Centrala nucleară de la Cernavodă era principala sursă de producere a energiei, duminică dimineaţă, asigurând 25% din totalul naţional, potrivit datelor Transelectrica, scrie Agerpres.
Pe locul al doilea se află cărbunele, cu 24,4%, urmat de hidrocarburi – 24,2%, hidro – 17,1%, eolian – 6,5%, fotovoltaic – 1,9%, biomasă – 0,8%.
La ora 9:30, consumul ţării de electricitate era 5.951 MW, producţia, de 5.661 MW, iar diferenţa de 290 MW era importată.
Pe bursa de energie OPCOM, electricitate cu livrare duminică are un preţ mediu de 687 de lei, cu un maxim de 999 de lei între orele 18:00 şi 19:00.
La conferința Națiunilor Unite pentru Schimbări Climatice (COP26), Secretarul SUA pentru energie, Jennifer M. Granholm și ministrul român al energiei, Virgil Popescu, au anunțat că NuScale Power și Nuclearelectrica au semnat un acord pentru a avansa implementarea tehnologiei inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale.
Ca urmare a acestui parteneriat, România are potențialul de a utiliza în premieră în Europa primele reactoare modulare mici și să devină un catalizator pentru dezvoltarea SMR în regiune, dar și o bază pentru asigurarea operării acestui nou tip de tehnologie în alte state.
Parteneriatul între NuScale Power, ale cărei reactoare modulare mici sunt primele și singurele care dețin aprobarea Comisiei de Reglementare din SUA, și Nuclearelectrica, este încheiat la un moment esențial având în vedere că decidenții la nivel global discută urgentarea accelerării tranziției către surse curate de energie.