CEO Electrica: “Nu trebuie să fim naivi, investiţiile din sectorul energetic se vor traduce în creşteri de preţuri”. Care ar fi soluția?

Redacția iun. 17, 2021 0 comentarii
transelectrica

Investiţiile din sectorul energetic se vor traduce în creşteri de preţuri, a declarat, într-o dezbatere de specialitate, Corina Popescu – CEO Electrica. Aceasta a venit totuși și cu o completare: soluţia pentru această roblemă ar fi atragerea de fonduri europene.

“Nu trebuie să fim naivi şi trebuie să recunoaştem că investiţiile din sectorul energetic se vor traduce în creşteri de preţuri. Cum putem să resetăm lucrul acesta? Prin atragere de fonduri europene. Noi, la nivelul grupului, cel puţin în ultimii doi ani, avem proiecte pe fonduri europene. Unele sunt mature, suntem în fază de semnare cu autorităţile din România pentru accesarea acestor fonduri nerambursabile. Important este să direcţionăm în principal toate aceste fonduri către digitalizarea reţelei. Îmi doresc să fim mai mult decât nişte simpli ofertanţi. Pentru sustenabilitatea business-ului pe termen mediu şi lung, cred că Electrica trebuie să fie un pic mai curajoasă în a dezvolta propriile proiecte de producţie a energiei electrice. Aici avem planuri ambiţioase şi sper să se întâmple aşa cum s-au întâmplat cu planurile pe care le-am trecut în strategia de dezvoltare a grupului pentru această perioadă. Sunt convinsă că în sectorul energiei avem oameni valoroşi”, a afirmat Popescu, citată de Agerpres.

Aceasta este de părere că liberalizarea bruscă a pieţei de energie din România face ca viitorul să fie al companiilor flexibile care vor fi nevoite să ofere şi alte servicii, nu doar să vândă utilităţi.

“Viitorul este acela al companiilor care sunt foarte flexibile şi care vor începe să vândă servicii asociate, pe lângă utilităţi. Eu cred că această liberalizare bruscă, deşi vorbim despre ea din 2007, ne forţează să şi acţionăm în sensul acesta, nu numai să ne rezumăm la a stabili concepte, percepţii. Din ce în ce mai mulţi clienţi îşi doresc să devină prosumatori, să aibă propria staţie de încărcare a maşinii electrice în faţa casei, să fie beneficiarii unor servicii complexe. Cred că viitorul furnizării este acela în care un furnizor să nu fie un simplu vânzător de “utilities”, ci şi de servicii agregate, complexe, care să aducă plus valoare către clienţii finali. Pe de altă parte, reţeaua de distribuţie trebuie pregătită să facă faţă acestor provocări. Sunt ţări care au avut probleme majore în a-şi gestiona reţelele de distribuţie şi nu numai, datorită acestei producţii distribuite. Fără să digitalizăm reţeaua şi fără să implementăm sistem de automatizare care să ne ajute să controlăm toate aceste procese lucrurile nu se pot controla în viitor şi cumva trebuie să meargă într-un ritm accelerat pe acest segment”, a menţionat CEO-ul Electrica.

Decidenţi din industria energetică românească analizează, joi, strategiile naţionale, europene şi corporative în domeniu în cadrul ediţiei a VII-a a evenimentului Energy Strategy Summit 2021.

Sursa foto: Transelectrica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *