Statele Unite au înregistrat în martie cele mai mari scumpiri din ultimii aproape nouă ani, după ce finalul unor restricții pandemice a declanșat o revenire a călătoriilor și a navetei, care au crescut costul benzinei, al închirierilor de mașini și al sejururilor la hotel. În plus, numărul mare de vaccinări și stimulentele fiscale masive au repornit cererea, declanșând ceea ce majoritatea economiștilor se așteaptă să fie o scurtă perioadă de inflație mai mare, scriu Reuters și Bloomberg.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut cu 0,6% în martie, față de luna precedentă, după o creștere de 0,4% în februarie, potrivit datelor publicate marți de Departamentul Muncii din Statele Unite. Aceasta este cea mai mare creștere din august 2012.

Economiștii chestionați de Reuters prognozaseră ca IPC să avanseze cu 0,5%.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

O creștere de 9,1% a prețului la benzină a reprezentat aproape jumătate din avansul total din martie al prețurilor de consum. Prețul benzinei a crescut cu 6,4% în februarie.

Prețurile alimentelor au crescut cu 0,1%. Cu excepția componentelor alimentare și energetice volatile, așa-numitul IPC de bază a crescut cu 0,3% din februarie, cel mai mult din ultimele șapte luni. Costurile bunurilor și serviciilor au crescut luna trecută.

Inflația anuală a crescut la 2,6%, cea mai mare creștere din august 2018, însă cifra a fost denaturată de o scădere a prețurilor legată de restricțiile pandemice din martie 2020. Se așteaptă ca aceste așa-numite efecte de bază să crească inflația anuală chiar mai mult în lunile următoare, înainte de a scădea la sfârșitul acestui an.

Noi scumpiri vor avea loc și pe măsură ce redeschiderea mai largă a economiei se lovește de blocajele din lanțul de aprovizionare, constrângerile de capacitate și prețurile mai ridicate ale mărfurilor.

Președintele Rezervei Federale (FED) Jerome Powell și mulți economiști consideră că inflația mai mare este temporară, iar lanțurile de aprovizionare sunt așteptate să se adapteze și să devină mai eficiente. Constrângerile de aprovizionare reflectă în cea mai mare parte o schimbare a cererii dinspre servicii spre bunuri.