Deși Capitala are cea mai variată piață a chiriilor din România, Bucureștiul se regăsește abia pe locul doi în topul celor mai accesibile orașe din punct de vedere al raportului chirie / salariu mediu, arată un raport realizat de Picodi.com, care analizează ofertele de pe piața imobiliară din România, le compară cu salariile medii, rezultând un clasament în funcție de accesibilitate.
Printre cele mai mari 15 orașe luate în considerare în studiu, cel mai mare cost mediu al închirierii unui apartament cu un dormitor în martie 2021 a fost observat în Cluj-Napoca – aproximativ 300 euro pe lună. Brașovul s-a clasat pe locul doi (299 euro), urmat de Capitală, pe locul trei (282 euro). Pe de altă parte, cele mai ieftine locuri unde poți închiria un apartament sunt Bacău și Arad. În aceste orașe, prețul mediu al unui apartament cu un dormitor este de 196 euro.
Este demn de remarcat faptul că salariile medii variază de la oraș la oraș. Nu este surprinzător faptul că Bucureștiul preia conducerea în ceea ce privește câștigurile cu o medie de 4.260 lei pe lună după impozite, potrivit INSEE. Interesant este faptul că Brașovul și Cluj-Napoca completează primele 3 orașe românești cu cele mai mari salarii (3.982 lei și 3.867 lei respectiv).
Accesibilitatea chiriilor în cele mai mari 15 orașe
Studiul a arătat că cel mai bun raport chirie/salariu mediu este în Bacău. În acest oraș, o familie medie de două persoane care lucrează ar cheltui doar 16,1% din venitul lor lunar pe chirie. Cu cea mai ieftină chirie medie dintre 15 orașe, Bacăul ocupă și locul 12 în ceea ce privește salariile lunare.
În 2021, Capitala s-a dovedit a fi al doilea loc cel mai accesibil în ceea ce privește închirierea unui apartament. Doi adulți care câștigă salariu mediu ar trebui să cheltuiască 16,2% din venitul lor cumulat pentru închirierea unei locuințe în București.
Orădenii, care s-au aflat în partea de jos a clasamentului, ar trebui să plătească un uimitor 21,5% din salariu proprietarului pentru un apartament cu un dormitor. Cheltuieli similare pe chirii sunt și în Galați și Iași (21,0 și, respectiv 20,3 la sută).
Clasamentul se bazează pe costurile medii lunare de închiriere ale unui apartament cu un dormitor la începutul lunii martie 2021 pe baza ofertelor locale publicate pe portalurile imobiliare. Calculând prețul mediu de închiriere, au fost excluse apartamentele cu o suprafață mai mică de 35 mp. În ceea ce privește salariile medii din orașele respective, acestea provin de la INSEE pentru întregul an 2020 (au fost luate în considerare datele pentru judetele respective). Cele mai mari 15 orașe din România în ceea ce privește populația au fost incluse în raport. Rata de conversie de 4,8843 lei pentru 1 euro a fost utilizată în acest raport.