Cehia lansează către Austria, Ungaria și Slovacia un plan de înlocuire a livrărilor de gaze rusești

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom, germania, bulgaria Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Ministrul ceh al comerțului și industriei, Jozef Sikela, a sugerat într-o scrisoare adresată comisarului european pentru Energie, Kadri Simson, și omologilor săi de la Budapesta, Bratislava, Berlin și Viena că gazul rusesc nu ar trebui să intre în Europa pe ușa din dos după expirarea, la sfârșitul anului, a acordului de tranzit al gazului dintre Gazprom, controlat de Kremlin, și Ucraina, scrie Euronews.

Sikela, care este candidatul Cehiei pentru viitorul executiv al UE și este cotat pentru a prelua rolul lui Simson, a trimis scrisoarea și omologilor săi din Austria, Ungaria și Slovacia, care depind în continuare de importurile de gaz rusesc, și din Germania, a cărei conexiune directă a fost definitiv întreruptă în urmă cu doi ani, când gazoductul Nord Stream a fost sabotat.

„Rusia a demonstrat în mod repetat că este un partener comercial neserios, dispus să utilizeze livrările de energie ca pe o armă pentru a perturba și destabiliza piața noastră energetică și întreaga economie”, a declarat joi Sikela. „Este clar că nimic nu se va schimba pe durata agresiunii sale împotriva Ucrainei”.

Ministrul a propus ca fluxurile inverse de gaz prin țara sa să poată fi utilizate pentru a înlocui cei 40-42 de milioane de metri cubi de gaz rusesc care trec în prezent zilnic prin Ucraina. Aprovizionarea alternativă „cea mai potrivită” ar putea fi importurile de GNL, a declarat ministrul ceh al comerțului, menționând că viabilitatea planului său a fost sporită de decizia Germaniei de a elimina taxele controversate de depozitare de la începutul anului viitor.

„În cazul în care tranzitul de gaze din Rusia prin Ucraina este oprit, aprovizionarea de înlocuire trebuie să fie găsită în primul rând cu furnizori alternativi”, a declarat Sikela. „Trebuie să evităm o situație în care achiziționăm gaz care nu este în mod oficial rusesc, dar care ar putea fi schimbat cu gaz rusesc pe drum, subminându-ne eforturile de a reduce dependența de livrările rusești”.

Sikela a declarat că UE a făcut „progrese substanțiale” în reducerea dependenței sale de gazul rusesc – până la 8% anul trecut, de la peste 20% înainte ca Putin să-și lanseze războiul asupra Ucrainei în februarie 2022, dar i-a spus lui Simson și colegilor miniștri că „totuși trebuie să ne intensificăm eforturile”.

În timp ce Ungaria a fost criticată de partenerii UE pentru curtarea activă a Moscovei și încheierea de noi acorduri de furnizare a gazului de la începutul războiului, Austria a importat un nivel record de 98% din gazul său din Rusia în decembrie anul trecut, iar Slovacia, de asemenea, rămâne puternic dependentă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.