Cele mai mari companii care produc în România pentru industria aeronautică, pentru nume ca Airbus, Boeing sau Lockheed Martin

airbus elicopter Sursa foto: Airbus

Universal Alloy Corporation Europe, subsidiara unui holding elvețian, este, de departe, cel mai mare jucător în topul companiilor care produc în România pentru industria aeronautică, următoarea companie din clasamentul cifrelor de afaceri din 2023 fiind cu afacerile abia la jumătatea liderului de clasament. În România funcționează companii care produc pentru nume ca Airbus, Boeing, Lockheed Martin. Economedia.ro vi-i prezintă pe principalii jucători din domeniu.

Clasamentul include companii cu CAEN 3030 – Fabricarea de aeronave și nave spatiale fabricarea de părți și accesorii pentru aeronavele din această clasă, iar datele sunt cele disponibile la Ministerul Finanțelor și pe platforma Termene.ro.

De departe, cea mai mare companie din sector conform cifrei de afaceri din 2023 este Universal Alloy Corporation Europe (UACE), cu sediu în Maramureș, subsidiară a holdingului elvețian Montana Aerospace AG. UAC, producător integrat de componente structurale și ansambluri pentru industria aerospațială, care aprovizionează producătorii de aeronave și subcontractanții acestora. Conform datelor de la Ministerul Finanțelor, firma a obținut anul trecut afaceri de 1,23 miliarde de lei și un profit de 1,51 milioane de lei, având 2424 de salariați. Cu un an înainte, compania avea afaceri mai mici – de 892,250 milioane de lei, dar un profit mult mai mare: 10,4milioane de lei, cu 2290 de salariați.  În vară, holdingul elvețian Montana Aerospace anunța că investește 8 milioane de euro într-o facilitate de reciclare a aluminiului la fabrica din Maramureș a subsidiarei UACE.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Pe locul 2 în clasament se află Aerostar (Bacău), fabrică de avioane înființată în 1953. Compania este listată la bursa din București. Anul trecut, a realizat venituri de 506 milioane lei și un profit net de 93 de milioane lei și avea 1679 angajați. În 2022, Aerostar avea afaceri de  467 milioane de lei și profit 90,27 milioane, cu 1602 angajați. Fabrica este deținută de IAROM S.A., cu 71,49%, si Evergent Investments, cu 15,14%. Cifrele sunt mai bune decât în anul precedent.

Aerostar este furnizor de aerostructuri, componente, ansamble și sisteme hidraulice pentru programe globale de fabricație. Echipamentele și piesele produse de companie intră în componența unor avioane Airbus, Boeing, Gulfstream, Bombardier sau Challanger. Aerostar anunța la începutul anului un parteneriat cu Lockheed Martin – primul centru de întreţinere, reparaţii şi revizie (MRO) pentru elicoptere S-70 Black Hawk din Europa a fost inaugurat la Bacău, printr-un parteneriat între compania americană din industria aerospaţială şi de securitate americană.

Potrivit celor mai recente date de la BVB, Aerostar Bacău a afişat un profit net de 58,814 milioane de lei, după primele 9 luni din acest an şi o cifră de afaceri de 419,510 milioane de lei. Față de perioada similară a anului trecut, profitul net este în scădere, cu aproape 4%, iar cifra de afaceri a fost în creștere cu 16 %.  Anul trecut, în primele 9 luni, cifra de afaceri a fost de 361,523 de milioane de lei.

Premium Aerotec (Brașov), o divizie a gigantului european Airbus, se află pe locul 3 în clasament, cu o cifră de afaceri de aproape 458 de milioane de lei în 2023, profit de 47,32 de milioane de lei și 804 angajați. Și această companie a urcat în 2023. Firma încheiase anul 2022 cu o cifră de afaceri de 381 de milioane de lei, profit 43,67 milioane de lei și avea 673 angajați.

Airbus este prezentă în România cu toate cele trei divizii: Airbus Helicopters România şi Premium Aerotec în Braşov şi Airbus Defense and Space în Bucureşti.

Sursa foto: Premium aerotec

De altfel, Airbus Helicopters se află în același clasament, dar  pe locul 5, cu afaceri de 272 de milioane de lei în 2023 și un profit de 5,5 milioane de lei. Anul anterior, afacerile erau cu aproximativ 100 de milioane de lei mai mici (173,25 milioane), dar profitul era similae: 5,52 milioane de lei.

Fabricantul de elicoptere IAR SA din Brașov se află pe locul 4 în acest top. Compania este listată la BVB, iar Statul Român, prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, controlează 64% din acțiuni. Compania a încheiat anul 2023 cu afaceri de 427,48 milioane de lei (în creșter de la 315,42 milioane anul anterior), cu un profit de 24 milioane de lei (cu 10 milioane în plus față de anul precedent), având 369 de angajați.

Top 10 este completat de  Unison Engine Components, deținut de General Electric, Turbomecanica, Sonaca, Arsat Industrie și Avioane Craiova.

Sursa: Termene.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: