Cea mai proastă recoltă de vin din ultimii 62 de ani, pusă pe seama vremii „extreme” și a schimbărilor climatice

struguri, vita de vie

Producția mondială de vin a atins un minim istoric în 2023, iar schimbările climatice ar putea fi de vină, arată un nou raport, scrie Euronews.

Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV) spune că băutura a atins cel mai scăzut nivel din 1962. Această organizație interguvernamentală are 50 de state membre, reprezentând 75% din suprafața viticolă mondială.

Experții dau vina pe „condițiile extreme de mediu”, inclusiv secetele și incendiile, care au determinat tendința de scădere a producției.

Deși schimbările climatice nu sunt în totalitate de vină, potrivit OIV, aceste condiții reprezintă cea mai mare provocare cu care se confruntă industria. Vița de vie este adesea cultivată în zone din întreaga lume care sunt puternic afectate de schimbările climatice și incredibil de vulnerabile la acestea.

Aceste condiții au dus la un declin accentuat, afectând principalele regiuni producătoare de vin din emisfera nordică și sudică. Situația este chiar mai gravă decât estimările inițiale făcute în noiembrie, a anunțat organizația în această săptămână.

În UE, producția de vin a scăzut cu 10 % în 2023 – al doilea cel mai mic volum de vin înregistrat de la începutul secolului.

În unele țări, o primăvară ploioasă a provocat mucegai, inundații, pagube și pierderi în podgorii. Altele, în special cele din sudul Europei, au suferit din cauza secetei severe în curs de desfășurare.

Unde în Europa suferă cel mai mult producătorii de vin?

Italia a fost una dintre țările producătoare de vinuri care a avut cel mai mult de suferit, cu o scădere de 23% a productivității. Precipitațiile abundente care au provocat mucegai în regiunile centrale și sudice, alături de inundații și grindină, au dus la cel mai mic volum de producție din 1950 încoace.

Producția a scăzut din cauza condițiilor climatice și în alte țări europene producătoare de vin. Germania a înregistrat o scădere de 3,8%, Ungaria de 2,1% și Austria de 6,5%.

Spania a înregistrat, de asemenea, o scădere notabilă, ajungând la cea mai mică producție din 1995 încoace – cu peste 20 la sută mai puțin decât în 2022 și cu 25,7 la sută mai puțin decât media pe cinci ani.

În ultimii ani, în unele părți ale țării au existat grave penurii de apă, iar în Catalonia a fost declarată o situație de urgență în caz de secetă la începutul acestui an.

Experții au avertizat că secetele regulate ar putea deveni „noua normalitate” în Marea Mediterană până la jumătatea secolului, dacă nu se iau măsuri imediate pentru combaterea schimbărilor climatice.

Scăderea producției vine în paralel cu vestea că consumul de vin este la cel mai scăzut nivel din 1996, din cauza creșterii prețurilor din cauza inflației și a scăderii puternice a consumului de vin în China din cauza încetinirii economice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *