Cel mai mare producător de cipuri din China spune că tensiunile geopolitice sporesc „panica” din industrie

zachary-keimig-Uizd4Zd41Ww-unsplash

Tensiunile geopolitice în creștere, inflația ridicată și scăderea cererii de cipuri au declanșat „o oarecare panică” în industria cipurilor, a avertizat șeful celui mai mare producător de semiconductoare din China, scrie Financial Times.

Suprapunerea factorilor care includ amenințarea unui „conflict regional în străinătate” a „adus o oarecare panică în industrie și a dus la o reacție extrem de rapidă de înghețare în unele părți ale lanțului de aprovizionare”, clienții anulând brusc comenzile, a declarat vineri Zhao Haijun, directorul executiv al Semiconductor Manufacturing International Corporation.

Remarcile lui Zhao vin la o zi după ce fostul șef al Armatei, Tudor Brown, a demisionat din consiliul de administrație al SMIC, spunând că „diviziunea internațională s-a adâncit și mai mult”.

Armata chineză a declarat miercuri că exercițiile pe care le-a efectuat în jurul Taiwanului ca represalii la o vizită a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, s-au încheiat, dar a adăugat că va continua să supravegheze în mod regulat în zonă.

Analiștii sunt de părere că o nouă escaladare a tensiunilor, în special activitatea militară chineză care interferează frecvent cu traficul aerian și maritim al insulei, ar putea perturba lanțurile globale de aprovizionare cu cipuri.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company reprezintă mai mult de jumătate din cipurile fabricate la comandă din lume și aproximativ 90% din aprovizionarea globală a celor mai avansate cipuri.

Un conflict fierbinte ar crește, de asemenea, probabilitatea ca Washingtonul să înăsprească și mai mult sancțiunile împotriva companiilor chineze de tehnologie. În decembrie 2020, Departamentul de Comerț al SUA a adăugat SMIC pe „lista sa de entități”, după luni de control de reglementare a producătorului de cipuri. Lista entităților este o listă neagră de export a întreprinderilor străine pentru care companiile americane trebuie să obțină licențe pentru a le vinde tehnologie.

Zhao a declarat că cererea a încetinit cel mai mult în cazul cipurilor utilizate în smartphone-uri și electronice de consum. Vânzările furnizorilor chinezi de smartphone-uri au scăzut la jumătate în primele șase luni ale anului, a spus el. „Vedem multe comenzi oprite”, a adăugat Zhao.

SMIC a raportat o creștere de 3,3% a veniturilor, la 1,8 miliarde de dolari, și un salt de 15% al profitului net, la 447 milioane de dolari, în al doilea trimestru, față de precedentele trei luni.

Aceasta a prognozat o încetinire a creșterii la aproximativ 1% în trimestrul curent, dar a declarat că marja sa brută, acum de 39,4%, nu va fi afectată semnificativ.

Sursă foto: Unsplash

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *