Patru dintre cele mai mari cinci proiecte de investiții străine directe (ISD) din 2022 au fost în subsectorul semiconductorilor. Penuria globală de cipuri a fost un subiect-cheie timp de aproape doi ani, iar problemele legate de lanțul de aprovizionare Covid-19, care au avut un impact asupra mai multor industrii, s-au resimțit semnificativ în dezvoltarea cipurilor, scrie Investment Monitor.
S-au făcut mai multe eforturi mari pentru a atenua aceste probleme ale lanțului de aprovizionare, dezvoltând în același timp propuneri naționale și regionale pentru un sector țintă cheie pentru creșterea și securitatea viitoare. Legea americană CHIPS and Science Act și Legea europeană privind cipurile sunt două exemple importante.
La rândul lor, investițiile străine în semiconductori sunt în creștere. Datele provizorii din baza de date a Investment Monitor privind proiectele de investiții străine directe arată o creștere cu 18% a numărului de proiecte în 2022.
Importanța semiconductorilor nu poate fi subestimată. Se așteaptă ca această industrie să crească anual cu 12,2%, ajungând la 1,38 miliarde dolari până în 2029, potrivit Fortune Business Insights. Cipurile sunt utilizate într-o multitudine de industrii și sunt deosebit de importante în sectoarele tehnologic și auto.
Mai jos sunt prezentate cele mai mari cinci proiecte de investiții străine directe anunțate în 2022 (în cazul în care au fost disponibile informații privind valoarea proiectului):
1. TSMC își mărește investițiile în SUA la 40 de miliarde de dolari
TSMC, cea mai mare companie de semiconductori din lume, a anunțat că intenționează să construiască o a doua unitate de semiconductori la sediul său din SUA din Phoenix, Arizona, în decembrie 2022. Anterior, compania a investit 12 miliarde de dolari (361,7 miliarde de dolari T) pentru a construi o nouă fabrică de semiconductori pe acest amplasament. Cele mai recente planuri ale sale ridică totalul investițiilor sale în SUA la 40 de miliarde de dolari.
Cea de-a doua fabrică ar trebui să se deschidă în 2026. Aceasta va produce cipuri minuscule de trei nanometri (cele mai avansate semiconductoare). Instalația existentă a companiei va începe să reducă dimensiunea cipurilor sale actuale de cinci nanometri la patru nanometri.
Investiția reprezintă unul dintre cele mai mari proiecte de investiții străine directe din istoria SUA. Este, de asemenea, un răspuns ferm la legea americană CHIPS și la legea privind știința – o campanie de investiții pe scară largă a SUA pentru a încuraja cercetarea și dezvoltarea în industria semiconductoarelor. Președintele Joe Biden a comentat semnificația acestei investiții.
Proiectul TSMC va plasa SUA în fruntea producției mondiale de semiconductori. De asemenea, acesta oferă asigurări mai multor companii americane mari care continuă să resimtă impactul recentei penurii de cipuri.
2. Vedanta și Foxconn investesc 18 miliarde de dolari în India
Vedanta, o companie indiană din domeniul petrolului, gazelor și metalelor, a semnat două memorandumuri de înțelegere pentru a înființa o unitate de fabricare a semiconductorilor, o unitate de fabricare a ecranelor și o unitate de asamblare și testare a semiconductorilor în Gujarat, India. Aceasta se va asocia cu Foxconn, cu sediul în Taiwan, în cadrul unei societăți mixte 60:40. Compania estimează că proiectul va costa aproximativ 18 miliarde de dolari și va crea 100.000 de locuri de muncă.
Unitatea propusă pentru fabricarea semiconductorilor va funcționa pe noduri tehnologice de 28 nanometri, iar unitatea de fabricare a ecranelor va produce ecrane de generația 8 destinate aplicațiilor mici, medii și mari.
3. Instalația de 15 miliarde de dolari a SK Hynix din SUA
SK Hynix, un furnizor sud-coreean de cipuri de memorie dinamică cu acces aleatoriu și cipuri de memorie flash, intenționează să investească o sumă estimată la 15 miliarde de dolari (18,4 miliarde de woni) pentru a construi o nouă unitate de producție de ambalaje avansate pentru cipuri în SUA. Este probabil ca investiția să creeze aproximativ 1.000 de locuri de muncă. Președintele SK Group, Chey Tae-won, a subliniat investițiile continue ale companiei în SUA, în timp ce președintele Biden a subliniat că SUA este o destinație cheie pentru tehnologiile avansate și că țara sa este dispusă să facă afaceri cu aliații săi.
4. Extinderea operațiunilor Intel în Irlanda, în valoare de 13,4 miliarde de dolari
Intel, corporație multinațională și companie de tehnologie cu sediul în SUA, a anunțat că intenționează să își extindă fabrica de producție de cipuri din Kildare, Irlanda. Compania va investi 13,4 miliarde de dolari în această fabrică și va crea 1.600 de noi locuri de muncă. Astfel, investițiile totale ale companiei în Irlanda se vor ridica la peste 30 de miliarde de dolari.
Investiția face parte dintr-o serie de cheltuieli în Europa. Deși 17 miliarde de euro (18,48 miliarde de dolari) fuseseră alocate pentru o nouă mega-fabrică în Magdeburg, Germania, ultimele rapoarte sugerează că Intel negociază în continuare pentru obținerea de subvenții pe fondul creșterii costurilor și al condițiilor dificile de pe piață. Cu toate acestea, compania se angajează să aloce cel puțin 6,8 miliarde de euro pentru fabrica din Magdeburg.
5. Parcul eolian offshore AES din Vietnam
Ministerul Industriei și Comerțului din Vietnam a anunțat în iulie 2022 că AES, un furnizor global de energie regenerabilă, intenționează să creeze un important parc eolian offshore în această țară. Vietnamul spune că AES va investi 1,3 miliarde de dolari pentru a dezvolta un parc eolian offshore de 4.000 de megawați în Binh Thuan. Deși AES nu a confirmat încă în mod oficial proiectul, o aparentă scrisoare de intenție a fost înaintată unei delegații vietnameze din domeniul energiei.
Vietnamul a înregistrat o creștere uriașă a proiectelor de investiții străine directe în 2022. Energia regenerabilă este al optulea cel mai mare sector de investiții străine directe din țară și a înregistrat un număr record de proiecte în acest domeniu în 2022. Vietnamul intenționează să își mărească capacitatea eoliană și dorește să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050.
AES activează în Vietnam din 2008 și a subliniat modul în care poate juca un rol-cheie în satisfacerea cererii de energie electrică sustenabilă și la prețuri accesibile din Vietnam.