Centrele financiare de top la nivel mondial: Europa are două orașe în Top 10

londra Foto: Pixabay

Statele Unite au cinci centre financiare în top 10 mondial, în timp ce Europa are doar două, arată un clasament realizat de Global Financial Centres Index, citat de Euronews.

În peisajul în evoluție rapidă al finanțelor globale, orașele europene se află într-o competiție acerbă pentru a se impune ca centre financiare solide – o etichetă atractivă care poate aduce cu sine investiții cruciale din partea proprietarilor de afaceri și o atenție sporită din partea factorilor de decizie politică, notează analiza.

Într-un clasament recent realizat de Global Financial Centres Index (GFCI), șapte orașe europene figurează în primele 20 de centre financiare din lume.

În timp ce SUA domină partea superioară a listei, New York ocupând primul loc, Londra continuă să fie lider în Europa.

În comparație cu clasamentul precedent, Londra s-a apropiat ușor de “Big Apple”, ocupând locul al doilea la nivel mondial, dar se află la mică distanță de Singapore și Hong Kong, care ocupă locurile al treilea și, respectiv, al patrulea.

Cum se situează alte orașe europene și care sunt factorii care fac dintr-un oraș un centru financiar competitiv?

Geneva, din Elveția, este singurul alt oraș european care se alătură capitalei britanice în top 10. Cu o creștere de 29 de puncte, Geneva și-a depășit rivalii financiari în ultimul an, potrivit GFCI, urcând de pe locul 23 pe locul 10. Orașul elvețian se află la doar cinci puncte de locul cinci, ocupat de San Francisco. Analiștii citează mediul de reglementare din Elveția și nivelurile scăzute de corupție ca fiind avantaje uriașe pentru puterea financiară a orașelor sale.

Capitala financiară a UE devansează Parisul

Frankfurt, unde se află sediul Băncii Centrale Europene, a luat locul al treilea în topul european de la Paris în cel mai recent raport. Cunoscut ca orașul euro, Frankfurt este, de asemenea, sediul băncii centrale a Germaniei: Bundesbank. Centrul financiar german a urcat de pe locul 17 pe locul 14 la nivel global în GFCI, în timp ce Parisul a coborât de pe locul 14 pe locul 15. Cu toate acestea, doar un singur punct de rating le separă. Frankfurt se numără, de asemenea, printre cele 15 orașe care se așteaptă ca participanții la sondaj să câștige în importanță.

Orașele europene care completează topul primelor 20 sunt Luxemburg (locul 16), Zurich (locul 18) și Amsterdam (locul 19).

Germania este cea mai puternică națiune europeană atunci când se analizează clasamentul pentru fiecare țară în parte. Deși niciunul dintre ele nu se află în top 10, Germania are cinci orașe în topul global al primelor 50 de orașe – cele mai multe dintre toate țările europene.

Pe lângă Frankfurt, Berlinul a urcat de pe locul 26 pe locul 23, în timp ce Munchen a coborât de pe locul 18 pe locul 26. Stuttgart a crescut ușor de pe locul 47 pe 46, în timp ce Hamburg a scăzut de pe locul 43 pe 49.

Elveția este următoarea națiune europeană cu cele mai multe orașe incluse în top 50, Lugano ocupând locul 47. Marea Britanie are două, Edinburgh fiind pe locul 34.

Celelalte orașe europene care figurează în top 50 sunt Dublin (Irlanda) (locul 25), Stockholm (Suedia) (locul 40), Oslo (Norvegia) (locul 42), Milano (Italia) (locul 45), Madrid (Spania) (locul 48) și Helsinki (Finlanda) (locul 50).

Punctajele individuale ale acestora sunt grupate strâns împreună, sugerând posibile schimbări în următorul raport GFCI.

Dependențele Coroanei Britanice sunt pe primul loc, dar există o diferență notabilă între est și vest
De asemenea, sunt demne de remarcat cele trei dependențe ale Coroanei britanice, care dețin fiecare un loc în primele 60 de locuri. Jersey, Guernsey și Insula Man se află pe locurile 52, 58 și, respectiv, 59. Acestea nu fac parte din Regatul Unit, ci sunt posesiuni autonome ale Coroanei britanice.

GFCI clasifică Europa în două grupe: Europa de Vest și Europa de Est și Asia Centrală, ceea ce arată o divizare clară între est și vest.

Până la locul 60 în listă, toate cele mai bune centre financiare din Europa se află în grupul Europa de Vest.

Astana, din Kazahstan, se află pe locul 60, ocupând cel mai bun loc în grupa Europa de Est și Asia Centrală. Praga este următoarea, pe locul 79, iar apoi Tallinn, pe locul 87.
Departe de Europa, Statele Unite au obținut un punctaj ridicat, cu cinci centre financiare în primele 10 locuri, ceea ce reflectă puterea economiei americane. Printre primele 20 de centre financiare se numără și cele mai importante centre chinezești.

Ce face un bun centru financiar?

Conform GFCI 34, reputația și mediul de afaceri al unui oraș au o corelație semnificativă cu competitivitatea financiară a acestuia.

Raportul a constatat că indicele de percepție a corupției și indicele de libertate economică a lumii demonstrează această legătură: Ratingul unui oraș ca centru financiar crește în funcție de creșterea libertății economice și de scăderea percepției corupției.

Brandingul unui oraș este, de asemenea, un factor semnificativ care influențează competitivitatea centrelor financiare.

Analiștii spun că o reputație pozitivă a orașului, construită prin factori precum siguranța, stabilitatea, ofertele culturale și calitatea vieții, poate atrage întreprinderi, profesioniști și investitori.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *