Centrala de la Kozlodui a semnat un acord pentru reactoare americane mici / Compania americană NuScale Power are un acord cadru și cu Nuclearelectrica pentru construcția unei centrale în România

kozlodui

Centrala Nucleară Kozlodui – New Capacities EAD și compania americană NuScale Power au convenit să lucreze împreună pentru a evalua posibilitățile de montare pe amplasamentul centralei bulgare de tehnologie inovatoare pentru reactoare modulare mici (SMR), se arată în comunicat, citat de Dnevnik și Rador.

Compania din Portland, Oregon și Centrala Nucleară Kozlodui – New Capacities au semnat un acord-cadru (Memorandum de înțelegere sau MOU) în căutarea unei „soluții de energie curată pe termen lung pentru Bulgaria”. Comunicatul a fost dat publictății de americani, dar miercuri nu a fost publicat pe site-ul companiei bulgare.

NuScale va sprijini parteneriatul pentru cercetare și analiză, inclusiv elaborarea unui program de proiect, justificarea economică și stabilirea prețurilor pentru un anumit proiect. Americanii sunt gata să colaboreze în ceea ce privește proiectarea, acordarea licențelor și alte activități convenite de comun acord pentru construirea potențială a unei centrale nucleare în Kozlodui.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Interesant în acest caz este ritmul în care se dezvoltă acest interes din partea bulgară, după ce premierul Boiko Borisov a vorbit despre al șaptelea bloc din Kozlodui timp de 10 ani. Celălalt aspect, care necesită explicații, este că a fost semnat un memorandum cu o companie care nu a construit niciun reactor, în timp ce se vorbește constant despre „utilizarea rațională” a echipamentelor achiziționate pentru Centrala Nucleară de la Belene.

La 13 octombrie 2020, prim-ministrul Boiko Borisov a spus, în mod surprinzător, în timpul unei vizite într-o pajiște din apropierea centralei nucleare Kozlodui, că a șaptea unitate a centralei va fi acolo, iar asta cu un reactor american.
La 14 octombrie 2020, Consiliul de Miniștri de la Sofia a dat mandat Centralei Nucleare Kozlodui să înceapă negocieri cu companiile americane care dezvoltă proiecte avansate de energie nucleară.

La 4 decembrie 2020, ambasadorul american la Sofia, Hero Mustafa, a fost la Kozlodui, după care în comunicat se vorbea despre „examinarea posibilităților de construire a unei noi centrale nucleare prin folosirea unei noi tehnologii nucleare pentru reactoare modulare mici”.

La 20 ianuarie 2021, la o ședință a Consiliului de Miniștri de la Sofia, se vorbește de unități mari, cum ar fi cele două rusești pentru Belene și cea americană AP 1000, iar directorul executiv al Centralei Nucleare de la Kozlodui, Nasko Mihov, spune că în 10 ani putem lansa o nouă unitate și abia la sfârșitul comunicatului se amintește de reactoarele modulare mici.

De aproape 10 ani, proprietarul majoritar al NuScale este marele holding de construcții Fluor Corporation din Irving, statul Texas, dar din 2013, compania a primit o finanțare de sute de milioane de dolari și de la Ministerul Energie din SUA. Încă de atunci, mass-media a comentat că corporația intră în tehnologia reactoarelor modulare mici, care sunt considerate viitorul energiei nucleare, în special în zonele rurale și cele îndepărtate. În afară de asta, se arată că Flour deține drepturile de construcție pentru reactoarele mici NuScale.

La 28 august 2020, Comisia de Reglementare Nucleară a SUA a anunțat, după 42 de luni de verificare, că a aprobat designul SMR al NuScale, cu un memento explicit că aceasta nu e o soluție pentru construirea sau funcționarea unui reactor. Compania arată în comunicatul său că este primul și singurul design al unui astfel de reactor aprobat în Statele Unite. Apoi adaugă că va furniza clientului primul său modul în anul 2027. Este vorba despre planurile Utah Associated Municipal Power Systems de a construi astfel de unități într-un laborator de cercetare al Ministerului Energiei din SUA în Idaho Falls, statul Idaho.

Fiecare modul are 50 de megawați (se fac și de 60 și 77 de megawați, dar nu au trecut încă prin reglementare) și au o dimensiune de aproximativ 3 pe 20 de metri și ar trebui să se poată conecta între ele. Centrala din Idaho, de exemplu, este planificată pentru 12 reactoare mici sau un total de 600 de megawați, dar există și versiuni cu 4 sau 6 unități.

„Necesitatea introducerii unei surse de energie sigure și flexibile pe amplasamentul de la Kozlodui este bine înțeleasă”, a declarat directorul executiv Liuben Marinov, citat în comunicat. SMR-ul de la NuScale este una dintre cele mai bune variante pentru atingerea obiectivelor europene și bulgare pentru o piață liberalizată de energie, îmbunătățirea securității aprovizionării cu energie și obținerea unei valori adăugate pentru PIB-ul Bulgariei”, a adăugat el.

„Tehnologia NuScale, sigură și scalabilă, este soluția perfectă pentru Bulgaria, întrucât încearcă să-și extindă și să-și diversifice portofoliul de energie”, a declarat John Hopkins, președinte și CEO al NuScale Power.

Compania este activă în Europa de Est de doi ani. În martie 2019, a semnat un acord-cadru cu Societatea Națională Nuclearelectrica SA (SNN SA) pentru eventuale construcție a unei centrale în România. În septembrie același an, a urmat același memorandum cu gigantul energetic ceh ČEZ Group, iar în februarie 2020 – cu Centrul științific și tehnic de stat ucrainean pentru siguranța nucleară și de radiație.

Sursa Foto: Dnevnik/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: