CEO WindEurope: UE poate substitui importurile de combustibili fosili din Rusia cu surse regenerabile de energi

parcul eolian cez Sursa foto: CEZ Romania/Facebook

Uniunea Europeană poate substitui importurile de combustibili fosili din Rusia cu surse regenerabile de energie, iar România şi sud-estul Europei au un potenţial uriaş, a afirmat, marţi, la Bucureşti, Giles Dickson, CEO WindEurope, citat de Agerpres.

“Europa are acum o nouă abordare a energiei: gata cu importurile de energie din Rusia până în 2027 şi, pentru a substitui, mai multă energie regenerabilă şi mai repede. Importurile de combustibili fosili sunt scumpe, solari şi vânt sunt ieftine, sunt locale, creează joburi, sunt curate”, a spus el, în cadrul conferinţei RES Invest 2022.

El a amintit că autorităţile din România susţin cu granturi capacităţile noi de energie regenerabilă.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

“Sud-estul Europei este o regiune binecuvântată cu soare şi vânt şi această regiune deja produce multă energie regenerabilă. 11% din electricitatea consumată în această ţară (România – n.r.) este produsă din vânt, 11% în Croaţia, 18% în Grecia. Şi nu există atâtea capacitate solară şi eoliană, iar potenţialul de extindere este uriaş şi ne bucurăm că ţările din această regiune se îndreaptă din ce în ce mai multe spre aceste resurse. Guvernul României a dat drumul la depunerea de proiecte pentru primirea unor granturi, cu deadline până la 31 mai. Abia aşteptăm să vedem ce proiecte vor primi aceşti bani. Mai mult, anul viitor, România va face primul contract pentru diferenţă pentru noi capacităţi solare şi de vânt”, a arătat Dickson.

Bulgaria are în plan să introducă şi ea contractele pentru diferenţă, atât în sectorul eolian, cât şi în cel solar, pentru capacităţile noi şi cele existente, a precizat el. La fel, Grecia are ambiţii pentru creşterea sectorului eolian onshore şi offshore.

“Odată cu dezvoltarea acestor sectoare, se va dezvolta şi cel de aprovizionare, ceea ce va duce la crearea de joburi noi în construcţii, în operare de echipamente şi în producţia de echipamente”, a continuat reprezentantul sectorului eolian.

În România, la Braşov, Schaffler produce componente de turbine eoliene, iar la Electroputere Craiova se produc transformatoare pentru energia eoliană.

“Puteţi avea mai multe astfel de capacităţi şi vor veni mult mai multe investiţii din companii europene, vrem să producem turbinele şi panourile fotovoltaice în UE. Mâine (miercuri – n.r.), UE va anunţa planul său Repower, o nouă strategie, cum vom renunţa la energia din Rusia şi ne îndreptăm spre regenerabile, cum vom creşte capacitatea de noi turbine şi panouri fotovoltaice. Sud-Estul Europei vrea să-şi joace rolul în această piesă”, a conchis Dickson.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: