România se mândrește cu un excedent comercial cu SUA, exporturile sale fiind de trei ori mai mari decât importurile sale. Analiștii au avertizat că tarifele SUA ar putea împinge România în recesiune, în special dacă UE va lua măsuri similare.
Comerțul României cu SUA a înregistrat un excedent FOB-CIF de aproximativ 900 de milioane de euro în 2024, exporturile de 2,28 miliarde de euro depășind cu mult importurile de 1,31 miliarde de euro. US Census Bureau indică un deficit mai mare de 2,6 miliarde de dolari cu România, cu 3,9 miliarde de dolari din importuri și 1,3 miliarde de dolari din exporturi. Discrepanța se poate datora defalcării pe țări a Biroului Român de Statistică, prima destinație fiind preferată destinației finale în cazul mărfurilor redirecționate. Acest lucru face ca datele Recensământului SUA să fie mai relevante.
Cea mai mare parte a exporturilor României către SUA constă în echipamente electrice și electronice, produse din fier și oțel, produse din cauciuc (anvelope) și, într-o mai mică măsură, piese auto. În ceea ce privește importurile, România importă articole de înaltă tehnologie, cum ar fi echipamente de navigație, sisteme radio și aeronave. Cantități mari de echipamente militare și aeronave urmează să fie importate în baza contractelor deja semnate.
Deși este prea devreme pentru a estima impactul tarifelor americane asupra economiei României, se poate spune că acesta va fi mai puternic decât sugerează ponderea redusă a comerțului bilateral direct (2,3% din comerțul total al României și 0,1% din comerțul total al SUA); va fi indirect – prin impactul economic în Europa, în special în Germania; și are potențialul de a genera recesiune în Europa și România, în special dacă Uniunea Europeană recurge la retorsiune, crescând astfel incertitudinea și comprimând investițiile, scrie bne Intellinews.
O încetinire a exporturilor României de echipamente electrice și electronice, fier și oțel și anvelope către Statele Unite va avea un impact imediat asupra acestor sectoare. Tarifele la exporturile de automobile europene către SUA vor afecta ecosistemul producției de piese auto. În ceea ce privește importurile, România nu este afectată imediat, dar nu va scăpa de o creștere mai amplă a prețurilor în Europa dacă UE se bazează pe retorsiune.
Măsuri de sprijin
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat măsuri de sprijin pentru industriile cele mai afectate, dar resursele fiscale sunt reduse.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Măsurile de sprijin sunt destinate tuturor industriilor afectate de „efectele noului război comercial al tarifelor vamale dintre America și Europa”, a spus Ciolacu, menționând că încrederea investitorilor a crescut în ultima perioadă.
„Pregătim măsuri de sprijin pentru toate industriile afectate prin scheme de ajutor de stat care să fie cât mai eficiente și mai simplu de aplicat, astfel încât să producă efecte în cel mai scurt timp”, a spus Ciolacu la începutul ședinței de guvern din 3 aprilie.
Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a declarat că săptămâna viitoare vor avea loc discuții cu două asociații de afaceri pentru a evalua impactul tarifelor americane și a identifica posibile măsuri de atenuare.
El a adăugat că așteaptă propuneri din partea comunității de afaceri cu privire la măsurile de sprijin care ar putea atenua impactul tarifelor. El a subliniat, de asemenea, că, potrivit datelor ministerului, industria auto se descurcă bine pentru moment.
Citește și:
Analiză „la cald”. Ce impact vor avea taxele vamale americane pentru România?