Peste 25.500 de întreprinderi mici și mijlocii au accesat anul trecut programul IMM Invest și au întors la bugetul de stat impozite și taxe cu o valoare totală de aproape 13 miliarde lei, în condițiile în care băncile le-au acordat credite de 15 miliarde lei, a declarat miercuri directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Dumitru Nancu, în cadrul unei conferințe organizate de BCR.
„Cifrele arată că în anul 2020 IMM Invest a fost principala sursă de finanţare a întreprinderilor mici şi mijlocii. Dacă la 1 iunie, când prima garanţie şi primul credit au fost acordate de către Fondul de Garantare, una din patru IMM-uri erau bancabile, am închis anul cu două din patru. Deci jumătate din IMM-urile care au accesat programul IMM Invest au fost bancabile. 10% din mediul de afaceri din perspectiva veniturilor au accesat acest program”, a afirmat Nancu.
IMM Invest a fost derulat prin 21 de instituţii financiar-bancare, prin program fiind acordate finanţări record, 25.586 de IMM-uri beneficiind de el, potrivit șefului FNGCIMM.
„Totalul de finanţare pe care sistemul financiar-bancar l-a infuzat în economie a fost de 15 miliarde de lei, aproximativ 1,5% din PIB. Cred că este cea mai mare injecţie de capital”, a declarat Dumitru Nancu.
După închiderea programului, la 31 decembrie, FNGCIMM a făcut impactul fiscal şi a constatat că cele 25.586 de IMM-uri şi-au continuat activitatea şi acest program a dus la salvarea a 443.000 de angajaţi. Nancu a spus că, potrivit Institutului Naţional de Statistică, la sfârşitul anului 2019 numărul de şomeri era 375.000, iar dacă nu era acest program şomajul se dubla.
Directorul FNGCIMM a mai discutat și despre totalul taxelor și impozitelor plătite la bugetul de stat de către firmele finanțate prin programul IMM Invest. Totalul contribuţiilor de muncă, CAS, CASS, impozit pe venit, concedii de asigurări medicale plătite înapoi de aceste IMM-uri este de 7,7 miliarde de lei, Taxa pe Valoare Adăugată pe care acestea au întors-o la bugetul statului este de 3,6 de miliarde de lei, iar impozitul pe venit de 1,6 miliarde de lei.
Astfel, statul a garantat cu 12 miliarde de lei, instituţiile financiar-bancare au acordat credite în valoare de 15 miliarde de lei, iar total impozite şi taxe pe care le-au plătit aceste IMM-uri a fost de 12,9 miliarde de lei, a precizat Nancu.
Potrivit sursei citate, programul IMM Invest a avut un efect de multiplicare în economie de şapte ori.