Cheltuielile de consum din SUA s-au diminuat în decembrie, chiar dacă inflația se atenuează

inflatie preturi consum Foto: © Faithiecannoise/ Dreamstime.com

Cheltuielile de consum din SUA s-au răcit în decembrie, în condițiile în care inflația ridicată și ratele dobânzilor în creștere i-au determinat pe consumatori să țină de buzunare în timpul sărbătorilor, scrie Financial Times.

Consumul personal a scăzut cu 0,2% în decembrie, de la o scădere revizuită de 0,1% în noiembrie, potrivit datelor Departamentului de Comerț, ratând așteptările economiștilor pentru un declin de 0,1%. Cheltuielile personale ajustate în funcție de inflație au scăzut cu 0,3 la sută în decembrie.

Creșterea veniturilor personale a încetinit la 0,2% în decembrie, corespunzând așteptărilor economiștilor și după o creștere de 0,3% în luna precedentă.

Cifrele din noiembrie pentru consumul personal ajustat și neajustat, precum și pentru venitul personal, au fost toate revizuite în scădere, sugerând un sfârșit de an 2022 mai lent pentru consumatorul american. Acest lucru se potrivește cu datele recente care au arătat că vânzările cu amănuntul au scăzut cel mai mult într-un an în decembrie.

Între timp, indicele prețurilor cheltuielilor de consum personal (PCE), care măsoară cât plătesc consumatorii pentru bunuri și servicii, a crescut cu 0,1% de la o lună la alta, după ce a crescut cu 0,1% în noiembrie. Rata anuală s-a temperat la 5% în decembrie, de la 5,5% în luna precedentă.

Așa-numitul indice PCE de bază, care elimină costurile volatile ale alimentelor și energiei și care este indicatorul preferat al Rezervei Federale pentru măsurarea inflației, a crescut cu 0,3% în decembrie, față de 0,2% în noiembrie. Rata anuală s-a temperat la 4,4% de la 4,7% în noiembrie, corespunzând așteptărilor economiștilor.

Foto: © Faithiecannoise/ Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *