Cel mai mare producător aerospațial israelian pregătește deschiderea unui birou în România. Compania vrea să colaboreze cu companiile românești din domeniul industriei de apărare

David Saranga, Ambasadorul Israelului și reprezentanții Israel Aerospace Industries

Israel Aerospace Industries, companie de stat israeliană care activează în domeniu sistemelor aeriene și astronautice pentru uz militar și civil, a anunțat marți că pregătește deschiderea unui birou în România și că dorește să colaboreze cu companiile românești din domeniul industriei de apărare.

Reprezentanții Israel Aerospace Industries, împreună cu David Saranga, Ambasadorul Israelului la București, au participat marți la o întâlnire cu ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui.

„Reprezentații IAI au menționat că doresc să își consolideze prezența pe piața europeană și că pregătesc deschiderea unui birou în România. IAI dorește să colaboreze cu companiile românești din domeniul industriei de apărare, angajamentul său fiind să stabilească o viziune pe termen lung, împărtășirea cunoştinţelor internaţionale de top ale IAI şi adaptare la cerinţele şi viziunea României în domeniu”, arată un comunicat al Ministerului Economiei.

Ministrul Claudiu Năsui a spus că susține investițiile în România și colaborarea între România și Israel. Acesta a precizat că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului are în portofoliu mai multe companii care ar putea să colaboreze cu IAI și a arătat disponibilitatea pentru facilitarea unor întâlniri cu acestea și pentru discuții aplicate pe proiecte care să poată fi dezvoltate în comun.

David Saranga, Ambasadorul Israelului, a precizat că a mai avut întâlniri cu ministrul economiei și îi împărtășește dorința de a întări relațiile bilaterale și cooperarea între cele două țări.  Acesta a precizat că guvernul israelian este interesat să colaboreze cu guvernul român în domeniul apărării, prin participarea la programe guvernamentale și prin parteneriate între companiile din cele două țări.

Și preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, s-a întâlnit marți cu delegaţia companiei Israel Aerospace Industries. „Am avut astăzi o întâlnire foarte bună cu reprezentanţii celei mai mari companii deţinute de Statul Israel în domeniul Apărării, Israel Aerospace Industries. Am discutat despre posibilităţile de cooperare şi parteneriatul, în acest domeniu, cu industria locală. Obiectivul României trebuie să fie integrarea locală, cât mai mult posibil, a producţiei de echipamente militare, în contextul angajamentelor transatlantice”, a scris Orban pe Facebook.

Compania Israel Aerospace Industries participă în prezent la procesul de selecție derulat de Ministerul Apărării din România din cadrul programelor de înzestrare.

Volumul total al schimburilor comerciale România – Israel însuma 570,15 milioane de euro, la sfârşitul anului 2020, conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

La nivelul lunii martie 2021, în România activau 8.298 de companii israeliene, cu o valoare totală a capitalului social subscris de 64,04 milioane de euro.

Firmele israeliene sunt implicate în numeroase proiecte de cooperare în ţara noastră, în următoarele domenii de activitate: lucrări de infrastructură (construcţia şi modernizarea drumurilor, reţele de apă etc.); industrie (aeronautică, electronică, chimie, metalurgie, textile, alimentară, construcţii de maşini şi aparate electrice), exploatarea lemnului şi producţia de mobilier etc.), construcţii (sedii de firme, locuinţe şi sate de vacanţă), agricultura (irigaţii, sere, cultura viţei de vie, cultura porumbului cu conţinut de ulei îmbunătăţit, seminţe, ferme animale, etc.), turism si servicii (asigurări, servicii financiar-bancare, centre medicale, mass-media etc.).

David Saranga, Ambasadorul Israelului și reprezentanții Israel Aerospace Industries Sursa foto: Ministerul Economiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *