Cele mai locuibile orașe din lume în 2024/ Patru orașe europene se află în top 10

Viena Sursa foto: Pixabay.com

Este considerat unul dintre cele mai frumoase orașe din lume de vizitat și se pare că Viena poate fi, de asemenea, un loc imbatabil de locuit, scrie CNN.

Orașul austriac a fost încoronat încă o dată drept cel mai locuibil oraș din lume în lista anuală a Economist Intelligence Unit (EIU).

EIU, o organizație soră a The Economist, a clasificat 173 de orașe din întreaga lume în funcție de o serie de factori semnificativi, inclusiv asistența medicală, cultura și mediul, stabilitatea, infrastructura și educația.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Viena se află în fruntea listei pentru al treilea an consecutiv, primind punctaje “perfecte” în patru din cinci categorii – orașul a primit o notă mai mică pentru cultură și mediu din cauza unei lipse evidente de evenimente sportive importante.

Punctaje perfecte

Chiar în spatele capitalei austriece, orașul danez Copenhaga și-a păstrat poziția a doua, în timp ce orașul elvețian Zurich a urcat de pe locul șase pe locul trei.

Melbourne din Australia a coborât de pe locul al treilea pe al patrulea, în timp ce orașul canadian Calgary a ocupat locul al cincilea, la egalitate cu orașul elvețian Geneva.

Vancouver din Canada și Sydney din Australia au ocupat împreună locul șapte, iar Osaka din Japonia și Auckland din Noua Zeelandă au completat topul de 10 pe locul nouă.

Deși Europa de Vest a înregistrat rezultate bune, cu 30 de orașe care au obținut un scor mediu de 92 din 100, regiunea a înregistrat o scădere generală a scorurilor de stabilitate, care a fost atribuită “creșterii numărului de proteste perturbatoare” și criminalității.

Pe locul 23, Honolulu, Hawaii, a fost cel mai bine clasat oraș american de pe listă, în timp ce Atlanta, Georgia, a urcat patru locuri, ajungând pe 29.

Los Angeles s-a situat mai jos pe listă, pe locul 58, în timp ce New York a ajuns pe locul 70.

Criza acută a locuințelor

America de Nord a obținut cel mai mare punctaj mediu pentru educație. Cu toate acestea, notele pentru infrastructură au fost mai mici decât în anul precedent în Canada din cauza “unei crize acute a locuințelor”, care a afectat mai multe regiuni.

“Situația este deosebit de îngrijorătoare în Australia și Canada, unde disponibilitatea proprietăților de închiriat este la un nivel minim istoric, iar prețurile de achiziție au continuat să crească în pofida creșterii ratelor dobânzilor”, se arată în raport.

Vancouver a regresat, deși a rămas în top 10, iar Toronto (locul nouă pe listă în 2023) a ieșit din top 10 pe locul 12.

Londra, capitala Regatului Unit, a fost clasată pe locul 45 în topul celor mai bune condiții de viață din lume.

În Asia, Hong Kong a înregistrat cea mai mare îmbunătățire a scorului față de anul trecut, urcând de pe locul 61 pe locul 50, datorită îmbunătățirii scorurilor privind stabilitatea și asistența medicală.

Orașele din Emiratele Arabe Unite au înregistrat unele dintre cele mai mari creșteri de scor în acest an, Abu Dhabi și Dubai urcând pe listă, iar orașele Riyadh, Jeddah și Al Khobar din Arabia Saudită au înregistrat, de asemenea, creșteri semnificative.

Între timp, Tel Aviv din Israel a înregistrat una dintre cele mai mari scăderi, coborând 20 de locuri, până pe 112, din cauza războiului Israel-Hamas.

Declinul stabilității

“Condițiile de viață la nivel mondial au crescut puțin în ultimul an, dar riscurile la adresa stabilității rămân”, a declarat Barsali Bhattacharyya, director adjunct pentru industrie la EIU.

“Inflația încă ridicată, însoțită de rate ridicate ale dobânzii și de alte obstacole economice, a condus la un nou an de proteste frecvente în întreaga lume.”

S-au înregistrat puține schimbări în partea de jos a listei, Damasc (Siria) fiind în continuare cel mai puțin locuibil oraș din lume, cu Tripoli (Libia), Alger (Algeria) și Lagos (Nigeria) imediat deasupra.

Studiul a remarcat că niciunul dintre cele patru orașe de pe ultimul loc nu a înregistrat vreo îmbunătățire a scorului său general din 2023.

“De când am realizat studiul nostru, au existat mai multe cazuri de tulburări civile și demonstrații în întreaga lume, cum ar fi protestele din campusurile universitare din SUA, ceea ce sugerează o presiune continuă asupra locuibilității, care este puțin probabil să scadă în viitorul apropiat”, a declarat Bhattacharyya.

Indicele Global al Condițiilor de Viață 2024: Top 10
1. Viena, Austria

2. Copenhaga, Danemarca

3. Zurich, Elveția

4. Melbourne, Australia

5. Calgary, Canada

5. Geneva, Elveția

7. Sydney, Australia

7. Vancouver, Canada

9. Osaka, Japonia

9. Auckland, Noua Zeelandă

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: