Cele mai multe locuințe asigurate complet, aproape 30%, sunt în zona Bucureşti – Ilfov, arată UNSAR/ La nivel național, mai puțin de 20% sunt asigurate

Bucuresti panorama locuinte apartamente Foto: Albertophotography/ Dreamstime

Regiunea Bucureşti-Ilfov se afla pe primul loc în clasamentul regiunilor cu cele mai multe locuinţe protejate printr-o asigurare facultativă la finalul anului trecut, potrivit unui comunicat al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), transmite Agerpres.

Astfel, 29% dintre locuinţele din aceste zone deţin o asigurare facultativă, pe lângă cea obligatorie,

Pe locul secund în acest top se află Regiunea Vest, cu un grad de cuprindere în asigurarea facultativă de 20%, urmată de Regiunile Centru (18%), Nord-Vest (17%), Sud-Est (14%), Nord-Est (12%), Sud (12%) şi Sud-Vest (10%.).

Deşi este pe ultimul loc în clasamentul celor mai asigurate regiuni, în Regiunea Sud-Vest a fost înregistrată o creştere importantă a despăgubirilor acordate în baza asigurărilor facultative pentru locuinţe. Astfel, în această zonă, despăgubirile primite de proprietarii de locuinţe s-au dublat, înregistrându-se o creştere de 114% faţă de anul 2022, afirmă UNSAR.

La nivelul întregii ţări, doar 17% dintre locuinţe sunt protejate împotriva riscurilor şi situaţiilor dificile printr-o asigurare facultativă. Practic, în continuare, 4 din 5 locuinţe rămân vulnerabile în faţa dezastrelor naturale, incendiilor, exploziilor, furtunilor, dar şi a altor situaţii imprevizibile care pot afecta bugetul unei familii.

În România, asigurările facultative se pot încheia doar pentru acele locuinţe care sunt deja protejate printr-o poliţă obligatorie PAD. Poliţele facultative oferă un nivel de protecţie extins, la valoarea reală a clădirii şi/sau a bunurilor deţinute, putând acoperi o serie de fenomene naturale, dar şi alte tipuri de riscuri precum: cutremure, inundaţii, alunecări de teren, incendii, explozii, căderi de corpuri, inundaţii produse de avarii ale instalaţiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecţiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.

De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin adăugarea de clauze speciale dedicate, în funcţie de specificul fiecărei locuinţe şi de nevoile individuale ale clienţilor. De exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor, avariile panourilor fotovoltaice sau chiar se pot oferi soluţii în cazul unor urgenţe – prin intervenţia unor specialişti atunci când situaţia o impune (avarii instalaţii de apă/gaze/încălzire, pene de curent, avarii ale acoperişului, sistemelor/elementelor de acces în locuinţă etc.).

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: