Ce țări depind de grâul din Rusia și Ucraina? Prețul grâului s-ar putea dubla sau tripla, din cauza conflictului. „Dacă fermierii din Ucraina nu încep să planteze în curând, va apărea o criză uriașă pentru securitatea alimentară”

grau cereale recolta agricultura Sursa foto: Pixabay

Rusia și Ucraina furnizează aproape o treime din exporturile mondiale de grâu, iar de la atacul rusesc asupra vecinului său, porturile de la Marea Neagră au ajuns aproape într-un blocaj. Ca urmare, prețurile grâului au crescut la maxime record, depășind nivelurile observate în timpul crizei alimentare din 2007-2008, scrie Financial Times.

„Dacă fermierii din Ucraina nu încep să planteze în curând, va apărea o criză uriașă pentru securitatea alimentară. Dacă producția de alimente a Ucrainei scade în sezonul următor, prețul grâului s-ar putea dubla sau tripla”, spune un cetățean olandez, care cultivă de două decenii în Cherkasy, la 200 km sud de Kiev. El face parte dintr-un sindicat agricol, ai cărui 1.100 de membri acoperă puțin sub 10% din terenurile agricole ale țării.

Sursa foto: Financial Times
Sursa foto: Financial Times

Deși grâul bine depozitat poate dura câteva luni, experții agricoli și factorii de decizie politică au avertizat asupra impactului livrărilor întârziate asupra țărilor care depind de regiune pentru grâu, cereale, ulei de floarea soarelui și orz.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

„Vor trebui să găsească furnizori diferiți și toate acestea înseamnă prețuri mai mari”, a spus Joseph Glauber, fost economist-șef la Departamentul Agriculturii din SUA.

Creșterea prețurilor va alimenta creșterea inflației alimentare – deja la un nivel maxim al ultimilor șapte ani în ianuarie, de 7,8%. Iar cel mai mare impact va fi asupra securității alimentare a importatorilor de cereale mai săraci, au avertizat analistii și organizațiile de ajutor alimentar.

Ucraina reprezintă 90% din importurile de grâu ale Libanului și este un furnizor principal pentru țări precum Somalia, Siria și Libia. Libanul „se luptă deja cu o factură ridicată la import și conflictul nu va face decât să înrăutățească lucrurile”, a declarat James Swanston, economist de piețe emergente la Capital Economics.

Rusia oferă, de asemenea, vecinului său de la Marea Neagră, Turcia, peste 70% din importurile sale de grâu, potrivit Centrului pentru Comerț Internațional. Chiar înainte de invazia rusă a Ucrainei, inflația din Turcia atinsese un maxim al ultimilot 20 de ani de 54,4% în februarie. „Războiul nu va face decât să exacerbeze costul alimentelor”, a spus Ismail Kemaloglu, fostul șef al Oficiului Turc pentru Cereale și acum director al companiei de consultanță IK Tarimussu.

„Ceea ce este critic aici este că Marea Neagră oferă un avantaj logistic și de preț… Costurile vor crește semnificativ atunci când [Turcia] va cumpăra din SUA sau Australia”, a spus el. „Chiar dacă războiul se încheie mâine, sezonul de plantare al Ucrainei a fost deja întrerupt și va avea un impact asupra recoltei din 2022, indiferent.”

Programul Alimentar Mondial (World Food Programme) al ONU, care achiziționează cereale și alimente pentru a le distribui țărilor mai sărace, a cumpărat puțin sub 1,4 milioane de tone de grâu anul trecut, din care 70% au venit din Ucraina și Rusia.

Înainte de invazie, se confrunta deja cu o creștere cu 30% a costului grâului, din cauza recoltelor slabe din Canada, SUA și Argentina. Cea mai recentă creștere a prețurilor cerealelor i-ar reduce și mai mult capacitatea de a oferi ajutor, a spus instituția.

„Acesta este un șoc inutil de mega proporții”, a spus Arif Husain, economist șef la Programul Alimentar Mondial.

Prețurile ridicate ar putea declanșa tulburări, au spus analiștii.

Ultima dată când prețurile grâului au crescut la aceste niveluri, în 2007 și 2008, din cauza scăderilor severe ale producției în principalele țări producătoare, cum ar fi Australia și Rusia, protestele s-au răspândit în aproape 40 de țări, de la Haiti până la Coasta de Fildeș, în timp ce creșterea prețurilor cerealelor în 2009-2010 este considerată a fi unul dintre declanșatorii revoltelor de primăvară arabă din Orientul Mijlociu.

Rusia reprezintă două treimi din exporturile de grâu ale Egiptului. Autoritățile egiptene spun că stocurile lor de grâu vor dura până la jumătatea lunii iunie, iar recolta locală egipteană ar trebui să înceapă până la jumătatea lunii aprilie. Orice creștere a prețurilor subvenționate la pâine și creșterea în continuare a inflației alimentare în Egipt „crește amenințarea tulburărilor sociale”, a spus Swanston.

De asemenea, nu este clar cât va dura criza, au spus analiștii, fapt care crește prețurile. „Piața este îngrijorată că aceasta nu este o problemă care va fi rezolvată în curând”, a spus Tim Worledge de la Agricensus, agenția de date și prețuri agricole.

Stocurile de grâu sunt reduse peste tot și, în timp ce cumpărătorii chinezi și sud-coreeni de porumb ucrainean, folosit pentru hrănirea animalelor, căutau vânzători în altă parte, miniștrii agriculturii din UE au discutat miercuri despre posibilitatea fermierilor să-și sporească producția folosind 10% din terenul pe care îl lasă în mod obișnuit drept pârghie ca răspuns la războiul din Ucraina.

Pe termen scurt, fermierii ucraineni care se confruntă cu un război s-ar putea lupta să răspândească îngrășăminte și pesticide și să planteze semințe pentru cultura de primăvară. Următoarea recoltă este programată în vara europeană. Acea recoltă va depinde de cât durează invazia rusă și de cât timp vor fi blocate exporturile prin porturi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: