fost contestat de mulți membri ai guvernului și coaliției sale. Cu toate acestea, ea face aluzie la o abordare unică a crizei energetice din Estonia, care implică mai puține cheltuieli fiscale și mai multe mașinațiuni de piață liberă. Rezultatul rămâne de văzut.

La 22 septembrie 2022, guvernul a anunțat că proiectul de buget de stat pentru 2023 ia în considerare o subvenție pentru energie egală cu 50 EUR/MWh de energie electrică pentru consumatorii casnici și că aceasta ar acoperi 80% din creșterile de preț care depășesc 80 EUR/MWh. În mod similar, pentru gaz și încălzire centrală, aceasta ar compensa 80% din creșterile de preț. Gospodăriilor casnice li se vor reduce automat facturile cu această subvenție începând cu octombrie 2022. De asemenea, a anunțat subvenții pentru investiții în securitatea energetică pentru marile industrii.

Finlanda

La 18 februarie 2022, guvernul a decis că guvernul a decis măsuri temporare specifice pentru a atenua problemele cauzate de creșterea prețurilor la energie în domeniul transporturilor, al antreprenorilor agricoli și al gospodăriilor. Printre acestea se numără o creștere temporară a deducerii maxime pentru cheltuielile de navetă de la 7.000 euro la 8.400 euro. măsurile vor diminua veniturile fiscale cu 450 de milioane euro.

la 17 martie 2022, Executivul a alocat 219 milioane de euro sub formă de subvenții pentru sectorul agricol și a decis o scutire temporară de impozit imobiliar pentru clădirile agricole (în valoare de 13 milioane de euro) pentru a atenua criza costurilor agricole și a îmbunătăți siguranța aprovizionării producției interne de alimente. Un pachet similar, în valoare de 75 de milioane de euro, a fost, de asemenea, pus în aplicare pentru sectorul logistic.

La 7 aprilie 2022, guvernul a convenit asupra unei reduceri de 7,5 puncte procentuale a obligației de distribuție a biocarburanților pentru 2022 și 2023, în beneficiul șoferilor profesioniști și al celor privați.

La 1 septembrie 2022, guvernul a prezentat proiectul de buget de stat pentru 2023, în care propune reducerea TVA la vânzarea de energie electrică de la 24% la 10% între 1 ianuarie 2023 și 30 aprilie 2023, reducerea TVA la energia electrică s-ar aplica doar la vânzarea acesteia, și nu la transportul energiei electrice sau la accesul la rețeaua electrică, care vor fi în continuare supuse cotei standard de TVA de 24%. Se estimează că măsura va reduce veniturile fiscale ale statului cu aproximativ 290 de milioane de euro în 2023. Puterea de cumpărare a gospodăriilor ar urma să fie îmbunătățită și printr-o reducere temporară a TVA-ului aplicabil transportului de pasageri la 0%, care s-ar aplica tuturor serviciilor de transport de pasageri care fac în prezent obiectul impozitării, cum ar fi transportul cu trenul, autobuzul, taxiul, avionul și nava. Se estimează că propunerea va reduce veniturile fiscale ale administrației centrale cu 60 de milioane euro în 2023. Gospodăriile cu venituri reduse care se confruntă cu o factură lunară de electricitate care depășește 400 euro (până la maximum 1.500 euro) vor avea dreptul la o subvenție care acoperă 60% din factură timp de patru luni între 1.1.2023 și 30.4.2023. De asemenea, a introdus o deducere fiscală pentru gospodăriile care au efectuat cheltuieli cu energia electrică între 1.1.2023 și 30.4.2023. Eligibilitatea pentru deducere și valoarea acesteia ar urma să fie determinate în funcție de cantitatea de energie electrică utilizată și de prețul plătit pentru aceasta. Cu toate acestea, aceeași cheltuială ar putea fi eligibilă pentru deducere doar o singură dată. O persoană ar putea deduce 60% din suma plătită ca alocație pentru gospodărie, până la o sumă maximă egală cu 2.400 euro. Deducerea pentru facturile de energie electrică nu ar fi luată în considerare la calcularea valorii maxime a alocației pentru gospodărie și, prin urmare, nu ar afecta alocația pentru gospodărie pentru alte cheltuieli eligibile. Se estimează că scutirea fiscală va reduce veniturile fiscale cu aproximativ 265 de milioane de euro și va afecta aproximativ 252.000 de gospodării.

La 4 septembrie 2022, guvernul a convenit să înființeze un mecanism de urgență de 10 miliarde de euro pentru împrumuturi și garanții de credit, pentru a ajuta companiile de utilități afectate de creșterea bruscă a cererilor de garanții, deoarece acestea tranzacționează pe piețele volatile de energie electrică pentru a satisface nevoile de lichidități pe termen scurt.

La 8 septembrie 2022, Comisia Europeană a aprobat o schemă finlandeză în valoare de 5 milioane de euro pentru sprijinirea pescarilor comerciali și a societăților de acvacultură, în vederea compensării beneficiarilor eligibili pentru o parte din costurile suplimentare suportate ca urmare a creșterii prețurilor anumitor factori de producție primari, cum ar fi combustibilul, energia electrică, uneltele de pescuit și materialele de ambalare, legate de criza geopolitică actuală.

Franța

La 15 septembrie, guvernul a anunțat planurile privind o plată unică de 100 de euro pentru cele 5,8 milioane de gospodării care primesc deja tichete de energie. Premierul Jean Castex a anunțat, de asemenea, o plafonare a prețului la gaz până în aprilie 2022. Ambele măsuri au fost apoi întărite la 21 octombrie, mărind numărul beneficiarilor de vouchere (la toți cei care câștigă mai puțin de 2.000 de euro net pe lună – aproximativ 38 de milioane de persoane) și prelungind plafonarea prețului până la sfârșitul anului 2022. Se discută, de asemenea, despre un voucher pentru carburanți și despre o reducere a ratei taxei pe electricitate. Reuters relatează că ministrul francez al Economiei și Finanțelor, Bruno Le Maire, a declarat că plățile către cele peste 38 de milioane de persoane vor costa 3,8 miliarde de euro, plătite în cea mai mare parte în acest an.

La 9 decembrie 2021, guvernul francez a început discuțiile privind modificarea formulei utilizate pentru calcularea tarifelor principalului furnizor de electricitate al țării, Électricité de France (EDF), reducând legătura cu piața în cadrul formulei. Noua măsură vine în urma promisiunii premierului Jean Castex de a limita creșterea tarifelor reglementate la 4% pentru întregul an 2022. Tarifele reglementate reprezintă aproximativ 70% din piața rezidențială de vânzare cu amănuntul a energiei electrice.

În plus, în decembrie 2021 se intenționa creșterea cu 50% a volumului de electricitate pe care EDF este obligată să îl vândă concurenților săi, însă în martie 2022 s-a convenit asupra unei creșteri de 20% (de la 100 la 120 TWh). Această vânzare obligatorie, pentru perioada 1 aprilie 2022 – 31 decembrie 2022 la 46,2 EUR/MWh, face parte din sistemul Arenh (un acces reglementat la energia electrică nucleară istorică), care asigură un preț de achiziție preferențial pentru producătorii alternativi.

Începând cu 7 ianuarie 2022, discuțiile sunt în curs de desfășurare, în timp ce măsurile actuale încep să pară insuficiente pentru a limita creșterile la 4% în timpul iernii.

Până la 31 ianuarie 2022, costul estimat pentru stat a fost de 8 miliarde de euro, în timp ce EDF, forțată să scadă costul energiei electrice prin practicarea unor tarife mai mici decât cele de pe piață (pentru a limita creșterea la 4%), și-a avertizat investitorii că va suporta o lovitură financiară estimată la 8,4 miliarde de euro din cauza plafonării prețului energiei în Franța. Unele alte estimări plasează cheltuielile guvernamentale pentru a limita prețurile ridicate la energie la 15,5 miliarde de euro din toamna anului 2021.

Din februarie 2022 până în ianuarie 2023, guvernul a redus, de asemenea, taxa pe electricitate de la 22,50 euro pe megawatt oră la 1 euro pentru gospodării și 50 de cenți pentru întreprinderi.

Potrivit ministrului de finanțe, Bruno Le Maire, „noile măsuri anunțate de la criza ucraineană – cum ar fi ajutorarea companiilor cu costul facturilor mai mari la gaze și energie electrică – ridică costul total al pachetului guvernamental la 25-26 de miliarde de euro”.

La 19 martie, premierul Jean Castex a anunțat că, din aprilie până în iulie, automobiliștii vor putea beneficia de o reducere de 15 cenți pe litru la pompă (și de 35 de cenți pe litru pentru motorina folosită de bărcile din industria pescuitului). La 18 martie 2022, transportatorii rutieri au fost, de asemenea, informați că vor primi o subvenție directă de 400 de milioane de euro din partea guvernului. Aceasta corespunde unui spor care variază între 1 300 de euro pentru tractoare și 300 de euro pentru ambulanțe. Această ultimă intervenție va costa 2 miliarde de euro.

La 23 iunie 2022, guvernul a prelungit până la sfârșitul anului 2022 plafonul de creștere de 4% a tarifului reglementat pentru energia electrică. Această măsură, împreună cu înghețarea tarifelor la gaze, a costat până acum 38 de miliarde de euro.

La 6 iulie 2022, guvernul francez a anunțat o ofertă publică de preluare în valoare de 9,7 miliarde de euro pentru naționalizarea Electricité de France (EDF), prin achiziționarea restului de 16% din acțiunile companiei. Guvernul a anunțat, de asemenea, că intenționează să cheltuiască 50 de miliarde de euro până în 2030 pentru a prelungi durata de viață a reactoarelor nucleare existente, în vârful uzinei președintelui Emmanuel Macron, pentru a construi șase noi reactoare până în 2035 (pentru alte 50 de miliarde de euro).

La 27 iulie 2022, Adunarea Națională a aprobat un pachet de sprijin în valoare de 230 de milioane de euro pentru gospodăriile care folosesc petrolul pentru încălzire și o bonificație sporită pentru carburanții rutieri.

La 28 iulie 2022, ministrul francez pentru tranziție energetică, Agnès Pannier-Runacher, a anunțat măsuri de reglementare pentru a accelera implementarea energiei solare și eoliene și pentru a răspunde riscului de radiere a 14 GW de instalații de energie regenerabilă din cauza creșterii costurilor materialelor de construcție.

La 4 august 2022, parlamentul francez a adoptat un alt pachet de ajutor, în valoare de 20 de miliarde de euro. Acesta oferă un set generalizat de subvenții în locul unui sprijin țintit. Acesta reînnoiește plafonul de creștere a prețurilor la electricitate la 4% și îngheață prețurile la gaze până la sfârșitul anului 2022. În cadrul acestuia, la 1 septembrie, a fost implementată o subvenție la prețul benzinei de 30 de cenți/litru. Cazarea este o altă preocupare importantă pentru a menține Franța la prețuri accesibile, astfel că această măsură a plafonat creșterile anuale ale chiriilor la 3,5%. Din cauza creșterii prețurilor, Franța și-a reevaluat mai devreme programele sociale, evaluarea având loc de obicei în ianuarie. Pachetul include o creștere cu 4% a beneficiilor pentru cei care fac parte din rețeaua națională de siguranță, inclusiv familiile cu venituri mici, pensionarii și cei care primesc prestații de invaliditate. Pachetul include, de asemenea, o plată unică de întoarcere la școală pentru familiile cu venituri mici care beneficiază de asistență socială, în valoare de 100 de euro pe părinte și 50 de euro pe copil în întreținere.

La 14 septembrie 2022, guvernul a anunțat că scutul tarifar, deja prelungit până în decembrie 2022 pentru gaz și până la 1 februarie 2023 pentru electricitate, va fi reînnoit în 2023. Pachetul include: plafonarea creșterii prețurilor la gaz și electricitate la 15%; o limită medie de creștere a facturilor de aproximativ 25 de euro pe lună pentru gospodăriile care se încălzesc cu gaz; o limită medie de creștere de aproximativ 20 de euro pe lună pentru gospodăriile care se încălzesc cu electricitate; un sprijin de până la 200 de euro este prevăzut, de asemenea, pentru francezii care se încălzesc cu petrol sau cu lemne. Conform estimărilor guvernului, se preconizează că măsurile vor costa 17,8 miliarde de euro net (1,8 miliarde de euro pentru sprijinul pentru facturile la energie, 11 miliarde de euro pentru plafonarea prețului la gaz și 5 miliarde de euro pentru plafonarea prețului la electricitate) și vor beneficia 12 milioane de gospodării.

La 6 octombrie 2022, guvernul a prezentat oficial planul „Sobrietate energetică”, care vizează reducerea consumului de energie cu 10% în următorii doi ani, comparativ cu 2019. Planul urmărește să consume mai puțină energie și să îmbunătățească eficiența energetică în gospodării, întreprinderi, clădiri publice și transporturi. Pachetul oferă sprijin financiar gospodăriilor pentru schimbarea sistemelor de încălzire prin programul MaPrimeRenov; pachetul de mobilitate durabilă acordat angajaților este scutit de contribuții sociale până la 700 € pe an și poate fi combinat cu rambursarea transportului public până la 800 euro. De asemenea, furnizorii de energie vor oferi stimulente pentru reducerea consumului, de exemplu TotalEnergy oferă un bonus între 30 și 120 de euro, în funcție de economiile de energie realizate pentru gospodăriile care se încălzesc cu energie electrică și care își reduc consumul de energie electrică cu cel puțin 5% între 31 noiembrie 2022 și 1 martie 2023.

Germania

La 23 septembrie 2021, Reuters a relatat că „un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei a declarat la 22 septembrie că Germania nu vede necesitatea unei intervenții guvernamentale pentru a contracara creșterea prețurilor la gaze”. Cu toate acestea, această poziție a fost apoi reconsiderată câteva săptămâni mai târziu, când guvernul a anunțat o reducere a suprataxei Erneuerbare-Energien-Gesetz (EEG) – o taxă pe prețul energiei electrice – de la 6,5 la 3,72 cenți din prețul cu ridicata pe kilowatt-oră de energie electrică. Măsura, care a costat 3,3 miliarde de euro, a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2022 și va fi finanțată din bugetul federal și din creșterea prețului la CO2.

La 9 ianuarie 2022, noul guvern de coaliție a anunțat măsuri specifice pentru a ajuta gospodăriile vulnerabile să își acopere integral facturile de încălzire, în timp ce ministrul pentru mediu și protecția consumatorilor, Steffi Lemke, a declarat pentru Reuters că va “lua măsuri drastice împotriva furnizorilor care încearcă să profite de pe urma expirării contractelor, a insolvențelor concurenților și a persoanelor care se mută”.

De asemenea, statul a oferit un pachet de 130 de milioane de euro sub formă de subvenții unice pentru gospodăriile cu venituri mici, care vor fi plătite în timpul verii, atunci când gospodăriile își vor primi facturile de la furnizorii de energie.

La începutul lunii februarie 2022, mai mulți politicieni, din cadrul și din afara coaliției guvernamentale, au început să solicite o nouă reducere a suprataxei EEG înainte de 2023, ceea ce ar scuti gospodăriile de o medie de 300 de euro.

Prețurile energiei electrice pentru gospodăriile germane sunt cele mai mari din Uniunea Europeană. Reuters indică faptul că aproximativ 4,2 milioane de gospodării germane își vor vedea facturile la electricitate crescând în medie cu 63,7% în 2022, în timp ce 3,6 milioane se vor confrunta cu facturi la gaze cu 62,3% mai mari decât în 2021, deoarece furnizorii vor transfera costurile record de vânzare cu ridicata.

Un prim pachet de măsuri de ajutor a fost adoptat la 24 februarie, care a inclus o creștere a alocației pentru navetiști o plată forfetară de 135 de euro pentru studenți și cetățeni vulnerabili, reduceri de impozit pe venit, creșterea plăților pentru copiii săraci (20 de euro/lună în plus pentru fiecare copil) și o subvenție de 100 de euro pentru șomeri.

La 24 martie, coaliția de guvernare din Germania a convenit asupra unor măsuri suplimentare în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro, inclusiv o reducere temporară a prețurilor la carburanți timp de trei luni printr-o reducere de taxe (cu 30 de cenți pentru benzină și 14 cenți pentru motorină). Alte măsuri cuprind o plată unică de 300 de euro, un cec de 100 de euro pentru a crește ajutorul pentru copii și o reducere lunară la 9 euro/lună pentru transportul public. Alte măsuri cuprind un nou program de subvenții pentru înlocuirea cazanelor pe gaz cu pompe de căldură, creșterea standardului de eficiență energetică pentru clădirile noi la KfW55 până în 2023, obligația ca sistemele de încălzire nou instalate să aibă nevoie de 65 % de energie regenerabilă până în 2024 și o creștere a producției de biogaz. Aceste noi măsuri vor completa subvențiile deja convenite pentru gospodăriile cu venituri mici, creșterea alocației pentru navetiști și reducerea suprataxei EEG. Cancelarul Scholz a indicat că, în total, costul total al acestor politici ridică la aproximativ 30 de miliarde de euro costul total al protejării consumatorilor de creșterea prețurilor la energie.

La sfârșitul lunii aprilie 2022, Bundestagul a adoptat o lege care prevede eliminarea totală a suprataxei EEG începând cu luna iulie a acestui an.  Guvernul susține că o familie tipică de patru persoane va beneficia de acest lucru cu aproximativ 300 de euro pe an față de 2021.

În lunile aprilie și mai, guvernul federal a asigurat administrarea fiduciară a Gazprom Germania, prin transferul administratorului anterior, în temeiul legii privind comerțul exterior, într-un administrator în temeiul Legii privind securitatea energetică. În același timp, guvernul german a salvat compania, care se clătina din cauza sancțiunilor rusești, de la insolvență cu un împrumut de 9-10 miliarde de euro.

La 19 iunie 2022, guvernul a lansat un nou program. Unele dintre măsurile cuprinse în acest pachet sunt: o mai mare dependență de centralele electrice pe cărbune în locul celor pe gaz, startul conceperii unui nou model de licitație a gazelor, care ar trebui să încurajeze consumatorii industriali de gaz să economisească gazul, linii de credit pentru companiile de stocare a gazelor și un sprijin reînnoit pentru companiile energofage și comerciale care sunt afectate în mod special de creșterile prețurilor la gazele naturale și la electricitate (cu o subvenție de costuri strict definită, fără obligații de rambursare).

În iulie, guvernul german a acceptat să ofere un pachet de salvare de 17 miliarde de euro pentru salvarea companiei de utilități Uniper. Câteva săptămâni mai târziu, la 28 iulie, guvernul a anunțat o taxă pe energie cuprinsă între 1,5 și 5 cenți pe KWh și a avertizat că, începând cu luna octombrie, companiile de utilități vor putea să transfere creșterea costurilor energiei către consumatori. Măsurile ar putea adăuga până la 1.000 de euro pe an la costurile de trai ale gospodăriilor.  

Guvernul german a anunțat, la 4 septembrie, o sumă suplimentară de 65 de miliarde de euro pentru a reduce inflația și pentru a sprijini gospodăriile care se confruntă cu prețurile la energie. Pachetul include cheltuieli și sprijin pentru plafonarea profiturilor companiilor energetice la nivelul UE, o frână a prețului pentru energia electrică utilizată pentru consumul de bază și subvenții pentru rețelele de electricitate pentru a atenua creșterea prețurilor. Având în vedere că prețurile la energie sunt deja în creștere, pachetul amână, de asemenea, o majorare a prețului emisiilor de dioxid de carbon până în 2024. În afară de criza energetică, planul abordează și problemele legate de inflație. Acesta oferă o sumă forfetară unică de 300 de euro pentru pensionari și 200 de euro pentru studenții universitari. De asemenea, vor fi majorate subvențiile pentru chirie, alocațiile pentru copii (cu 18 euro pe copil) și ajutoarele sociale (cu 500 de euro). Ca măsuri suplimentare de stabilizare, au fost operate modificări ale tranșelor de impozit pe venit pentru a preveni creșterea treptată a tranșelor, au fost extinse diverse programe ale băncii de dezvoltare KfW și a continuat subvenționarea transportului în comun.

La 13 septembrie, s-a dezvăluit că Germania intenționează să cheltuiască 68 de miliarde de euro pentru a oferi garanții de împrumut companiilor energetice aflate în dificultate, perturbate de întreruperile de aprovizionare din Rusia. Banca de stat pentru dezvoltare, KfW, ar fi principalul mecanism și supraveghetor pentru acest transfer de garanții de împrumut. Ministerul de Finanțe va utiliza autorizația de credit deja stabilită pentru programele de ajutorare Corona pentru a finanța aceste garanții.

Tot la începutul lunii septembrie, Uniper a raportat o pierdere de 12 miliarde de euro din cauza șocului energetic. Acest lucru a provocat apeluri în cadrul guvernului german pentru a cumpăra o participație majoritară în cadrul companiei, potrivit unei surse din cadrul Uniper la 14 septembrie. Unii iau în considerare chiar și naționalizarea completă. Compania-mamă a Uniper, Fortum, este însă finlandeză. Având în vedere că guvernul de stat finlandez deține majoritatea acțiunilor Fortum, guvernele german și finlandez au intrat în discuții cu privire la soarta Uniper.

La 16 septembrie s-a raportat că Germania a extins aceste discuții și că ar fi luat în considerare naționalizarea nu doar a Uniper, ci și a altor firme importatoare de gaze și rafinării de petrol de pe orbita Rusiei. Aceste companii fie erau deținute de Rusia, cum ar fi Rosneft, fie importau în principal petrol rusesc, cum ar fi Schwedt. Aceste entități vor intra în proprietatea fiduciară a BNetzA, autoritatea de reglementare a rețelelor, ceea ce va fi un ecou al unei preluări similare a Gazprom Germania la începutul acestui an.

Pe 29 septembrie, Germania a anunțat cel mai mare pachet de măsuri de până acum, care vizează creșterea prețurilor la gaze. Acesta reprezintă un „scut de apărare economică” în valoare de 200 de miliarde de euro. Există trei noutăți principale în acest sens. Potrivit lui Simone Tagliapietra, Georg Zachman și Jeromin Zettelmeyer de la Bruegel, „În primul rând, implică un angajament fiscal mult mai mare decât până acum (un pachet german anunțat la 7 septembrie se ridica la 65 de miliarde de euro, finanțat în principal prin taxe, nu prin noi împrumuturi).

În al doilea rând, o nouă măsură de sprijin, denumită „frâna prețului la gaze”, este menită să reducă prețurile medii la gaze. Această măsură a fost menționată în pachetul anterior, dar detaliile urmează acum să fie prezentate rapid, până la sfârșitul lunii octombrie. Potrivit estimărilor preliminare, măsura ar costa între 15 și 24 de miliarde de euro dacă ar fi aplicată doar gospodăriilor private.

În al treilea rând, un plan de introducere a unei taxe pe tot consumul de gaz de 0,027 euro pe kilowatt/oră începând cu 1 octombrie a fost eliminat, deoarece „nu mai este necesar”, după cum a declarat cancelarul Olaf Scholz. Sprijinul pentru importatorii în dificultate care au pierdut contractele cu Gazprom va proveni în schimb din noul fond.”

Acest pachet de măsuri încearcă să protejeze familiile și industria germană în detrimentul vecinilor europeni. El prevede ocolirea regulilor fiscale germane privind frânele datoriei, punând deoparte fonduri acum, pentru a fi utilizate anul viitor, când va intra în vigoare o limită de deficit federal de 0,35% din PIB.

Mai mult, în cadrul acestor pachete sunt prevăzute fonduri pentru naționalizarea completă a Uniper, compania energetică germană. Anterior, pentru naționalizarea parțială a firmei fuseseră prevăzute 17 miliarde de euro, iar acest pachet aduce acest total la 30 de miliarde de euro.

La 10 octombrie, grupul de experți creat de guvernul german pentru găsirea celei mai bune modalități de reducere a prețului gazelor și-a prezentat planul pe termen scurt. Obiectivul, evitarea penuriei de gaze și, în același timp, reducerea impactului creșterii prețurilor la gaze. Pentru consumatori, acest plan a fost stabilit să acopere factura de gaz pe o lună în decembrie, iar apoi să subvenționeze 80% din consumul normal din septembrie cu 0,12 euro pe KWh începând din primăvară. Mai mult, planul prevedea că, începând cu luna ianuarie, membrii industriei vor primi 70% din consumul de gaz din 2021 la 0,07 euro pe KWh.

Acest plan va consuma aproximativ 91 de miliarde de euro din cele 200 de miliarde de euro puse deoparte de guvernul german în luna precedentă, 66 de miliarde de euro fiind dedicate consumatorilor și firmelor mici și mijlocii, iar restul de 25 de miliarde de euro fiind dedicate sprijinirii industriei.

Grecia

La 14 septembrie 2021 au fost anunțate planurile de a oferi subvenții la facturile de electricitate majorității gospodăriilor și întreprinderilor mici din Grecia până la sfârșitul anului, iar la jumătatea lunii octombrie au fost extinse. Valoarea subvenției a fost inițial de 9 euro pentru primii 300 de kilowați-oră (KWh) consumați pe lună, iar ulterior a fost majorată la 18 euro pentru consumatorii de joasă tensiune și la 24 de euro pentru beneficiarii tarifului social pentru gospodării. La 7 ianuarie 2022, subvenția pentru gospodării a fost apoi majorată la 42 EUR pentru primii 300 KWh și la 65 EUR/MWh pentru întreprinderi (indiferent de dimensiune, sector și nivel de tensiune). Pentru gospodăriile incluse în tariful social pentru locuințe (CTO), subvenția se va ridica la 180 €/MWh, adică 90% din majorare. De asemenea, Corporația publică de energie electrică, deținută de stat, și-a extins politica de reduceri existentă pentru a acoperi integral creșterea prețurilor pentru gospodăria medie cu un consum de până la 600 kWh pe lună.

În același timp, au fost extinse plafoanele pentru ajutoarele pentru încălzire și criteriile de includere, iar guvernul estimează că numărul beneficiarilor va depăși 1 milion, față de 700.000 în 2020.

Din ianuarie 2022, gazele naturale vor fi, de asemenea, subvenționate atât pentru gospodării, cât și pentru firme, cu 20 euro/MWh, respectiv 30 euro/MWh. Subvențiile la TVA au fost, de asemenea, implementate pentru ambele grupuri.

O parte din fondurile pentru protejarea consumatorilor până în decembrie 2021 au fost finanțate prin intermediul Fondului special de sprijin pentru tranziția energetică, cel puțin 150 de milioane de euro fiind deturnate din veniturile crescute din sistemul de drepturi de comercializare a certificatelor de emisii de dioxid de carbon pentru Grecia în 2021. Cu toate acestea, costul total al măsurilor este de aproximativ 500 de milioane de euro, în timp ce costul pachetului din ianuarie 2022 (numai pentru luna ianuarie) este estimat la 400 de milioane de euro.

În cele din urmă, ministrul Mediului și Energiei, Kostas Skrekas, a anunțat că 100 de milioane de euro din Fondul de redresare și reziliență pentru construirea de stații fotovoltaice de către comunitățile energetice municipale vor fi folosite pentru a furniza energie electrică gospodăriilor vulnerabile.

În martie, subvenția guvernamentală de 65 EUR/MWh pentru sectorul industrial a fost departe de a acoperi creșterea bruscă a prețurilor angro la electricitate observată după începerea războiului din Ucraina (360 EUR/MWh la bursa grecească).

Reuters a relatat că Grecia a cheltuit aproximativ 2,5 miliarde de euro în subvenții pentru facturile de energie electrică și gaz din septembrie și a detaliat un ajutor suplimentar de 1,1 miliarde de euro din ajutorul viitor, care include o reducere a combustibilului pentru gospodăriile cu venituri mici (finanțările provenind din facturile de utilități pe care cetățenii le-au plătit deja – profituri din taxele RES din facturile de utilități, ~0,35 miliarde de euro la sfârșitul anului 2021, ~0,7 miliarde de euro la începutul anului 2022).

În aprilie 2022, guvernul a introdus, de asemenea, un cec de sprijin unic de 200 euro pentru toți pensionarii cu venituri mici.

Joi, 5 mai 2022, ministrul de finanțe, Christos Staikouras, a anunțat un nou pachet de măsuri în valoare de 3,2 miliarde EUR pentru a atenua presiunea exercitată asupra bugetelor gospodăriilor și întreprinderilor de creșterea prețurilor la energie. Măsura ar urma să vină după subvențiile pentru energie și gaze și subvenția unică pentru grupurile vulnerabile, care au costat deja 4 miliarde de euro. Premierul Kyriakos Mitsotakis a mai spus că guvernul va stabili un plafon pentru prețurile angro la electricitate și va rambursa până la 60% din toate suprataxele pe care consumatorii de electricitate cu venituri anuale de până la 45.000 de euro le-au plătit din decembrie 2021 până în -mai 2022. Plata acestor finanțări este de așteptat să aibă loc în viitor.

În luna mai, Ministerul Mediului și Energiei a anunțat că guvernul elen va impune un impozit de 90% pe profiturile realizate de companiile energetice naționale.

Impozitul va fi determinat folosind lunile octombrie 2021 și martie 2022. Autoritatea de reglementare în domeniul energiei din țară, RAE, a calculat că aceste câștiguri se vor ridica la peste 900 de milioane de euro. PPC, o companie de stat, a renunțat deja la 336 de milioane de euro pentru a veni în ajutorul clienților.

Pe 5 iulie, Grecia a anunțat că va prelungi subvențiile pentru gospodării și întreprinderi pentru luna iulie, ceea ce va costa guvernul peste 700 de milioane de euro. Aceste subvenții acordă 200 de euro pe megawatt oră gospodăriilor pentru a acoperi aproximativ 84% din facturile de energie în creștere. Magazinele vor primi 192 de euro/MWh, iar fermierii vor primi 213 euro/MWh. În cele din urmă, industriile vor primi 148 de euro pe MWh.

În condițiile în care costurile prețurilor la energie continuă să crească, Grecia a anunțat la 24 august că își prelungește din nou subvențiile radicale pentru facturile de energie. Această rundă de subvenții compensează direct gospodăriile și întreprinderile și are ca scop să ajute împotriva creșterii prețurilor la energie. Aceste gospodării vor primi 639 de euro pe megawatt oră, acoperind 94% din creșterea prețurilor la energie. Pentru întreprinderile mici și mijlocii, ajutorul va fi de 604 euro pe MWh. Fermierii primesc 639 de euro pe MWh, iar industriile vor primi 342 de euro pe MWh. Costul total pentru luna septembrie este estimat la 1,9 miliarde de euro.

Pe 21 septembrie, ministrul grec al energiei, Kostas Skrekas, a declarat că guvernul va plăti încă 1,1 miliarde de euro gospodăriilor și întreprinderilor pentru a le proteja de creșterea prețurilor la energie înainte de iarnă. Aceste subvenții au trei părți:

Gospodăriile cu un consum lunar de până la 500 de kilowați oră, valoarea este de 436 de euro pe megawatt oră. Aceasta constituie majoritatea gospodăriilor din Grecia și compensează consumatorii pentru aproximativ 90% din creșterea facturilor la energie.

Pentru gospodăriile care consumă peste 501 kilowați oră pe lună, subvențiile vor compensa aproximativ 70-80% din creșterea prețurilor

Pentru întreprinderile cu un consum mai mare de 2000 de kilowați oră, sunt promiși 398 de euro pe megawatt oră, iar întreprinderile agricole, și anume fermierii, primesc 436 de euro pe megawatt oră.

În plus față de aceste beneficii, o subvenție de 50 de euro pe megawatt este oferită în continuare consumatorilor care își reduc consumul mediu zilnic cu 15% de la an la an.

Ungaria

Prețurile pentru consumatorii casnici sunt reglementate sub nivelul costurilor, iar la 11 noiembrie guvernul a anunțat că va impune, de asemenea, un plafon de preț de 1,30 euro pe litru pentru benzină și motorină. Inițial planificat să dureze trei luni, plafonul a fost prelungit până în iulie. Márton Nagy, ministrul dezvoltării economice, a declarat că guvernul va strânge aproximativ 2,06 miliarde de euro în următorii doi ani din noile impozite pe profiturile excepționale. Deși acoperă mai multe sectoare ale economiei, cele mai multe venituri vor proveni de la companiile din sectorul energetic (760 de milioane de euro), o mare parte din acestea urmând să fie colectate de la compania ungară de petrol și gaze MOL.

La 13 iulie, guvernul a declarat starea de urgență și a adoptat un plan în 7 puncte privind securitatea energetică. Guvernul intenționează să crească producția internă de gaze naturale la 2,0 miliarde de metri cubi, precum și să caute surse suplimentare de gaze. Budapesta va interzice exporturile de resurse energetice, cum ar fi lemnul de foc, și va crește producția internă de lignit. În plus, o centrală electrică pe lignit din Matra va fi redeschisă, iar activitatea centralei nucleare de la Paks, de lângă Budapesta, va fi prelungită. Din august 2022, Ungaria va elimina plafoanele la prețurile la gaze și electricitate pentru gospodăriile cu consum mare (cele care consumă mai mult decât media națională).

La 30 iulie, Ungaria a modificat eligibilitatea pentru combustibilul cu preț plafonat și a majorat impozitul pe profitul excepțional perceput asupra companiei de petrol și gaze MOL. Combustibilul cu preț plafonat, benzina și motorina, este acum disponibil doar pentru vehiculele private, vehiculele agricole și taxiurile. Principala excludere este cea a mașinilor deținute de companii. În ceea ce privește impozitul pe profitul excepțional aplicat MOL, la 1 august acesta va fi majorat de la 25% la 40%.

Comisia a aprobat modificările aduse de Ungaria la schema de sprijinire a unei întreprinderi pentru a crește valoarea maximă a ajutorului la 62.000 euro pentru fiecare întreprindere activă în sectorul agricol, la 75.000 euro pentru fiecare întreprindere activă în sectoarele pescuitului și acvaculturii și la 500.000 euro pentru fiecare întreprindere activă în toate celelalte sectoare. În plus, Ungaria a notificat o creștere globală a bugetului cu aproximativ 459 de milioane euro. Astfel, bugetul total al schemei se va ridica la aproximativ 1,58 miliarde euro.

Irlanda

În prima jumătate a anului 2021, prețul energiei electrice pentru gospodăriile irlandeze a fost al patrulea cel mai mare din UE, ajungând pe primul loc dacă nu se iau în considerare taxele. Prezentând bugetul irlandez pentru anul 2022 la 12 octombrie, ministrul de finanțe, Paschal Donohoe, a introdus o reducere de 30% a impozitului pentru cheltuielile cu vouchere pentru căldură și electricitate. Alte măsuri includ cheltuieli de 202 milioane de euro din veniturile obținute din taxa pe emisiile de dioxid de carbon pentru programe de modernizare a locuințelor și a comunităților (peste 22.000 de modernizări energetice la domiciliu în total). Mai mult de jumătate din finanțare va fi destinată modernizărilor gratuite pentru gospodăriile cu venituri mici, expuse riscului de sărăcie energetică. De asemenea, va fi introdusă o nouă schemă de împrumuturi cu costuri reduse pentru modernizarea locuințelor.

La 14 decembrie 2021, guvernul a aprobat o schemă de 210 milioane de euro pentru creditarea tuturor clienților casnici de energie electrică cu 100 de euro în 2022. Aproximativ 2,1 milioane de titulari de cont vor beneficia de această schemă pentru o plată unică.

În martie 2022, plata creditului de energie electrică pentru consumatorii casnici a fost dublată la 200 de euro și va continua până în martie și aprilie. Finanțarea pentru această schemă a trebuit, de asemenea, să crească în mod corespunzător, de la 215 milioane de euro la 400 de milioane de euro.

La 27 septembrie, guvernul irlandez și-a prezentat bugetul pentru 2023, iar în acesta se regăseau câteva măsuri pentru a face față agravării crizei energetice. În cadrul celei mai mari măsuri de până acum, Irlanda a alocat 1,25 miliarde de euro pentru Schema de sprijin temporar pentru energie în întreprinderi (TBESS). Această măsură va oferi întreprinderilor eligibile o compensație de 40% din creșterea facturilor la energie (gaz și electricitate), plafonată la 10.000 de euro pe lună. Măsura se adresează întreprinderilor mici, dar vor beneficia și întreprinderile mijlocii și mari. Comisarii pentru venituri vor supraveghea punerea în aplicare, iar proiectul de lege acoperă retroactivitatea de la începutul lunii și durează până în februarie 2023. În plus, 200 de milioane de euro au fost angajate în cadrul schemei de ajutor pentru întreprinderile din Ucraina în situații de criză, care urmărește să ajute în continuare întreprinderile afectate de criza energetică și de războiul din Ucraina. Acesta se adresează sectorului de producție și sectorului serviciilor comercializate la nivel internațional. Într-o parte a programului, 2 milioane de euro vor fi acordate, sub formă de subvenții, întreprinderilor mari consumatoare de energie, grav afectate de creșterea prețurilor la energie. Cu toate acestea, întreprinderile eligibile trebuie să prezinte un plan care să demonstreze eficiența energetică viitoare și măsurile pe care le vor lua pentru a-și reduce costurile energetice.

Italia

La 27 septembrie, Italia a aprobat măsuri pe termen scurt în valoare de mai puțin de 3 miliarde de euro pentru a compensa creșterea preconizată a prețurilor cu amănuntul la energie electrică până la sfârșitul anului 2021.

Finanțarea este împărțită în 2 miliarde de euro pentru eliminarea taxelor generale de sistem în sectorul energiei electrice și 480 de milioane de euro pentru reducerea taxelor generale din facturile de gaz. Taxele de sistem de pe facturile de electricitate vor fi compensate cu 700 de milioane de euro din veniturile obținute din licitațiile de CO2 și cu 1,3 miliarde de euro din Fondul național de servicii energetice și de mediu.

TVA pentru utilizarea gazelor naturale va scădea la 5% pentru livrările destinate „utilizărilor civile și industriale”. Măsura se aplică din ultimul trimestru al anului 2021 (octombrie-decembrie). În prezent, TVA la facturile de gaz este de 10% și 22% în funcție de consum. De asemenea, Italia urmează să consolideze „bonusul social” pe facturi pentru familiile aflate în dificultate economică și cu boli grave, pentru care vor fi alocate 450 de milioane de euro. Facilitățile vor fi redeterminate de autoritatea pentru energie pentru ultimul trimestru al anului 2021 pentru a „minimiza creșterea costurilor de furnizare”.

Pentru aproximativ 6 milioane de întreprinderi mici (cu utilizatori de joasă tensiune de până la 16,5 kW) și aproximativ 29 de milioane de clienți casnici, tarifele aferente tarifelor generale de sistem sunt stabilite la zero pentru ultimul trimestru al anului 2021.

Noi măsuri vor fi probabil introduse la începutul anului viitor, ceea ce va duce costul total al limitării prețurilor la energie pentru guvern la aproximativ 5 miliarde de euro.

La 9 decembrie 2021, guvernul italian a fost de acord să suplimenteze cheltuielile de 2,8 miliarde de euro deja planificate pentru 2022 cu încă un miliard.

La 18 decembrie 2021, guvernul a prezentat modul în care va cheltui fondurile pentru 2022: 1,8 miliarde de euro vor fi utilizate pentru a elimina taxele de sistem pentru utilizatorii de energie electrică (gospodării și microîntreprinderi cu un necesar de energie de până la 16,5 kilowați). Alte 480 de milioane de euro au fost alocate pentru a anula taxele de pe facturile de gaz pentru toți utilizatorii. Apoi, începând cu luna septembrie, va avea loc o reducere a TVA-ului la 5% atât pentru utilizările civile, cât și pentru cele industriale, cu o pierdere de venituri estimată la 608 milioane de euro . În cele din urmă, 912 milioane de euro vor fi folosite pentru a crește bonusul social (reducerea la facturi pentru familiile defavorizate din punct de vedere economic sau pentru cele cu probleme grave de sănătate) pentru a compensa noile creșteri. Guvernul italian a introdus, de asemenea, posibilitatea ca consumatorii să își plătească facturile de energie în mai multe tranșe pentru tot anul 2022.

La 12 ianuarie 2022, ministrul italian al industriei a anunțat o viitoare creștere a impozitelor pe profit pentru companiile energetice care au beneficiat de creșterea prețurilor la energie. Acest lucru vine la câteva zile după ce Matteo Salvini, șeful partidului politic al ministrului Industriei, a cerut o creștere a deficitului de cel puțin 30 de miliarde de euro .

În total, se așteaptă ca sprijinul de stat pentru gospodăriile aflate în dificultate să ajungă la 8,5 miliarde de euro până în martie 2022.

La 21 ianuarie 2022, Consiliul de Miniștri a anunțat noi măsuri (până la 1,7 miliarde de euro) împotriva facturilor ridicate. Acestea se adaugă la cele 3,8 miliarde de euro planificate și duc totalul la 5,5 miliarde de euro numai pentru primul trimestru din 2022. Măsurile suplimentare vizează mai mult sprijinirea mediului de afaceri, cu un credit fiscal de 20% pentru toate companiile mari consumatoare de energie care se confruntă cu o creștere a prețurilor cu 30% față de 2019. O parte din finanțarea suplimentară va fi finanțată printr-o taxă pe profitul excepțional din februarie până la sfârșitul anului 2022 pentru producătorii de energie solară, eoliană, hidro și geotermală.

La 19 martie 2022, Italia a aprobat un nou pachet de 4,4 miliarde de euro pentru a extinde bonusul social la 5,2 milioane de gospodării (care vor plăti energia electrică și gazele la prețurile din vara anului 2021) și pentru a reduce prețul benzinei cu 25 de cenți până la sfârșitul lunii aprilie. Alte măsuri cuprinse în pachet sunt credite fiscale pentru firme și permiterea cetățenilor să își plătească facturile de energie în rate. Fondurile vor fi găsite printr-o taxă excepțională de 10% pe companiile energetice și ridică suma totală la 20,4 miliarde de euro cheltuită din septembrie.

La 21 aprilie 2022, Senatul a aprobat cheltuieli suplimentare de 8 miliarde de euro, dintre care 5,5 miliarde de euro pentru a contracara creșterea prețurilor la energie, iar restul pentru a ajuta cele mai afectate sectoare productive ale economiei. Taxele de sistem pe facturile de electricitate vor fi menținute la zero pe toată durata verii, iar VTA va fi fixată la 5% din facturile de gaze. De asemenea, bonusul social pentru electricitate și gaze a fost extins pentru toate gospodăriile cu venituri mici (a căror categorie a fost extinsă anterior). De asemenea, au fost concepute credite fiscale pentru companiile mari consumatoare de energie și a fost activat un fond de 800 de milioane pentru sectorul auto. De asemenea, au fost adoptate măsuri pentru a favoriza instalarea de surse regenerabile de energie (în special fotovoltaică și eoliană). Gradul prevede, de asemenea, că aerul condiționat va trebui să se mențină peste 25 de grade Celsius în perioada de vară.

La 2 mai, premierul Mario Draghi a prezentat un nou pachet de măsuri în valoare de 14 miliarde de euro pentru a ajuta familiile și întreprinderile, dar și pentru a accelera implementarea energiei regenerabile și a instalațiilor de regazificare. Măsura-emblemă a pachetului este o primă unică de 200 de euro pentru 28 de milioane de lucrători și pensionari (cu un nivel de venit mai mic de 35.000 de euro). Apoi, decretul include o reducere cu 0,8 puncte procentuale a cotei de impozitare a funcționarilor publici la asigurările sociale, un fond de 200 de milioane de euro pentru întreprinderile care fac comerț cu Rusia, Ucraina și Belarus și credite fiscale pentru IMM-uri pentru investiții în active necorporale (50%) și pentru formare (70% pentru firmele mici și 50% pentru cele mijlocii). De asemenea, a fost creat un fond de 600 de milioane de euro pentru a ajuta marile orașe să pună în aplicare obiectivele mecanismului de redresare și reziliență. Superbonus (un credit fiscal de 110% pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor) și bonusul social pentru cheltuielile cu energia (în ceea ce privește familiile cu un venit mai mic de 12 mii de euro) au fost prelungite până la sfârșitul lunii septembrie. Reducerea accizei la carburanți a fost, de asemenea, prelungită: reducerea, în valoare de 30 de cenți pe litru la benzină și motorină, este extinsă la mașinile cu metan, a căror acciză va ajunge la zero, iar TVA va fi redusă de la 22% la 5%. Acest lucru va dura pentru toți carburanții până la 8 iulie 2022. Pentru companii, creditul fiscal pentru achiziționarea de gaze și electricitate crește la 25%. Iar transportatorii vor beneficia de un credit fiscal de 28% în primul trimestru din 2022 pentru cheltuielile efectuate pentru achiziționarea de motorină. Un credit fiscal de 10% este, de asemenea, destinat firmelor energointensive pentru gazele naturale achiziționate în primul trimestru din 2022. Trei miliarde de euro vor fi folosite pentru ajustarea prețurilor la achizițiile publice, întrucât materiile prime folosite în construcții sunt afectate de inflația ridicată. Proiectul de decret alocă 3 miliarde pentru 2022, 2,5 miliarde pentru 2023 și 1,5 miliarde pentru fiecare an din 2024 până în 2026. Măsurile vor fi finanțate în principal prin creșterea impozitării excepționale a firmelor din domeniul energiei de la 10 la 25%.

Până la sfârșitul lunii iunie 2022, guvernul a adoptat un nou decret în valoare de 3 miliarde de euro pentru a reduce creșterile facturilor la energie. Cea mai mare parte a finanțărilor va fi necesară pentru a extinde măsurile adoptate anterior (de exemplu, nivelarea tarifelor de distribuție pentru gospodăriile cu venituri mici sau reducerea TVA la 5% pentru facturile de gaz). Noua parte a pachetului prevede ca Arera (autoritatea de reglementare a rețelelor energetice și a mediului) să mențină neschimbate tarifele generale de sistem pentru sectorul gazelor naturale. O măsură, aceasta din urmă, care necesită o acoperire în valoare de 292 de milioane de euro, la care trebuie adăugate alte 240 de milioane de euro pentru paranteze de consum de până la 5.000 de metri cubi pe an. Decretul reglementează, de asemenea, bonusul social pentru electricitate și gaz legat de Isee (o declarație de venit făcută de gospodării) și destinat familiilor mai puțin norocoase. Sunt prevăzute reduceri astfel încât să se mențină neschimbate, față de trimestrul precedent, cheltuielile clienților subvenționați care corespund profilurilor tipice ale titularilor prestațiilor menționate mai sus. În cele din urmă, sunt confirmate, de asemenea, dispozițiile de accelerare a stocării gazelor naturale.

Spre sfârșitul lunii iulie, guvernul a elaborat un proiect de lege numit „Aiuti bis” în valoare de 13 miliarde, cu 2 miliarde de euro în plus pentru măsuri suplimentare. Mai mult de 6 mld. vor fi folosite pentru a acoperi extinderea măsurilor adoptate anterior: 1,05 mld. pentru prelungirea reducerii TVA-ului la gaze (de la 22% la 5%) și a taxelor pe carburanți cu (30 de cenți pe litru), 5 mld. pentru anularea taxelor pe facturile de energie. În plus, până la 31 octombrie 2022 se suspendă eficacitatea oricărei clauze contractuale care permite companiei furnizoare de energie electrică și gaze naturale să modifice unilateral condițiile contractuale generale referitoare la definirea prețului. În plus, limita neimpozabilă a bonusurilor acordate de companii a fost dublată, ajungând la 516 euro, în cazul în care aceasta este utilizată pentru cheltuielile cu facturile gospodăriilor. 350 de milioane de euro au fost alocate primăriilor și 50 de milioane de euro orașelor metropolitane pentru a le ajuta cu cheltuielile cu energia. De asemenea, sectorul transporturilor a beneficiat de proiectul de lege, cu 101 milioane suplimentare pe lângă cele 79 de milioane deja alocate până în 2022. 3,3 miliarde de euro au fost apoi folosite pentru extinderea creditelor fiscale pentru întreprinderi, inclusiv pentru firmele din sectorul agricol. Apoi, 6,5 mld. ar trebui să fie folosite pentru un nou voucher de 200 de euro pentru muncitorii și pensionarii care nu au beneficiat de el în primăvară și, de asemenea, se ajustează pentru o creștere a pensiilor cu 2% din inflație pentru pensionarii cu venituri mai mici sau egale cu 35 de mii de euro. În mod similar, lucrătorii cu un venit mai mic de 35 de mii de euro pe an vor beneficia de o reducere de impozit de 1,2 puncte procentuale la salariu până la sfârșitul anului 2022, pentru un cost de 1,2 miliarde euro pentru stat.

La 13 septembrie, proiectul de lege Aiuti-bis a fost aprobat de Senat pentru o alocare bugetară totală de 17 miliarde euro (cu 2 miliarde euro mai mult decât se prevăzuse anterior). Noile măsuri din această versiune a pachetului se referă la extinderea programului smart working pentru lucrătorii vulnerabili și părinți, nașterea Comitetului parlamentar provizoriu pentru securitatea Republicii (Cosapir), angajarea permanentă a lucrătorilor temporari chemați în administrația publică în cadrul Fondului de redresare și reziliență și a fost eliminat plafonul de remunerare de 240 de mii de euro pentru figurile apicale din administrația publică.

Pe 16 septembrie, guvernul a aprobat decretul-lege Aiuti-ter. Noul pachet are o valoare de 14 miliarde de euro (6,2 miliarde de euro din veniturile suplimentare). Pentru întreprinderi, guvernul a decis un credit fiscal îmbunătățit pentru întreprinderi, consolidat atât în ceea ce privește procentul de reducere, cât și în ceea ce privește numărul de întreprinderi eligibile, pentru a include întreprinderile mici, barurile și restaurantele (pentru următoarele trei luni). Întreprinderile care au contoare de energie electrică cu o putere disponibilă de 4,5 kW sau mai mare beneficiază de un credit fiscal egal cu 30% din cheltuielile efectuate pentru achiziționarea componentei energetice și egal cu 40% pentru achiziționarea de gaze naturale. Pentru gospodării, Aiuti-ter a crescut audiența pentru “bonusul social pentru energie electrică și gaze naturale” prin creșterea plafonului nivelului de venit eligibil la 15.000 de euro, ajungând astfel la încă 600 de mii de gospodării. Pachetul prevede un bonus unic de 150 de euro pentru cei cu venituri sub 20.000 de euro brut anual, inclusiv pensionari, salariați, liber profesioniști și sezonieri, și se va adresa unui public de 22 de milioane de persoane. De asemenea, proiectul include noi alocări pentru prima de transport de 60 de euro pentru achiziționarea de abonamente pentru transportul în comun. În total, Fondul creat prin primul decret Aiuti este majorat cu 10 milioane de euro pentru 2022.

Letonia

În Letonia, aproximativ 150.000 dintre cele mai vulnerabile gospodării, inclusiv cele care au un membru cu handicap și familiile numeroase, vor primi între 15 și 20 de euro pe lună, din noiembrie până cel puțin la sfârșitul anului 2022, pentru a-și plăti facturile de electricitate sau de gaz.

Ministerul Economiei a elaborat și, la 30 noiembrie, Cabinetul de Miniștri a sprijinit, o propunere de reducere a componentei obligatorii de achiziție a țării la 7,55 EUR/MWh (de la 17 EUR/MWh în 2021).

De asemenea, guvernul a implementat o reducere cu 50% a tarifelor de distribuție a energiei electrice pe termen fix. Subvenția este alocată operatorului sistemului de distribuție, compensându-l pentru tarifele de distribuție reduse pe care le aplică utilizatorilor finali.

Locuitorii cu vârsta de peste 60 de ani și cetățenii cu handicap au primit subvenții lunare de 20 EUR pe lună din noiembrie 2021 până la sfârșitul lunii martie 2022. Gospodăriile cu copii primesc 50 de euro pentru fiecare copil.

Instrumentul de ajutor propus anterior, o reducere limitată în timp a taxei pe valoarea adăugată, nu a fost aprobat.

În ianuarie 2022, guvernul leton a adoptat o legislație pentru a compensa consumatorii de gaz pentru creșterea costurilor energiei. Oricine consumă mai mult de 250 de metri cubi de gaz pe an va fi compensat pentru creșterea prețurilor la gaz în perioada de încălzire ianuarie-aprilie 2022. Acest lucru este automat și nu este nevoie de o cerere.

Costul total pentru guvern este estimat la 450 de milioane de euro.

La 14 aprilie, cabinetul de miniștri a anunțat o criză energetică în aprovizionarea cu produse petroliere, care va dura până la 31 decembrie 2022. Centrul de Stat pentru Criza Energetică a fost desemnat să fie instituția responsabilă de coordonarea activităților în această perioadă, responsabilă de eliberarea rezervelor de siguranță de produse petroliere și de stabilirea obligațiilor pentru deținătorii de rezerve de produse petroliere din Republica Letonia. Noile măsuri impun, de asemenea, o interdicție privind exporturile de produse petroliere în afara Letoniei. 

La 23 august, guvernul a modificat legislația pentru a prevedea compensarea costurilor serviciilor sistemului de energie electrică pentru întreprinderi în perioada 10 octombrie 2022 – 30 aprilie 2023, măsuri pentru acoperirea parțială a creșterii costurilor de furnizare a căldurii și a costurilor de încălzire pentru gospodării și compensarea parțială a prețurilor resurselor energetice pentru întreprinderile mari consumatoare de energie. Măsura ar putea costa statul aproximativ 123 de milioane de euro. Pe lângă sprijinul planificat pentru antreprenori, au intrat în vigoare și modificările aduse Legii privind măsurile de reducere a creșterii extreme a prețurilor la energie, care prevede o serie de măsuri pentru acoperirea parțială a creșterii costurilor de furnizare a energiei termice și de încălzire pentru gospodării. Valoarea totală a sprijinului pentru măsurile incluse în pachetul de sprijin va fi de aproximativ 442 de milioane de euro. În plus, aproximativ 250 de întreprinderi de producție mari consumatoare de energie ar putea primi sprijin din cauza creșterii prețurilor la energie. Se preconizează că sprijinul mediu se va ridica la 200.000 de euro. Astfel, Ministerul Economiei preconizează că sprijinul pentru companiile energo-intensive ar putea costa statul aproximativ 50 de milioane de euro.

Lituania

La 14 octombrie, guvernul lituanian a anunțat că va amâna etapele finale de liberalizare a pieței energiei, din cauza posibilelor perturbări cauzate de creșterea prețurilor la energie. În plus, creșterea prețurilor la încălzire și la gaze va fi repartizată consumatorilor pe o perioadă de 5 ani.

În cele din urmă, se discută, de asemenea, extinderea ajutorului pentru încălzire pentru cele mai sărace 110.000 de gospodării.

Parlamentul lituanian a adoptat, de asemenea, o nouă legislație care permite unui număr mai mare de persoane să solicite subvenția pentru încălzire, pentru a acoperi aproximativ 110.000 de persoane. De asemenea, guvernul a planificat să stabilească un plafon pentru prețurile la electricitate pentru consumatori, repartizând creșterea pe următorii cinci ani.

La 1 aprilie 2022, guvernul a lansat un pachet de 2,26 miliarde de euro pentru a contracara efectele inflației și pentru a consolida independența energetică.

Pentru a absorbi parțial șocurile prețurilor la energie, guvernul compensează o parte din prețurile la gaze și electricitate plătite de populație prin alocarea a 570 de milioane de euro. În același timp, întreprinderilor li se oferă nu doar soluții de compensare a prețurilor la gaze și electricitate, cu un buget de 120 de milioane de euro, ci și fonduri specifice pentru sectoarele afectate în valoare de 142 de milioane de euro. Alte măsuri vizează persoanele în vârstă și persoanele care câștigă salariul minim pe economie, prin creșterea prestațiilor sociale și prin implementarea de compensații pentru încălzire. 315 milioane de euro sunt prevăzuți în planul guvernului pentru creșterea veniturilor personale.

Planul derulează, de asemenea, investiții în independența energetică prin bugetarea a 1,12 miliarde de euro. 275 de milioane de euro vor fi alocate pentru o nouă platformă de investiții în renovare, în timp ce subvențiile pentru renovarea ecologică și modernizarea clădirilor cu mai multe apartamente se ridică la 277 de milioane de euro suplimentare. În plus, 46 de milioane de euro sunt alocate pentru infrastructura privată de încărcare a vehiculelor electrice în curțile clădirilor cu mai multe apartamente, ale gospodăriilor și ale companiilor private. 60 de milioane de euro sunt planificate pentru promovarea achiziționării și instalării de centrale solare, iar alte 19 milioane de euro – pentru înlocuirea cazanelor pe biomasă și combustibili fosili cu instalații avansate din punct de vedere tehnologic. În total, aceste măsuri vor reprezenta o cotă de 677 de milioane de euro.  În pachet sunt detaliate, de asemenea, investiții suplimentare în independența energetică pentru întreprinderi (254 de milioane de euro) și pentru proiecte publice (193 de milioane de euro).

În octombrie, pentru a face față crizei continue, guvernul lituanian a publicat proiectul de buget mai devreme decât de obicei, incluzând mai multe elemente pentru a contribui la soluționarea crizei energetice. 1,5 miliarde de euro au fost rezervate pentru a contribui la creșterea veniturilor consumatorilor, prin creșterea salariului minim și a salariului pensionarilor. Pensia medie pentru limită de vârstă va crește cu 65 de euro, ajungând la 575 de euro în anul următor. Salariul minim lunar va fi de 840 de euro. Consumatorii nu sunt singurul grup care se confruntă cu dificultăți și, la fel ca alte țări, Lituania a pus deoparte 2,5 miliarde de euro pentru a ajuta întreprinderile afectate de creșterea prețurilor la energie.

Luxemburg

Ministrul luxemburghez al Energiei, Claude Turmes, a declarat că va continua să monitorizeze îndeaproape evoluția prețurilor la energie și să informeze Consiliul de Guvern.

La 1 ianuarie 2022, guvernul a majorat alocația pentru costul vieții cu 200 de euro pentru a proteja mai bine gospodăriile vulnerabile de creșterea prețurilor la energie.

În februarie 2022, guvernul a aprobat pachetul „Energiedësch”, punând la dispoziție 75 de milioane de euro pentru următoarele elemente: afost introdusă o primă unică pentru energie cu un plafon de 400 euro pentru gospodăriile cu venituri reduse. Beneficiul a revenit gospodăriilor care primesc alocația pentru costul vieții (COLA) și gospodăriilor ale căror venituri sunt cu până la 25% mai mari decât veniturile celor eligibile pentru COLA.

Prețurile energiei electrice au fost stabilizate prin creșterea contribuției statului la mecanismul de compensare pentru energia regenerabilă.

Costurile rețelelor de gaz au fost acoperite temporar de către stat. Reducerea costurilor cu energia a fost estimată la aproximativ 500 euro pe gospodărie.

Măsurile de ajutor financiar au fost intensificate pentru a accelera tranziția energetică prin sprijinirea renovării energetice, a instalării de energii regenerabile și chiar a mobilității durabile.

La 31 martie, guvernul a introdus noi măsuri pentru a proteja companiile de creșterea prețurilor la energie, în vigoare până la sfârșitul anului 2023.

Măsurile au fost: un sistem de garantare menit să faciliteze acordarea de împrumuturi bancare pentru companiile eligibile (cele cu nevoi de lichidități din cauza războiului din Ucraina). Garanția de stat ar putea acoperi până la 90% din împrumuturi. O sumă totală de 500 de milioane de euro este alocată schemei. O schemă de ajutor pentru a compensa o parte din costurile suplimentare generate de creșterea prețurilor la electricitate și gaze naturale. Această schemă oferă sprijin întreprinderilor calificate ca fiind energointensive (ale căror achiziții de produse energetice reprezintă cel puțin 3% din valoarea producției/ cifra de afaceri) și din sectorul comercial, acoperind între 30% și 70% din costurile suplimentare care depășesc dublarea prețurilor la gaze naturale și electricitate. Acordarea ajutoarelor cu o intensitate mai mare de 30% este însă supusă condițiilor ca întreprinderea să înregistreze pierderi și ca costurile eligibile să reprezinte cel puțin 50% din pierderi. Guvernul a propus, de asemenea, să analizeze posibilitatea de a extinde domeniul de aplicare la sectorul transporturilor rutiere, la sectorul construcțiilor și la industria alimentară. Ulterior, a fost elaborată o măsură destinată în mod special sectorului agricol și concepută pentru a compensa o parte din costurile suplimentare legate de creșterea prețului energiei, al îngrășămintelor și al factorilor de producție, până la o limită de 35.000 euro per întreprindere. O altă schemă de ajutor pentru compensarea costurilor suplimentare legate de sistemul de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră (ETS) pentru perioada 2021-2030. Această măsură acoperă o parte din costurile emisiilor indirecte suportate în perioada 2021-2030 de către întreprinderile expuse la un risc real de relocare a emisiilor de dioxid de carbon. În schimbul acestui ajutor, orice întreprindere beneficiară trebuie să își ia angajamente de investiții care să promoveze tranziția energetică. De asemenea, au fost lansate și alte măsuri privind termenul mediu.

Au fost introduse scheme de sprijin suplimentare, credite fiscale și reducerea cu 7,5 cenți/euro pe litrul de combustibil (motorină, benzină) și pe litrul de combustibil pentru încălzire până la sfârșitul anului 2022, pentru a crește puterea de cumpărare a cetățenilor și a grupurilor vulnerabile. În cele din urmă, au fost introduse sau revizuite măsuri privind locuințele pentru a contribui la reducerea costurilor tot mai mari pentru gospodării. Este vorba despre o înghețare temporară a chiriilor până în decembrie 2022, subvenții mai mari pentru chirii pentru familiile numeroase și revizuirea schemei de sprijin financiar pentru renovarea locuințelor de tip pumn.

La 28 septembrie, guvernul a semnat un acord tripartit în asociere cu cele trei sindicate majore și cu Asociația angajatorilor din Luxemburg. Pachetul a inclus o serie de măsuri de sprijin pentru consumatorii și întreprinderile care continuă să se confrunte cu creșterea costurilor energiei. Pentru a veni în sprijinul gospodăriilor, guvernul a adoptat o plafonare a prețurilor la gaze la o creștere maximă de 15%, cu o înghețare totală a prețurilor la electricitate din ianuarie până în decembrie 2023. În sectorul combustibililor, a avut loc o reducere cu 15 cenți pe litru a prețului la combustibilul pentru încălzire și, în general, o reducere generală a TVA. Cota standard de TVA a scăzut de la 17% la 16%, cota intermediară a scăzut de la 14% la 13%, iar cota redusă a devenit 7%, de la 8% anterior. Pachetul a atacat, de asemenea, costul vieții prin creșterea salariului minim și restructurarea indexării salariilor. În plus, a pus bani în mâinile gospodăriilor cu venituri mici și ale pensionarilor prin acordarea de prime pentru energie pentru gospodăriile eligibile, în valoare de 200-400 de euro, și prin contribuția la costurile prețurilor energiei în casele de pensionari.

Malta

Guvernul a mandatat Enemalta, furnizorul de energie deținut de stat (67%) din țară, să înghețe prețurile la nivelul din 2014. Pentru ca acest lucru să fie fezabil din punct de vedere comercial, guvernul a compensat întreprinderea pentru pierderile pe care le-a implicat plafonarea prețurilor din cauza creșterii costului importurilor de energie. În 2021, guvernul a alocat 200 de milioane de euro, iar aceeași sumă a fost alocată și pentru acest an.

La 16 septembrie, ministrul maltez de finanțe, Clyde Caruana, a anunțat cheltuieli guvernamentale de 608 milioane de euro pentru anul 2023 pentru subvenții la energie și alimente. De asemenea, el a declarat că cheltuielile guvernamentale actuale pentru subvențiile pentru energie și alimente vor ajunge la 472,5 milioane de euro până la sfârșitul anului 2022. Aceste ultime cheltuieli vor ridica deficitul bugetar la 5,8%.

Olanda

Guvernul a redus taxa pe energie pentru gospodării și întreprinderi pentru 2022. Aceasta va costa 2,7 miliarde de euro pentru compensarea gospodăriilor și 0,5 miliarde de euro pentru compensarea companiilor. De asemenea, cabinetul pune la dispoziție 150 de milioane de euro pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile cu o factură energetică ridicată și/sau locuințe slab izolate prin măsuri de îmbunătățire a izolației. Sistemul va fi gestionat la nivel de municipalitate.

La 21 martie, guvernul a convenit să majoreze la 800 de euro (față de 200 de euro anterior) alocația unică pentru energie (energietoeslag) pentru persoanele cu venituri apropiate de nivelul de asistență socială. În același timp, guvernul a redus rata taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru energie de la 21% la 9% și a redus acciza la benzină și motorină cu 21% de la 1 aprilie 2022 până la sfârșitul anului. Acest pachet suplimentar va costa în total 2,8 miliarde de euro. Guvernul va finanța pachetul parțial din veniturile suplimentare din gaz și va utiliza, de asemenea, fondurile rămase din Rezerva de ajustare la Brexit.

În septembrie 2022, ca precursor al anunțului privind bugetul, guvernul a anunțat că va majora salariul minim cu 10% pentru a face față inflației, precum și că va introduce o taxă pe câștiguri excepționale pentru corporațiile din domeniul energiei. În plus, la 20 septembrie, guvernul a anunțat, de asemenea, o plafonare a prețului energiei electrice începând cu ianuarie 2023, limitând prețul energiei electrice la prețul mediu din ianuarie 2022 pentru un nivel mediu de consum. Detaliile plafonării prețurilor, inclusiv costurile finale ale acesteia, urmau să fie anunțate în acordurile viitoare. Suma măsurilor (cu excepția plafonării prețurilor) a fost finalizată în anunțul bugetar din 20 septembrie, fiind de aproximativ 15,5 miliarde de euro.

Principalele puncte forte ale acestui pachet includ stimulente temporare pentru consumatori și reduceri ale cheltuielilor cu energia, precum și modificări structurale ale măsurilor de îngrijire a societății, care vor dura până în 2023. În ceea ce privește măsurile de asistență temporară, guvernul olandez a redus și mai mult taxele pe energie, ceea ce a costat o pierdere de venituri de 5,4 miliarde de euro. În treaptă, reducerea accizelor la carburanți stabilită anterior va fi prelungită, ceea ce va costa o pierdere suplimentară de venituri de 1,2 miliarde de euro. Cheltuielile directe pentru consumatori vor lua forma unui ajutor unic pentru consumul de energie pentru gospodăriile vulnerabile, în valoare de 1.300 de euro. În plus, este prevăzută o creștere a prestațiilor de sănătate de 412 euro. Aceste 2 măsuri costă 1,4 miliarde euro și, respectiv, 2,1 miliarde euro. Din punct de vedere structural, guvernul olandez cheltuiește 5,3 miliarde de euro pentru a schimba beneficiile sociale în viitor. Din aceste 5,3 miliarde de euro, 1,2 miliarde de euro se vor datora pierderilor de venituri din scăderea impozitului pe muncă, 0,7 miliarde de euro se datorează creșterii alocației pentru copii și 0,2 miliarde de euro se datorează creșterii alocației pentru chirie. Restul de 3,2 miliarde de euro va fi cheltuit pentru o creștere cu 10% a pensiilor și a prestațiilor sociale legale. 

La 4 octombrie, guvernul olandez a ajuns în cele din urmă la un acord cu privire la plafonarea prețurilor anunțată luna trecută. În efortul său de a proteja consumatorii de creșterea prețurilor la energie, guvernul olandez va bloca prețul energiei electrice la 0,40 euro/KWh și va îngheța prețul gazelor la 1,45 euro pe metru cub de gaz. Aceste plafoane de preț se aplică doar pentru 2900 de kilowați oră de electricitate și 1200 de metri cubi de gaz. Această măsură va costa aproximativ 23,5 miliarde de euro. În cadrul acestui acord, gospodăriile vor primi, de asemenea, compensații de 190 de euro pentru lunile rămase din 2022.

Norvegia

Coaliția formată din Partidul Muncii și Partidul de Centru a anunțat, la 10 ianuarie 2022, că o subvenție pentru consumul casnic de electricitate va crește cu aproximativ 893 de milioane de euro. Reuters relatează că guvernul va plăti 80% din partea facturilor de energie electrică care depășește prețurile de 0,70 coroane pe kilowatt oră (KWh), față de 55% în planul conceput luna trecută. Măsurile anterioare se ridicau la 501 milioane de euro, ceea ce duce costul total la 1,39 miliarde de euro.

La 1 aprilie, guvernul a prezentat măsuri bugetare pentru a face față prețurilor extraordinar de ridicate la electricitate. Măsurile includ o prelungire până în martie 2023 a schemei de sprijin pentru energie electrică pentru gospodării (în valoare de 770 milioane de euro), agricultură și sere (52 milioane de euro), sectorul voluntar (24 milioane de euro) și locuințe durabile (16 milioane de euro). Parlamentul a adoptat, de asemenea, un sprijin sporit pentru locuințe, o subvenție extraordinară pentru studenți, un sprijin sporit pentru văduve și subvenții-cadru sporite pentru municipalități pentru a acoperi creșterea plăților de asistență socială. În plus, taxa de electricitate este redusă semnificativ în lunile de iarnă.

Noile măsuri ridică la 2,3 miliarde de euro costul total al protecției consumatorilor împotriva prețurilor ridicate la electricitate.

La începutul lunii septembrie, guvernul a alocat aproape 1 miliard de euro în plus – din veniturile companiei de stat Statnett, care deține rețeaua de electricitate – pentru a extinde schema de protecție a consumatorilor împotriva facturilor mai mari la energie. Măsura va acoperi acum 90% din partea facturilor de energie electrică care depășește prețul de 0,70 coroane pe kilowatt oră (0,067 euro/KWh). Astfel, costul total al schemei – care va rămâne în vigoare cel puțin până în martie 2023 – se ridică la 3,4 miliarde de euro.

Câteva săptămâni mai târziu, ministrul industriei, Jan Christian Vestre, a prezentat o schemă care acoperă companiile ale căror costuri cu energia electrică depășesc 3% din venituri în prima jumătate a anului 2022, în valoare de 288 de milioane de euro. Subvenția prezentată de guvernul de centru-stânga va compensa 25% din tarifele de energie electrică care depășesc un prag de 0,70 coroane pe KWh.

Polonia

La 22 octombrie 2021, ministrul climei, Michał Kurtyka, a prezentat un proiect de lege menit să protejeze cele mai vulnerabile 20% dintre gospodării de recenta creștere a prețurilor la energie. Măsura va fi pusă în aplicare prin prelungirea cu 6 luni a numărului de beneficiari de alocații pentru facturile de energie și prin creșterea valorii acestora.

O măsură similară a fost concepută pentru sectorul agricol.

La sfârșitul lunii noiembrie 2021, guvernul a anunțat un pachet de scutiri fiscale și contribuții pentru persoanele vulnerabile în valoare de peste 2 miliarde de euro.

La 11 ianuarie 2022, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a detaliat cel de-al doilea „scut antiinflație” al său: TVA la alimente, gaz și îngrășăminte ajunge la 0%, în timp ce cea la benzină și motorină la 8%, iar cea la încălzire la 5%, timp de șase luni. De asemenea, au fost lansate măsuri de ajutor financiar pentru a proteja entitățile administrației publice.

A fost consolidată o alocație pentru a ajuta gospodăriile care se luptă cu facturile la energie, pentru a oferi o sumă maximă de 106 euro pe persoană pe an, în funcție de venit, de tipul de încălzire și de numărul de persoane din gospodărie (cea mai mare dintre acestea poate primi până la 306 euro pe an). Prima tranșă este plătită la sfârșitul lunii martie 2022, în timp ce a doua va fi trimisă în decembrie 2022 și ar trebui să acopere 7 milioane de gospodării.  Pentru aceasta au fost alocate 870 de milioane de euro.

Guvernul a lansat, de asemenea, „programul MyHEAT”, cu un buget de 130 de milioane de euro. Acesta se bazează pe subvenții pentru achiziționarea și instalarea de pompe de căldură în locuințele noi cu un standard energetic mai ridicat. Subvențiile reprezintă 30%-45%. Costurile de investiție eligibile variază între 1.500 și 4.500 de euro (în funcție de tipul de pompă de căldură instalată). Beneficiarii sunt proprietarii sau coproprietarii de case unifamiliale noi.

Guvernul lucrează, de asemenea, la un nou pachet de măsuri, denumit „Putin-shield” („scutului anti-Putin”) care se va aplica acelor sfere ale vieții economice care au avut de suferit în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Începând cu 1 februarie 2022, Polonia a redus timp de șase luni rata de impozitare a combustibilului. Cota de TVA pentru benzină și motorină a fost redusă de la 23 la 8%. Gazele și îngrășămintele au fost, de asemenea, complet scutite de TVA pentru aceeași perioadă.

La 27 aprilie, secretarul de stat Piotr Naimski a anunțat că guvernul prelungește protecția tarifară a clienților individuali și a așa-numiților beneficiari sensibili – de exemplu, spitale sau grădinițe – până în 2027.

În luna mai, guvernul a anunțat extinderea “scutului anti-Putin” pentru a sprijini debitorii.

La 14 iunie, ministrul pentru climă, Anna Moskwa, a anunțat noi subvenții pentru cărbunele consumat de gospodării și cooperative de locuințe. Guvernul va subvenționa vânzătorii care aderă la program din diferența dintre prețul de cumpărare și cel de vânzare a cărbunelui (până la 165 euro/tonă)

Subvenția a fost apoi transformată într-o plată unică de 3.000 de zloți (636 euro) pentru a ajuta gospodăriile să acopere costul în creștere al cărbunelui, pe fondul creșterii prețurilor la energie.

În luna august, premierul Mateusz Morawiecki a estimat costul reducerii costurilor energiei în Polonia la aproape 10,6 miliarde de euro, o parte din povară revenind atât companiilor energetice, cât și contribuabililor.

La 13 septembrie, guvernul a anunțat planurile de plafonare a prețurilor la electricitate în 2023 la nivelul din acest an pentru primii 2.000 kWh consumați pentru toate gospodăriile, până la 2.600 kWh pe an pentru familiile cu persoane cu handicap și la 3.000 KWh pentru familiile numeroase și fermieri. a fost anunțată, de asemenea, o alocație specială de energie electrică pentru gospodăriile care folosesc electricitatea pentru încălzire – inclusiv pentru utilizarea pompelor de căldură. Valoarea alocației este de 1 000 PLN (208 euro), în timp ce pentru un consum anual de electricitate mai mare de 5 MWh aceasta va fi majorată la 1 500 PLN (312 euro). Pentru aceste măsuri au fost alocate aproximativ 23 de miliarde de zloți (4,8 miliarde de euro).

La 11 octombrie, prim-ministrul Mateusz Morawiecki a prezentat în detaliu un nou plan de plafonare a prețului energiei electrice pentru consumul care depășește limitele stabilite în septembrie. Plafonul va fi de 785 PLN pe MWh (163,6 euro/MWh sau 0,16 euro/KWh) pentru întreprinderile mici și mijlocii, școli, grădinițe, spitale, cooperative sociale, asociații. Tuturor companiilor private și publice li se va aplica plafonul de preț pentru 90% din consumul lor. Pentru gospodării, plafonul de preț a fost stabilit la 699 PLN/MWh (144 euro/MWh sau 0,14 euro/KWh). Plafoanele de preț ar trebui să se aplice din decembrie 2022 până în decembrie 2023. Măsura va fi finanțată din veniturile provenite din impozitarea profiturilor excepționale ale producătorilor de energie electrică și din bugetul de stat.

Portugalia

La sfârșitul lunii septembrie 2021, ministrul mediului și al acțiunii climatice, Matos Fernandes, a acordat eliminarea „taxei suplimentare de producție” în cadrul Regimului special pentru energie regenerabilă (PRE) în valoare de 250 de milioane de euro, precum și eliminarea costurilor suplimentare ale Contractului de achiziție de energie electrică (CAE) pentru centrala electrică pe cărbune de la Pego, generând economii anuale de 100 de milioane de euro.

Printre măsurile suplimentare se numără revocarea mecanismului de întreruptibilitate, prin care fabricile își reduc sau își suspendă consumul de energie atunci când sistemul de electricitate nu reușește să satisfacă cererea în schimbul unei compensații financiare, precum și alocarea integrală a veniturilor obținute din vânzarea licențelor de CO2, în valoare estimată de 270 de milioane de euro (față de 150 de milioane de euro planificate anterior), către Fondul pentru mediu.

La 15 octombrie 2021, autoritatea națională de reglementare portugheză a anunțat propunerea sa privind tarifele de energie electrică pentru 2022, în care încorporează măsurile anunțate de guvern, în urma căreia se remarcă faptul că tarifele de rețea vor scădea cu peste 50% pentru gospodării și cu 94% pentru sectorul industrial. De asemenea, a anunțat că tariful reglementat pentru consumatorii casnici va scădea cu 3,4%, respectiv cu 0,2% dacă se compară cu tariful mediu din 2021. 

În noiembrie 2021, Portugalia a implementat „Autovoucher”, o reducere de 10 cenți pe litru de combustibil, pentru un total de 50 de litri/lună. În plus, guvernul a suspendat taxa pe benzină ISP. Finanțarea totală alocată măsurii a fost de 663 de milioane de euro.

La începutul lunii martie 2022, guvernul a decis să prelungească (până la 30 iunie) un mecanism de rambursare a veniturilor din TVA împreună cu cele din ISP (o taxă pe derivatele benzinei) rezultate din creșterea prețurilor la carburanți, precum și să suspende o creștere a taxei pe carbon. În plus, în martie 2022, guvernul a majorat valoarea Autovaucherului (obținut prin plata la pompa de carburant cu un card) de la 5 la 20 de euro pe beneficiar. De asemenea, a fost conceput un cec de 60 de euro pentru 280.000 de familii vulnerabile, împreună cu un sprijin specific pentru sectorul agricol și companiile de gaze. Finanțarea totală alocată a fost de 479 de milioane de euro. Măsura a fost apoi extinsă la peste un milion de familii în luna iunie.

La 25 martie, Portugalia a obținut permisiunea din partea instituțiilor UE de a aplica măsuri unice de reducere a prețurilor la electricitate, având în vedere, alături de Spania, statutul de “insulă energetică” (interconectarea electrică a Spaniei cu nordul Europei este de numai 2,8%). Acest lucru se va traduce probabil prin plafonarea prețurilor pentru a minimiza rolul gazelor naturale ca factor de stabilire a prețurilor pe piața energiei electrice.

La 28 martie, autoritatea de reglementare în domeniul energiei din această țară a anunțat că măsurile legate de COVID, prin care se împiedică furnizorii să întrerupă furnizarea de energie electrică și gaze naturale consumatorilor aflați în dificultate financiară, vor fi eliminate până la sfârșitul lunii martie.

Consumatorii vulnerabili din punct de vedere economic din Portugalia au dreptul la o reducere prin intermediul unui tarif social atât pentru furnizarea de energie electrică, cât și pentru gazele naturale (înainte de criză). Reducerea de 33,8% se aplică tuturor, indiferent dacă se află pe piața reglementată sau liberalizată. Persoanele vulnerabile sunt, de asemenea, scutite de două dintre cele trei taxe și impozite suplimentare aplicate facturilor de energie electrică: „taxa specială de consum” (IEC) și (parțial) de taxa audiovizuală (CAV) sau taxa „Netflix”. La începutul lunii aprilie 2022, guvernul a introdus o nouă subvenție pentru achiziționarea de butelii de gaz, în valoare de 10 euro/lună pentru fiecare butelie. Subvenția va dura până la sfârșitul lunii iunie și se va aplica beneficiarilor tarifului social, un număr estimat de 762 320 de persoane. Fondurile vor proveni din Fondul pentru mediu până la un „plafon” maxim de 4 milioane de euro.

La 26 aprilie, Comisia Europeană a convenit asupra plafonării prețului la gaze pentru Spania și Portugalia (insula energetică) la 50 EUR/MWh – decuplarea de facto a prețului energiei electrice de cel al gazelor – pentru următoarele 12 luni.

Euronews relatează că acest lucru ar trebui să ducă la înjumătățirea facturilor de electricitate pentru aproximativ 40% dintre consumatorii spanioli și portughezi cu tarife reglementate.

La 8 iunie, Comisia Europeană a aprobat o subvenție de 2,1 miliarde de euro pentru Portugalia, pentru a reduce prețurile angro la electricitate până la sfârșitul lunii mai 2023. În primele șase luni de aplicare a măsurii, va fi stabilit un plafon de preț pentru gaze la 40 EUR/MWh. Începând cu a șaptea lună, plafonul de preț al gazelor va crește cu 5 EUR pe lună, ajungându-se la un plafon de preț de 70 EUR/MWh în a douăsprezecea lună.

Măsura va fi finanțată de: o parte din așa-numitul „venit din congestie” (adică venitul obținut de operatorul spaniol al sistemului de transport ca urmare a comerțului transfrontalier de energie electrică între Franța și Spania) și o taxă impusă de Spania și Portugalia cumpărătorilor care beneficiază de măsură.

Sprijinul va lua forma unei plăți care va funcționa ca o subvenție directă pentru producătorii de energie electrică, destinată să finanțeze o parte din costul combustibilului.

La 22 iunie, ministrul muncii, Ana Mendes Godinho, a anunțat un cec familial de 60 de euro pentru toate gospodăriile care beneficiază de tariful social pentru energie (care va fi plătit în iulie, în timp ce alte gospodării cu venituri reduse îl vor primi în august). Costul prevăzut în buget este de 64 de milioane de euro.

În cadrul conferinței de presă a Consiliului de Miniștri din 5 septembrie, s-a anunțat că guvernul portughez va cheltui încă 2,4 miliarde de euro pentru a sprijini cetățenii cu venituri mici împotriva creșterii prețurilor la energie. Pachetul, denumit „Familiile mai întâi”, prevede trimiterea a 125 de euro pentru fiecare consumator cu venituri mai mici de 2700 pe lună, la care se adaugă 50 de euro pentru fiecare persoană aflată în întreținere. Pensionarii vor primi, de asemenea, o sumă forfetară echivalentă cu jumătate din pensia lunară. Pentru a reduce prețurile cu care se confruntă consumatorii, Portugalia va reduce TVA-ul la electricitate de la 13% la 6%. În fine, va fi suspendată creșterea taxei pe carbon, ceea ce va reduce prețul benzinei pentru consumatori cu până la 16 euro pentru un rezervor de 50 de litri. De asemenea, guvernul a redus și tariful la gaz. Factura totală pentru a-i proteja pe cetățeni de prețurile la energie a fost stabilită de guvern la 4,1 miliarde de euro.

În octombrie, guvernul a publicat bugetul pentru 2023 cu multiplele măsuri de creștere a veniturilor. Indicele de sprijin social (IAS) a fost actualizat cu 8%, la o valoare de 478,7 euro. Acest indice este valoarea de referință pentru calcularea și determinarea diferitelor ajutoare sociale, cum ar fi alocația familială, prestația de incluziune socială, venitul social de inserție, printre altele, care pot avea un impact asupra vieții a 1,6 milioane de beneficiari. Costul prevăzut în buget este de 155 de milioane de euro. De asemenea, guvernul a majorat tranșele de impozit pe venit, în beneficiul a aproximativ 4 milioane de persoane și cu un preț-taxă de jumătate de miliard. O altă măsură adoptată a fost reformularea și extinderea regulilor privind existența minimă, care sunt menite să protejeze gospodăriile cu venituri mici, de care vor beneficia 800 de mii de gospodării, cu un cost de 200 de milioane de euro în 2023 și 300 de milioane de euro în 2024. De asemenea, a fost concepută o garanție pentru copilărie pentru copiii aflați în sărăcie, cu o valoare de 1.200 de euro pe an în 2023 și cu un cost de 53 de miliarde de euro. Se va încheia angajamentul, inițiat în 2022, de a aloca cel puțin suma anuală de 600 de euro (50 de euro lunar) pentru copiii care fac parte din primul și al doilea nivel al prestațiilor de alocație. În 2023, suma obținută de copiii cu vârsta de peste 6 ani este majorată la 50 de euro. în plus față de consolidarea veniturilor gospodăriilor, bugetul de stat include un set de măsuri care răspund la creșterea prețurilor la combustibili și la alte materii prime, prin limitarea creșterii chiriilor, înghețarea prețurilor la transportul public – deja anunțate în cadrul planului “Familiile mai întâi” -. Sprijin pentru producția energetică și agricolă în CRI. În total, impactul măsurilor menite să atenueze creșterea prețurilor și a dobânzilor depășește 2,6 miliarde de euro în 2023. Sprijinul pentru costul combustibililor în agricultură este prevăzut la 40 de milioane, în timp ce cel privind reducerea TVA la energia electrică (la 6%) este calculat la 90 de milioane. De asemenea, bugetul a prevăzut că clienții aflați în prezent pe piața nereglementată a gazelor naturale pot reveni pe cea reglementată. Pornind de la ipoteza că toți consumatorii eligibili să revină pe piața reglementată revin efectiv la tariful reglementat, costul este estimat la 60 de milioane de euro. Menținerea prețurilor abonamentelor pentru transportul public va costa 66 de milioane de euro. În 2023, impozitarea PSI (o taxă pe amprenta de carbon) este extraordinar de suspendată.

De asemenea, Reuters relatează că ministrul de finanțe Fernando Medina a declarat că Portugalia va începe să impoziteze profiturile excepționale ale firmelor de petrol și gaze, în conformitate cu decizia recentă a Uniunii Europene, și va aplica un impozit de 28% pe profiturile obținute din criptomonede deținute mai puțin de un an.

Slovacia

În noiembrie 2021, tariful de energie electrică pentru operarea sistemului (TPS) a fost redus semnificativ. Au fost ajustate prețurile de achiziție garantate pentru mai mult de 460 de surse de energie regenerabilă și a fost prelungită cu 5 ani perioada de sprijin a acestora.

Ministerele Economiei și Finanțelor au decis să acorde o subvenție de stat operatorului TPS în valoare de 40 de milioane EUR pentru anul 2022 pentru a sprijini reducerea TPS pentru consumatorii industriali de energie electrică.

În noiembrie, guvernul a redus, de asemenea, taxa de distribuție a energiei electrice pentru piața nereglementată, pentru un cost total aproximativ de 0,1% din PIB (sau 97 de milioane de euro)

La începutul lunii februarie 2022, ministrul slovac al economiei, Richard Sulík, a propus introducerea unei taxe pe profitul excepțional pentru Slovenské elektrárny, compania care administrează cele două centrale electrice din țară. Propunerea a făcut ca Slovenské elektrárny să avertizeze că ar putea fi nevoită să declare faliment, oprind totodată procesul de lansare a celei de-a treia unități a centralei nucleare de la Mochovce și finalizarea unității patru. Proprietatea Slovenské elektrárny este împărțită în trei între Ministerul Economiei și două companii străine (holdingul energetic EPH Daniel Křetínský și Patrik Tkáč și compania energetică italiană Enel).

La sfârșitul lunii februarie, guvernul slovac a ajuns la un acord cu această companie, care a acceptat să vândă 6,15 TWh pentru grupuri de clienți selectați la un preț de 61,2 €/MWh pentru 2023 și 2024. Compania a susținut că “valoarea totală a ajutorului va fi de aproximativ 850 de milioane de euro”.

Gospodăriile ar trebui să economisească în total aproximativ 1 miliard de euro, inclusiv TVA, la facturile de electricitate până în 2024. Potrivit ministrului Economiei, economiile medii pe gospodărie vor ajunge la 500 de euro.

În luna mai, un nou pachet antiinflație în valoare de 1 miliard de euro a fost propus de fostul prim-ministru și actualul ministru de finanțe, Igor Matovič. Măsurile includ o subvenție unică de 100 de euro pentru fiecare copil, scutiri fiscale mai mari pentru familiile cu copii și alocații mai mari pentru copii. Asistența sub forma plății mai devreme a celei de-a 13-a pensii este una dintre măsurile de ajutor ale guvernului pentru grupurile cele mai vulnerabile de rezidenți afectate de inflația ridicată. Pachetul ar urma să fie finanțat parțial prin taxe mai mari, inclusiv o potențială taxă pe profit pentru principala rafinărie de petrol. După ce a fost contestat ca fiind neconstituțional, în august pachetul pare să devină lege.

La 14 septembrie, ministrul Muncii, Afacerilor Sociale și Familiei, Milan Krajniak, a declarat că guvernul va adopta în curând legi care vor plafona prețurile la electricitate, gaz și căldură.

La 19 octombrie, premierul – Eduard Heger – amenința că va opri exporturile de energie electrică către țările vecine (chiar dacă energia electrică a fost deja cumpărată de companiile de utilități străine) dacă nu se va lua o decizie privind plafonarea prețurilor la nivelul UE.

Slovenia

La sfârșitul lunii ianuarie 2022, guvernul a oferit o subvenție unică pentru energie cetățenilor cu venituri mici: aproximativ 621 000 de persoane au primit un voucher unic de energie în valoare de 150 de euro, iar familiile numeroase au primit 200 de euro. Statul va aloca un total de 106 milioane de euro pentru această măsură, iar banii pentru plată vor fi luați din fondul pentru climă. De la 1 februarie 2022 și până la sfârșitul lunii aprilie, gospodăriile au fost scutite de plata facturilor de energie electrică, iar accizele la electricitate și combustibil au fost reduse. Premierul Janša a explicat că o parte din costurile pentru măsurile menționate vor fi acoperite din profiturile companiilor care au o taxă de rețea pentru energia electrică.

Guvernul propune, de asemenea, o scutire temporară de la contribuția pentru furnizarea de sprijin pentru producerea de energie electrică în cogenerare de înaltă eficiență și din surse de energie regenerabilă pentru clienții casnici și pentru clienții de joasă tensiune fără contorizare a energiei electrice.

De asemenea, guvernul a alocat aproximativ 70 de milioane de euro sub formă de ajutoare pentru sectoarele economice cele mai afectate (în special pentru agricultură).

În iunie, în Slovenia a fost format un nou guvern de centru-stânga, condus de prim-ministrul Robert Golob, care a declarat că prioritatea guvernului său va fi rezolvarea crizei energetice. Începând cu 21 iunie, prețurile carburanților la stațiile de benzină din afara autostrăzilor au fost din nou reglementate. Din iulie, a fost aplicat și un tratament fiscal mai favorabil pentru rambursarea costurilor cu forța de muncă.

În septembrie, guvernul a plafonat pentru un an prețurile la electricitate și gaz pentru consumatorii casnici și pentru micii clienți comerciali, iar în cazul gazului, și pentru alte grupuri de clienți protejați (spitale, instituții medicale, cămine pentru persoane în vârstă…). Până în mai 2023, o cotă redusă de TVA de 9,5% se aplică la furnizarea de energie electrică, gaze naturale, lemn de foc și încălzire urbană. Se anunță, de asemenea, reglementarea prețurilor la combustibilul pentru încălzire.  

De asemenea, guvernul a introdus măsuri de ajutor pentru întreprinderile mijlocii și mari între 1 iunie și 31 decembrie 2022, prin cofinanțarea costurilor cu energia electrică și gazele naturale peste o creștere dublă a prețurilor acestora. Valoarea sprijinului depinde de situația schimbată a unei întreprinderi în funcție de prețurile din 2021 și 2022. Întreprinderile mici și mijlocii sunt eligibile pentru sprijin în valoare de până la 50 % din costurile eligibile, iar întreprinderile mari de până la 30 % din costurile eligibile. Atunci când dovedesc pierderi de exploatare, întreprinderile mari consumatoare de energie vor putea solicita rambursarea a până la 70% din costurile eligibile; cea mai mare valoare a ajutorului este de 2 milioane de euro. Guvernul a alocat, de asemenea, 6 milioane de euro pentru facilități de lichiditate favorabile pentru întreprinderile mici și mijlocii afectate de criză. Valoarea totală estimată a măsurilor de ajutorare a sectorului de afaceri se ridică la 86 de milioane de euro. 

La sfârșitul verii, guvernul a alocat, de asemenea, 22,3 milioane de euro pentru agricultură și pescuit (subvenții pentru combustibil și îngrășăminte, achiziționarea de bunuri intermediare, asistență pentru sectorul lactatelor), din care peste 1,7 milioane de euro vor proveni din fonduri europene. Aproximativ 7,5 milioane de euro (5,2 milioane de euro din fonduri europene) din ajutoare vor fi plătite în 2023.

În mod similar cu ceea ce s-a făcut în ianuarie 2022, guvernul a anunțat că va plăti o nouă alocație unică pentru energie în valoare de 200 de euro (prin care valoarea alocației crește în funcție de numărul de copii dintr-o gospodărie). Aceasta va fi acordată persoanelor sau familiilor care beneficiază de asistență socială financiară sau de sprijin pentru venit în perioada cuprinsă între 1 august 2022 și 31 martie 2023. Alocația va fi primită de aproximativ 71.000 de persoane și familii. Măsura este evaluată la o valoare de 35 de milioane de euro.

Spania

La 24 iunie 2021, guvernul spaniol a adoptat un decret-lege regal 12/2021 care include o serie de măsuri fiscale și de piață pentru a face față creșterilor de prețuri, printre care a fost inclusă reducerea cotei de TVA de la 21% la 10% pentru clienții cu o putere contractată mai mică de 10 kW până la 31 decembrie 2021 și suspendarea temporară a taxei de generare (7%) până la 30 septembrie 2021.

La 3 august 2021, guvernul spaniol a adoptat un proiect de lege care instituie clawback CO2 pentru producția de energie care nu emite CO2 instalată înainte de 2003 (în principal pentru producătorii hidro și nucleari, precum și pentru sursele regenerabile fără sisteme reglementate); ceea ce implică faptul că societățile energetice ar trebui să își deducă veniturile de pe piață în raport cu prețurile la CO2 și înțelegând că veniturile societăților au fost majorate din cauza creșterii prețurilor la CO2.

La 14 septembrie 2021, Spania a adoptat un nou decret regal care stabilește o deducere temporară a veniturilor de pe piață pentru centralele electrice care nu emit CO2, cu scopul de a reduce facturile clienților. Cifra este calculată ca o proporție din excedentul prețurilor gazelor naturale față de un preț de bază al gazelor stabilit la 20 €/MWh, iar valoarea totală a acestei deduceri prevăzută inițial era de aproximativ 2,6 miliarde de euro. Această măsură este prevăzută să dureze de la 15 septembrie 2021 până la 31 martie 2022.

Alte măsuri incluse în acest decret-lege regal sunt, punerea în aplicare în viitor a unui nou tip de licitație de achiziție de energie electrică pe termen lung, care să se desfășoare în paralel cu licitațiile de pe piața angro. În plus, rata accizei la energia electrică a fost redusă de la 5,11% la 0,5% până la sfârșitul anului 2021, suspendarea taxei de generare (corespunzătoare la 7%) este prelungită până la sfârșitul anului, iar TVA-ul este înghețat la 10% pentru gospodăriile cu consumuri energetice modeste. În plus, se introduce o plafonare a revizuirii prețului gazelor pentru tariful reglementat al gazelor naturale, cunoscut sub denumirea de “tarif de ultimă instanță” (TUR) pentru clienții care au un consum anual mai mic de 50 MWh și care nu se află pe piața liberalizată. În plus, LRD mărește de la 1,1 la 2 miliarde de euro valoarea veniturilor provenite din licitațiile de certificate de emisii de CO2 pentru finanțarea taxelor din factura de energie electrică.

La 26 octombrie, a fost adoptat un nou decret-lege regal 23/2021, care mărește bonusul social pentru consumatorii vulnerabili de la 25% în prezent la 60% și de la 40% la 70% în cazul celor foarte vulnerabili – până la 31 martie 2022. În plus, bugetul pentru bonusul social pentru încălzire se dublează în 2021, ajungând la 202,5 milioane de euro (Consiliul de Miniștri a anunțat o creștere a bonusului social pentru încălzire) până la 90 de euro în medie (35 în zonele cele mai calde și 124 în cele mai reci) pentru a ajuta familiile vulnerabile să facă față escaladării prețurilor la electricitate și gaz. Acest ultim decret-lege regal introduce, de asemenea, unele derogări de la aplicarea reducerii temporare a veniturilor de pe piață pentru centralele electrice care nu emit CO2.

La 25 martie 2022, Spania a obținut permisiunea UE de a aplica măsuri unice de reducere a prețurilor la electricitate, ținând cont, împreună cu Portugalia, de statutul lor de “insulă energetică” (interconectarea electrică a Spaniei cu nordul Europei este de numai 2,8%). Acest lucru se va traduce probabil prin plafoane de preț pentru a minimiza rolul gazului ca factor de stabilire a prețurilor pe piața energiei electrice.

La 29 martie 2022, guvernul a aprobat măsuri suplimentare pentru a atenua creșterea prețurilor la energie sub forma “Planului național de răspuns pentru consecințele războiului din Ucraina”. Acesta include un ajutor direct și reduceri suplimentare în valoare de 6 miliarde EUR, combinate cu credite în valoare de 10 miliarde EUR, cu sprijin direct pentru întreprinderi din mai multe sectoare (transporturi, alimente și sectoare cu consum intensiv de energie).

Sectorul transporturilor va fi principalul beneficiar al noului pachet, cu un bonus minim de 20 de cenți pe litrul de combustibil până la 30 iunie (Executivul va aplica o reducere de 15 cenți, iar companiile petroliere un minim de 5 cenți), iar companiile de transport de marfă și de pasageri vor primi, de asemenea, un ajutor direct de 450 de milioane de euro. Alte măsuri sunt reducerea la o lună a termenului de rambursare a taxei pe hidrocarburi, precum și o reducere suplimentară de 80% a taxei pe nave și a taxei pe mărfuri pentru liniile maritime care fac legătura între continent și porturile din afara continentului aparținând sistemului portuar de stat.

Partea rămasă din transferurile către economie va fi împărțită după cum urmează: 362 de milioane de euro pentru agricultură și creșterea animalelor, 68 de milioane de euro pentru sectorul pescuitului, peste 500 de milioane de euro sub formă de ajutoare pentru marii consumatori de energie electrică și 125 de milioane de euro pentru industria intensivă a gazelor naturale.

Cel de-al treilea vicepremier, Teresa Ribera, a subliniat, de asemenea, că “sistemul special de care beneficiază centralele care produc energie regenerabilă este actualizat […] eliberând 1,8 miliarde de euro pentru a reduce partea fixă din facturile de electricitate ale gospodăriilor”. Ea a adăugat că centralele de producție de energie regenerabilă vor putea să își vândă energia electrică în afara pieței angro începând cu 1 ianuarie 2023.

Cel de-al treilea vicepreședinte a explicat că planul prevede o reducere cu 80% a taxelor plătite de industria intensivă de energie electrică pentru utilizarea rețelelor de transport și distribuție a energiei electrice, pentru o sumă echivalentă cu 250 de milioane de euro. În plus, planul include o creștere a alocării pentru compensarea costurilor indirecte cu CO2 pentru industriile beneficiare. De asemenea, include un ajutor specific pentru sectoarele în care consumul de gaz pe produs final este deosebit de ridicat.

Teresa Ribera a subliniat faptul că tichetul social pentru electricitate adresat gospodăriilor este mai flexibil și va fi reînnoit automat pentru următorii doi ani. În plus, acesta va include automat toți beneficiarii de venit minim de subzistență.

În sfârșit, se prelungește interdicția de a majora factura de gaz cu mai mult de 5% pe trimestru pentru consumatorii care au contractat tariful de ultimă instanță.

Începând cu 20 aprilie 2022, toate tipurile de șoferi (persoane fizice și juridice) vor fi rambursate cu 20 de cenți pe litrul de benzină și motorină în benzinării până la sfârșitul lunii iunie. Guvernul va finanța 15 cenți din această reducere, în timp ce companiile petroliere vor acoperi 5 cenți.

La 26 aprilie, Comisia Europeană a convenit asupra plafonării prețului la gaze pentru Spania și Portugalia (insula energetică) la 50 EUR/MWh – decuplarea de facto a prețului energiei electrice de cel al gazelor – pentru următoarele 12 luni.

Euronews relatează că acest lucru ar trebui să ducă la înjumătățirea facturilor de electricitate pentru aproximativ 40% dintre consumatorii spanioli și portughezi cu tarife reglementate.

La 8 iunie, Comisia Europeană a aprobat o subvenție de 6,3 miliarde de euro pentru Spania, pentru a reduce prețurile angro la electricitate până la sfârșitul lunii mai 2023. În primele șase luni de aplicare a măsurii, va fi stabilit un plafon de preț pentru gaze la 40 EUR/MWh. Începând cu a șaptea lună, plafonul de preț va crește cu 5 EUR pe lună, ceea ce va duce la un plafon de preț pentru gaz de 70 EUR/MWh în a douăsprezecea lună.

Măsura va fi finanțată din: (i) o parte din așa-numitul “venit din congestie” (adică venitul obținut de operatorul spaniol al sistemului de transport ca urmare a comerțului transfrontalier cu energie electrică între Franța și Spania) și (ii) o taxă impusă de Spania și Portugalia cumpărătorilor care beneficiază de această măsură.

Sprijinul va lua forma unei plăți care va funcționa ca o subvenție directă pentru producătorii de energie electrică, destinată să finanțeze o parte din costul combustibilului.

La 25 iunie, Executivul a redus TVA-ul la electricitate de la 10% la 5% și a prelungit plafonarea majorărilor de chirii și a subvențiilor pentru carburanți (o reducere de 20 de cenți pe litru) și a aprobat stimulente pentru transportul public (o reducere de 50% pentru toate biletele lunare și cele cu mai multe călătorii) până la sfârșitul anului. Alte măsuri aprobate de Consiliul de Miniștri au fost o subvenție de 200 de euro pentru veniturile mici și creșterea pensiilor necontributive cu 15%. Pachetul va implica un efort bugetar de peste 9 miliarde de euro – aproximativ 5,5 miliarde de euro în cheltuieli și 3,6 miliarde de euro în reduceri de venituri datorate reducerilor de taxe.

La 29 iulie, guvernul a prezentat un decret de economisire a energiei care obligă magazinele, marile magazine, cinematografele, hotelurile sau clădirile publice, printre altele, să limiteze utilizarea aerului condiționat la 27 de grade vara și a încălzirii la 19 grade iarna și să țină ușile închise. În plus, iluminatul vitrinelor magazinelor va trebui să fie oprit începând cu ora 22.00, iar frecvența verificării cazanelor va fi crescută pentru a detecta ineficiențele. Inspecțiile de eficiență energetică în clădirile menționate mai sus vor trebui, de asemenea, să fie efectuate dacă ultima inspecție este anterioară datei de 1 ianuarie 2021. În plus, multe servicii de transport public vor oferi gratuități sau reduceri de preț. În cele din urmă, decretul introduce măsuri de promovare a electrificării și a energiei verzi, cum ar fi ajutorul pentru stocare, noi licitații de energie regenerabilă sau reducerea obstacolelor în calea autoconsumului. În acest ultim domeniu, termenele de autorizare a noilor instalații sunt reduse, tăcerea administrativă va fi considerată pozitivă după două luni și se prevede ca distribuitorii și comercializatorii responsabili de o întârziere mai mare de două luni în activarea instalației de autoconsum să despăgubească clientul prin intermediul unei reduceri. Ministerul va debloca apoi o nouă linie de ajutor pentru reabilitarea clădirilor din sectorul terțiar, dotată cu 100 de milioane, și va extinde cu încă 100 de milioane programul de eficiență energetică în industrie, lansat în 2019 și valabil până în iunie 2023.

La 13 octombrie, premierul Pedro Sánchez a prezentat în detaliu un nou pachet de măsuri în valoare de 3 miliarde de euro destinat consumatorilor vulnerabili. Euractive a ilustrat modul în care de noul set de măsuri vor beneficia aproximativ 1,7 milioane de gospodării. Sánchez a declarat că bonusul social pentru energie va fi consolidat prin creșterea cu 15% a cantității de energie eligibilă pentru o reducere. De asemenea, bonusul social pentru energie va fi majorat cu un procent de 65% sau 80%, în funcție de nivelul de venit al gospodăriei. Pe lângă aceste măsuri extraordinare, premierul a anunțat crearea unei noi categorii “temporare” de consumatori de energie electrică (1,5 milioane de gospodării) care au dreptul la o reducere de 40% din facturi. Așa-numitul bonus termic va fi consolidat în 2022 și 2023 pentru gospodăriile vulnerabile, dublând bugetul în ambii ani prin creșterea cuantumului subvenției minime la 40 de euro și prin dublarea cuantumului subvenției medii la 375 de euro pe gospodărie.

Suedia

La 13 ianuarie 2022, ministrul suedez de finanțe, Mikkel Damberg, a anunțat alocarea a 590 de milioane de euro pentru a ajuta gospodăriile cele mai afectate de creșterea prețurilor la electricitate. Cei care consumă mai mult de 2.000 kWh pe lună (1,8 milioane de gospodării) vor primi compensații de 195 de euro pe lună pentru lunile decembrie, ianuarie și februarie.

La 21 martie, guvernul a prezentat un nou pachet de măsuri pentru a face față creșterii prețurilor la combustibili și electricitate ca urmare a invaziei din Ucraina. Taxa pe motorină și benzină se va reduce temporar, din iunie până în octombrie 2022, la cel mai mic nivel permis de reglementările UE (cu 0,17 euro/litru). Costul total al acestei măsuri este estimat la 360 de milioane de euro. De asemenea, a fost aprobată o plată compensatorie cuprinsă între 96 și 144 de euro pentru persoanele fizice care dețin o mașină. Costul total al acestei măsuri este estimat la 380 de milioane de euro. Fonduri suplimentare vor fi distribuite pentru achiziționarea de vehicule electrice (până la 6.700 de euro sub formă de sprijin financiar). Costul suplimentar estimat este de 370 de milioane de euro. Programul de compensare descris mai sus a fost, de asemenea, prelungit cu încă o lună (pentru un cost suplimentar de 86 de milioane de euro). Alocația pentru locuință pentru familiile cu copii a crescut, de asemenea, temporar, din iulie până în decembrie 2022. Alocația suplimentară pentru copii va fi echivalentă cu 25% din alocația preliminară pentru locuință și se va ridica cel mult la 128 de euro pe lună. Costul total este estimat la 48 de milioane de euro.

Deducerile noi și simplificate pentru călătorie vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2023.

În plus, guvernul suedez a prezentat propuneri cu o viziune pe termen mai lung, iar sediul ar trebui să intre în vigoare în 2023. Acestea conțin o combinație de măsuri atât direcționate, cât și nemijlocite: Un sistem mai simplu de indemnizație de călătorie, care înlocuiește sistemul actual cu o reducere de impozit bazată în întregime pe distanța dintre casă și locul de muncă (fără a lua în considerare nici mijloacele și nici costurile de călătorie), un mandat înghețat de reducere a gazelor cu efect de seră pentru motorină și benzină pentru anul viitor până la nivelul din 2022 și o indexare a prețurilor la motorină și benzină în funcție de PIB în pauză, în 2023.

La 3 septembrie, ca răspuns la suspendarea exporturilor de gaze de către Rusia, Suedia a anunțat că va oferi 23,4 miliarde de euro companiilor de utilități nordice și baltice aflate în dificultate, sub formă de garanții de credit. Garanțiile vor fi furnizate de Oficiul Național pentru Datorie din Suedia și vor fi destinate în mare parte companiilor suedeze.

Marea Britanie

Pentru a garanta funcționarea corectă a sistemului „furnizorului de ultimă instanță”, prin care autoritatea de reglementare a țării, Ofgem, alocă clienții firmelor falimentare către noi furnizori, guvernul ia în considerare posibilitatea de a oferi împrumuturi de stat companiilor energetice care preiau clienți de la firmele care dau faliment din cauza creșterii prețurilor angro la gazele naturale. Cu toate acestea, „nu vor exista recompense pentru eșec sau management defectuos, iar firmele energetice mai mici nu vor fi salvate”, a declarat Kwasi Kwarteng, ministrul afacerilor, la 20 septembrie.

Autoritatea de reglementare în domeniul energiei din țară, Ofgem, a majorat plafonul celor mai utilizate tarife cu 12-13% începând cu luna octombrie, după o creștere anterioară în aprilie, din cauza costurilor ridicate ale pieței angro. Unii se tem că Ofgem ar putea aplica o nouă majorare în aprilie 2022, ducând plafonul de preț la 1.995 de lire sterline, după un șir de falimente ale firmelor energetice care au avut loc în țară.

De asemenea, guvernul salvează principalii producători de CO2 pentru a evita perturbări în lanțul de aprovizionare cu alimente și ia în considerare, de asemenea, posibilitatea de a interveni pe piața națională a carbonului în decembrie, dacă prețurile rămân ridicate.

În cele din urmă, guvernul a conceput un fond de 500 de milioane de lire sterline pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili oameni să își plătească facturile la energie, în special la încălzire, dar și pentru a acoperi cheltuielile cu hrana și îmbrăcămintea. Această sumă se adaugă la sistemul Warm Home Discount, prin care furnizorii de energie de dimensiuni medii și mari sprijină persoanele care trăiesc în condiții de sărăcie energetică sau care fac parte dintr-un grup de risc de sărăcie energetică, și la Winter Fuel Payment (o alocație între 100 și 300 de lire sterline pentru a ajuta gospodăriile să își plătească facturile de încălzire).

La 3 februarie 2022, cancelarul Rishi Sunak a anunțat acordarea a 350 de lire sterline pentru marea majoritate a gospodăriilor pentru a le ajuta să plătească facturile de energie în creștere. Dacă ar fi fost pusă în aplicare, măsura ar fi acoperit puțin peste jumătate din creșterea de 693 de lire sterline a plafonului de preț pentru costul energiei pentru gospodării după 1 aprilie 2022. În cele din urmă, sprijinul a fost conceput pentru a fi o reducere rambursabilă o singură dată de 200 de lire sterline din facturile de energie.

În bugetul din octombrie 2021, Sunak a rezistat solicitărilor de reducere a impozitului pe energie, spunând la momentul respectiv că o astfel de măsură ar fi prost direcționată. Cu toate acestea, după invazia rusă în Ucraina și ca răspuns la creșterea facturilor la energie, Sunak a anunțat o reducere de 150 de lire sterline a impozitului municipal care va fi acordată locuințelor din benzile de la A la D. The Independent relatează că o schemă de împrumuturi de acest ordin, susținută de guvern, va costa în jur de 5 miliarde-6 miliarde de lire sterline.

De la 1 aprilie 2022, Ofgem a anunțat că plafonul de preț pentru tarife va crește de la 1.277 de lire sterline la 1.971 de lire sterline pentru o gospodărie cu un consum mediu. Clienții cu contoare cu plată anticipată vor înregistra o creștere de 708 lire sterline, de la 1.309 la 2.017 lire sterline.

În ultima săptămână a lunii mai, Ofgem, autoritatea de reglementare în domeniul energiei, a declarat că se așteaptă ca plafonul de preț al energiei să crească cu peste 800 de lire sterline, ajungând la 2.800 de lire sterline în octombrie – pe lângă creșterea de 700 de lire sterline din aprilie. Pe 26 mai, cancelarul Rishi Sunak a anunțat un pachet de urgență în valoare de 15 miliarde de lire sterline pentru a ajuta gospodăriile să facă față costului vieții. Prin acest pachet, sprijinul universal crește la 400 de lire sterline (pentru toate gospodăriile), în timp ce reducerea din octombrie la facturile de energie este dublată și se elimină cerința de a o rambursa în cinci ani. În plus, 8 milioane de gospodării care beneficiază de prestații în funcție de venituri primesc încă 650 de lire sterline, cu bani suplimentari pentru pensionari și persoanele cu handicap.

Pachetul va fi finanțat de o treime din impozitul pe profitul excepțional al firmelor din domeniul petrolului și gazelor, care ar trebui să se ridice la 5 miliarde de lire sterline în 2023 pentru a ajuta gospodăriile cu costul vieții. Impozitul pe profitul excepțional va fi însoțit de o nouă alocație de investiții pentru a încuraja firmele să investească în extracția de petrol și gaze în Marea Britanie.

Pe 6 iulie, guvernul a prezentat în Parlament un proiect de lege privind securitatea energetică, care are ca obiectiv să stimuleze investiții de 100 de miliarde de lire sterline din sectorul privat în industrii și să sprijine aproximativ 480.000 de locuri de muncă nepoluante până în 2030. Printre numeroasele aspirații ale proiectului de lege se numără: introducerea unor modele de afaceri de ultimă generație pentru captarea, utilizarea și stocarea carbonului (CCUS) și a hidrogenului, înființarea unor rețele de transport și stocare a CO2, realizarea unui test de încălzire cu hidrogen la scară largă până în 2025, extinderea producției și a instalării pompelor de căldură, asigurarea unui regim de reglementare pentru instalațiile de energie de fuziune. De asemenea, proiectul de lege va permite extinderea plafoanelor prețurilor la energie pentru consumatori, va institui un viitor operator de sistem responsabil de asigurarea planificării și securității energetice pe piețele de energie electrică și de gaze, va încuraja concurența între furnizorii de energie, va proteja consumatorii de creșterea prețurilor de rețea în urma fuziunilor de companii, va proteja cetățenii de amenințările cibernetice la adresa aparatelor electrocasnice, va implementa contoare inteligente, va reforma codurile energetice pentru a permite inovarea, va stimula stocarea energiei electrice și a hidrogenului, va stabili un mecanism de răscumpărare în cadrul sistemului ECO pentru furnizori, va permite zonarea rețelei de energie termică în Anglia și va permite guvernului britanic să modifice regimul de performanță energetică a clădirilor derivat din UE. În sfârșit, în ceea ce privește securitatea energetică, proiectul de lege vizează: măsuri pentru securitatea petrolului în aval, stimularea sectorului nuclear prin consolidarea regimului de răspundere civilă, facilitarea curățării vechilor situri nucleare și consolidarea competențelor poliției nucleare civile.

Sub conducerea noului prim-ministru, Liz Truss, guvernul a elaborat un plan de înghețare a cheltuielilor anuale ale gospodăriilor cu electricitatea și gazul la 2 500 de lire sterline (2 723 de euro). Neajunsul creat de această lege pentru companiile energetice va fi acoperit de guvern și se estimează că va costa Marea Britanie aproape 150 de miliarde de euro în următorul an și jumătate. În timpul prezentării “mini-bugetului”, guvernul a informat că măsura va costa 60 de miliarde de lire sterline (69 de miliarde de euro) din octombrie 2022 până în martie 2023. Reducerea anunțată anterior de 400 de lire sterline (460 de euro) la facturile de energie va fi menținută, iar taxele ecologice care costă 150 de lire sterline (172 de euro) vor fi eliminate temporar. Pentru a face față unei potențiale probleme de flux de numerar cu care se confruntă companiile energetice, domnișoara Truss a dezvăluit, de asemenea, o facilitate de lichiditate de 40 de miliarde de lire sterline (46 de miliarde de euro) pentru a le ajuta să gestioneze volatilitatea.

La 17 octombrie 2022, Trezoreria a făcut o răsturnare de situație în ceea ce privește înghețarea prețurilor la energie și a modificat durata de aplicabilitate a acesteia pentru iarna 2022/2023 – doar până în aprilie 2023 (față de perioada de 2 ani anunțată anterior). Înghețarea prețurilor la energie rămâne la 2 500 de lire sterline pentru gospodăria medie. Finanțarea de 40 de miliarde de lire sterline (46 de miliarde de euro) pentru comercianții de energie a rămas în buget.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Inclusiv titlul mi se pare desuet. Politicile fiscale ale unei țări (oricare ar fi ea) ar trebuii să urmărească înlăturarea problemelor economice, sociale etc.( în acest caz costul nereal al energiei, nesustenabil pt.un sistem economic normal) nu diminuarea efectelor acestora (pe termen scurt și pt.anumite categorii). Toată UE a ajuns să fie condusă de “posesori de diplome” cu zero cunoștințe reale.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.