Ce variante au pasagerii Blue Air cu zboruri anulate. Avocat: Dacă transportatorul va intra în insolvență, drepturile pasagerilor se vor transforma în datorii pe care le vor avea de recuperat de la solicitarea în insolvență

blue air, avion Sursa foto: Blue Air, Facebook

Reprezentanții companiei Blue Air au anunțat că rambursarea tuturor sumelor datorate pasagerilor care nu au putut zbura din cauza anulării curselor depinde atât de reluarea operațiunilor, cât și de activitatea de vânzare a Blue Air. Economedia a analizat modalitățile prin care pasagerii Blue Air afectați pot rambursa prețul biletelor fie direct de la companie, fie prin directiva europeană. Marian Mihail, avocat la Asociația pentru Protecția Drepturilor Pasagerilor din România, a declarat pentru Economedia că, dacă transportatorul va intra în insolvență, drepturile pasagerilor se vor transforma în niște creanțe, niște datorii pe care le vor avea de recuperat de la solicitarea în insolvență.

Acesta spune că în continuare pasagerii au aceleași drepturi privind rambursarea biletelor pe care le aveau și acum o săptămână și acum 2 săptămâni, iar transportatorii sunt răspunzători. 

„Dacă transportatorul va intra în insolvență, drepturile pasagerilor se vor transforma în niște creanțe, niște datorii pe care le vor avea de recuperat de la solicitarea în insolvență, care cel mai probabil în urma întocmirii unui plan de redresare se vor micșora”, precizează acesta. 

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Cum îți poți recupera banii pe bilet direct de la Blue Air

Potrivit site-ului Blue Air, procedura de recuperare a banilor pare una simplă, în doar opt pași. Concret, pasagerii trebuie să intre pe www.flyblueair.com la secțiunea Rezervările mele din bara de meniu – gasește rezervarea – cere rambursare în Wallet. Apoi aceștia trebuie să selecteze zborul pentru care solicită rambursarea. Intră în contul Blue Air sau creează un cont, confirmă datele de contact (adresa de email și numărul de telefon). 

Apoi pasagerii vor primi un mesaj pe telefon cu un cod unic de validare care va trebui introdus pentru a confirma plata, iar suma va fi acreditată în Blue Air Wallet. 

Deși ar părea simplu, se pare că au fost probleme în trecut cu rambursarea biletelor de la Blue Air. Avocatul Marian Mihail spune că rambursarea prețurilor biletelor anulate de la Blue Air este o chestiune mult mai veche și mult mai delicată, fiind multe reclamații la ANPC, precum și procese pe rolul instanțelor în care pasagerii reclamă că nu și-au primit niciodată banii înapoi pentru zborurile anulate. 

„Într-o primă fază trebuie lămurită situația concretă a societății, își va relua activitatea economică ca și până acum, va intra în insolvență fie la cererea sa, fie la cererea altor creditori sau va ajunge în faliment. În funcție de răspunsul la această întrebare, cu cât societatea are mai multe șanse să funcționeze mod nestingherit, cu atât și pasagerii vor avea mai multe șanse să-și recupereze datorii. Cu cât ne îndreptăm spre insolvență sau de ce nu și un faliment, cu atât șansele se diminuează”, spune Marian Mihail.

Cum îți poți recupera banii din perspectiva legislației europene

Comisia Europeană prezintă pe site-ul său care sunt drepturile pasagerilor în vederea rambursării prețului biletelor. În primul rând Comisia recomandă ca pasagerii să depună plângere la compania aeriană, utilizând fie formularul de plângere furnizat de aceasta, fie formularul UE privind drepturile pasagerilor aerieni de aici.

De asemenea, pasagerii pot depune plângere autorităților naționale, după cum prezintă comisia în acest document. „Dacă nu primiți un răspuns de la compania aeriană în termen de 2 luni sau dacă nu sunteți mulțumit de răspuns, puteți depune o plângere la autoritatea națională competentă din țara în care a avut loc incidentul, într-un termen rezonabil. Autoritatea națională ar trebui să vă ofere un aviz juridic fără caracter obligatoriu cu privire la modul în care trebuie să procedați cu reclamația dumneavoastră”, potrivit CE.

O altă modalitate ca pasagerii să-și recupereze banii pe bilete este utilizarea entităților de soluționare alternativă a litigiilor (ADR) / soluționarea online a litigiilor (ODR).

„Puteți încerca, de asemenea, să vă rezolvați litigiul folosind proceduri extrajudiciare sau o entitate de soluționare alternativă a litigiilor (ADR). Dacă v-ați cumpărat biletul online, vă puteți depune reclamația prin intermediul platformei Online Dispute Resolution (ODR). ADR și ODR sunt disponibile doar pentru rezidenții UE”, mai precizează Comisia.

O ultimă soluție în cazul în care cele de mai sus nu au fost eficiente este ajungerea în instanță, unde se poate depune o cerere de despăgubire în temeiul normelor UE, utilizând procedura europeană cu privire la cererile cu valoare redusă. Potrivit Comisiei Europene, în cazul zborurilor operate de o companie aeriană din UE, pasagerii pot depune cererea fie la locul de sosire, fie la locul de plecare. Aceeași regulă se aplică și în cazul zborurilor de legătură, care fac parte dintr-o singură rezervare, dar care pot fi operate de transportatori aerieni diferiți. De asemenea, pasagerii pot sesiza instanțele din țara în care este înregistrată compania aeriană.

„În cazul în care compania aeriană nu este înregistrată într-o țară din UE, puteți să vă adresați instanțelor din țara din UE în care a sosit, a plecat sau a avut loc conexiunea zborului dumneavoastră. Termenele pentru introducerea unei acțiuni împotriva unei companii aeriene la o instanță națională sunt definite în conformitate cu normele naționale privind prescrierea acțiunilor în fiecare țară din UE”.

Care este pasul următor pentru Blue Air

Acesta spune că dacă transportatorul va intra în insolvență, drepturile pasagerilor se vor transforma în niște creanțe, niște datorii pe care le vor avea de recuperat de la solicitarea în insolvență. Dacă se va pune în discuție atragerea răspunderii patrimoniale a administratorilor, se poate merge până la situația în care administratorii să suporte din propriul patrimoniu aceste datorii.

„În esență, dacă ne uităm la mesajul transmis de Blue Air din momentul în care au suspendat zborurile, au spus că nu mai au lichiditățile necesare pentru a-și plăti furnizorii. Au spus practic că acea proprire instituită de Ministerul Mediului cu privire la o datorie pe care o cunoșteau și o recunoșteau și n-au contestat-o niciodată, le-a dat peste cap cu fluxul de trezorerie. Chiar și după s-a ridicat poprirea, compania a spus că nu mai are bani pentru a opera și asta ar fi motivul anulării zborurilor. Dacă ei se aflau într-o stare de insolvență dinainte de momentul popririi, administratorii societății n-au cerut deschiderea procedurii de insolvență. Putem discuta la un moment dat și despre o atragere a răspunderilor pentru intrarea în starea de insolvență”, precizează Marian Mihail.

Curse Blue Air programate după 10 octombrie, anulate 

Compania Blue Air a anunțat clienți care aveau bilete la zboruri programate după 10 octombrie că acestea au fost anulate, după cum au semnalat mai mulți cititori G4Media.ro.

Compania aeriană Blue Air a anunțat vineri printr-un comunicat de presă că „își propune” să reia zborurile abia din 10 octombrie. Pasageri care au cumpărat bilete la curse programate și după această dată au primit acum mesaje că și aceste zboruri au fost anulate.

Anunțurile Blue Air primite de cititori G4Media.ro care au cumpărat bilete:

„Regretăm să vă informăm că, din motive operaționale, zborul dvs. 0B1124, de la Bruxelles la Bucuresti, pe 2022-10-23, ora de plecare 21:50 a fost anulat.

Dorim să vă oferim următoarele opțiuni:

1. Va puteti modifica gratuit data zborului pentru ca noul zbor să corespundă nevoilor dvs

2. Va puteti anula rezervarea și să solicitați rambursarea biletului în portofelul electronic, cu un bonus de 25% din valoarea rambursabilă*

*Bonusul de 25% va fi disponibil în contul dvs în maxim 10 zile de la încărcarea sumei în portofelul electronic.

3. Va puteti anula rezervarea și să solicitați rambursarea biletului prin aceeași modalitate de plată”

„We regret to inform you that due to operational reasons, your flight 0B108, from Barcelona to Bucharest, on 2022-11-19, departure hour 10:15 has been cancelled.

We would like to offer you the following options:

1. Change your flight free of charge for another one that meets your needs

2. Cancel the booking and request a wallet refund for 125% of the refundable amount*

*Please note that the 25% bonus can take up to 10 days to be loaded in your account after the wallet request is made

3. Upon request, the full amount of the reservation can be refunded to the same payment method used when purchasing the ticket.”

Reamintim că Blue Air a oprit toate zborurile la 6 septembrie, mii de români fiind blocați pe aeroporturi din toată Europa.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Aceeasi banditi, care la revolutie au tras in oameni, apoi au furat banii de “Dacii”, apoi au furat caritas, fni, bancorex(si alte 100debanci), etc, etc, etc.
    Astea sint leprele militare care au jefuit tara asta direct sau prin interpusi.
    Acum au venit oficial la putere, prin maCiuca, si fac toate pradaciunile la vedere cu un cinism nemaivazut!

  2. Blue Air a indus in eroare in mod intentionat pasagerii cu zboruri anulate, incercand, prin operatorii sai sa ii convinga sa reprogrameze acele zboruri, respectiv sa opteze pentru un asa-numit ‘wallet”, insistand ca din 10 octombrie zborurile se vor relua. In 10 octombrie zborurile au fost iar anulate, apoi au comunicat celor care sunau, ca vor fi reluate după 10 octombrie. Totuși, după 10 octombrie pasagerii nu au mai putut utiliza platforma Blue Air pentru a solicita rambursări, intrarile in conturile personale fi ind impiedicate prin diverse forme (nerecunoastere user, nerecunoastere parola, nerecunoastere numar rezervare etc.). Practic singura modalitate de ase solicita rambursarea pentru zborurile anulate era prin accesarea respectivei platforme si apoi a contului personal Blue Air, neexistand un email de contact direct.
    La numarul de telefon de contact nu mai raspundea nimeni.
    In acest monent daca se apeleaza numarul de contact telefonic, este un mesaj care anunta ca apelurile sunt suspendate (mesajul este in limba engleza.). Pe de altă parte, site-ul este nefunctional.
    In media nu se mai spune nimic, desi personal am trimis notificari catre Digi24, G4Media etc.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.