Într-o zi de Paști, după cum era prognozat, avem consumuri extrem de mici de electricitate. Coincid Paștile ortodox și cel catolic, activitatea în fabrici, clădiri de birouri, sedii administrative, chiar și în rezidențial este oprită, mai nimeni nu consumă curent. Avem, la ora 11:00, un consum de 3.300 MW, printre cele mai mici din istorie, iar acesta poate scădea încă și mai mult după prânz, pentru a înregistra chiar un minim istoric absolut al consumului.
În aceste condiții, Sistemul Energetic Național este sub presiune, conform așteptărilor, pentru că și ce se mai produce, trebuie consumat, neavând soluția stocării. Nu avem nici soluția exportului, pentru că, în toată regiunea, este la fel. Încă există riscul congestionării rețelei de distribuție, pentru că se mai produce la Nuclearelectrica, fiind complicat de redus puterea la reactoarele nucleare, iar oprirea lor nu se poate face decât în condiții de costuri enorme. Mai produce și Hidroelectrica circa 1.000 de MW și tot crește producția în fotovoltaic, pentru că avem cer senin în țară.
Autoritățile aproape că au oprit de tot termocentralele – lucru nemaiîntâlnit la noi, cărbunele generând doar 200 MW (la o capacitate instalată funcțională de circa 1.500 MW), iar termo pe gaz tot la 200 MW (la o capacitate instalată de 1.800 MW). Dispecerul Energetic Național anunțase aceste opriri, necesare ca să se salveze rețeaua.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Din fericire, ne salvează vântul sau, mai bine zis, lipsa lui. Pe o acalmie totală, nu avem deloc producție în eolian, ceea ce, culmea, este bine, pentru că nu am fi avut ce să facem cu ea, în condițiile în care oricum producem mai mult decât consumăm și nici de oprit nu mai avem ce.
Deocamdată, SEN rezistă, chiar dacă la limită, și nu ne rămâne decât să sperăm că nu începe vântul.