După alegerea lui Nicușor Dan ca președinte al României, urmează pasul următor, cel mai important: desemnarea premierului și formarea Guvernului, spune avocatul specializat în fiscalitate Gabriel Biriș, care face o listă cu ceea ce consideră că ar fi cele mai urgente măsuri pentru economia României.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
“De la dl. Ilie Bolojan vine speranța în redresarea bugetară a României”, spune acesta
“Nu va fi deloc ușor, dar noi știm că se poate și știm și cum: disciplină bugetară, toleranță zero la evaziune prin modificări cu sens ale Codului Fiscal și activității ANAF”, spune Biriș.
Acesta susține că “trebuie eliminate rapid câteva din aberațiile dlui Boloș (Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene): RO e-Transport (care nici măcar nu respectă legislația UE, urmează foarte probabil un infringement), RO e TVA (complet inutil!). Codul fiscal trebuie reformat cu sens”, susține Biriș.
Acesta menționează că trebuie deblocat PNRR, având în vedere că fără banii veniți de la UE România nu poate finaliza marile investiții de care țara noastră are mare nevoie.
“Trebuie oprită rapid risipă. PNDL, ajutoarele de stat de la buget trebuie rapid revizuite și eliminate în cea mai mare parte! Creșterile de cote de impunere (în special TVA) trebuie evitate. Ca măsură de ultima instanța, dacă nu se poate fără creșteri de cote, să fie moderate și pe durata limitată (2025/2026). 7. Trebuie revizuite rapid măsurile anti-economice adoptate de Guvernul Ciolacu la recomandarea șamanilor săi economici, cautionate de ascultătorul domn Boloș: eliminat IMCA și ICAS, prelungită perioada de recuperare a pierderilor la 10 ani (în condițiile în care este păstrat procentul de 70% de recuperare a pierderilor din profit). Investițiile private trebuie stimulate, nu descurajate”, punctează Biriș.
Avocatul mai spune că sarcina fiscală totală (inclusiv contribuțiile) trebuie să depindă exclusiv de cât câștigăm și nu în principal de cum câștigăm.
“Baza de calcul al contribuțiilor trebuie plafonată la un nivel rezonabil, pe suma veniturilor. Nu putem continua politică divide et impera, de creare de cetățeni de rangul 1 (tarabostes, cu privilegii) și cetățeni de rangul 2 (comați, care plătesc în full)! Că sunt acum la modă dacii. Trebuie implementate măsuri cu sens pentru impozitarea sumelor ce nu pot fi justificate și a celor “parcate” prin paradisuri fiscale”, spune Biriș.
“Trebuie redată încrederea cetățenilor onești în instituțiile statului. Și aici, speranța vine în principal de la dl Ilie Bolojan , experiență dniei sale la Oradea și mai apoi Bihor fiind una foarte relevantă. Lucrurile bune se pot face doar prin dialog, prin consultări. De la dl Dan așteptăm să ne redea încrederea că politică externă și apărarea sunt făcute în interesul creșterii economice a României”, conchide Biriș.